Fernandes első Unitedes interjúja

Bruno Fernandes szerződtetését csütörtökön hivatalosan is bejelenthette a Manchester United, a portugál középpályás pedig már alig várja, megkezdhesse karriere következő szakaszát új klubjánál.


Üdvözlünk a Manchester Unitednél. Milyen érzés, hogy aláírtál a klubhoz?

Nagyon jól érzem magamat és boldog vagyok, hogy itt lehetek. Megtiszteltetés és egyben egy valóra vált álom számomra ezt a klubot képviselni.

 

Szerepelt az álmaid között, hogy egyszer a Premier League-ben játszhass?

Igen, arról álmodtam, hogy a Premier League-ben játszhassak és szerencsére arról is, hogy mindezt a Manchester Unitedben tehetem meg.

 

25 évesen egy fiatal játékoskerethez csatlakoztál. Mennyire vagy izgatott annak a lehetőségétől, hogy egy ennyire fiatal csapat tagja lehetsz és remélhetőleg érhetsz el valami különlegeset?

Nagyon izgatott vagyok. Szeretnék mindenkinek segíteni és egyben tanulni a tapasztalt játékosoktól.

 

Most találkoztál először Ole Gunnar Solskjaerral - milyen volt?

Nagyon jó találkozás volt. Van múltja a klubnál és nagyon boldog vagyok, hogy most már az irányítása alatt edzhetek.

 

 

A United szurkolók nagyon izgatottá váltak a leigazolásodtól és már alig várják, hogy láthassanak játszani. Mennyire várod, hogy előttük játszhass?

Hihetetlenül izgatottá tesz. Játszani szeretnék, amilyen gyorsan csak lehet és minden tőlem telhetőt beleadni értük.

 

Miként jellemeznéd a játékstílusodat egy olyan United szurkolónak, aki még nem látott téged játszani? Azt hallottuk, hogy néhány edző Rui Costahoz hasonlít...

Nagy különbség van Costa és köztem, neki ugyanis parádés karriere volt. Én egyre jobb szeretnék lenni, ez nehéz dolog, de minden egyes napon ez a célom és remélhetőleg a Manchester United szurkolók élvezni fogják a játékomat.

 

Ez egy nagy változás neked és a családodnak egyaránt - ők hogyan élik ezt meg?

Nagyon izgatottak miattam. Tudják, hogy ez volt az álmom, ők pedig osztoznak ebben. Remélem, hogy nagyon boldogok lesznek.

 

Mennyire követted eddig az angol futballt és milyen emlékeid vannak a Premier League-ről gyerekként?

Portugáliában rengeteg mérkőzést volt lehetőségem követni, mert ott is közvetítették ezt a bajnokságot és én akkortól különösen odafigyeltem a Manchester Unitedre, amikor Cristiano Ronaldo játszott itt. Ő egy nagy játékos, akit a példaképemnek tartok és szeretnék olyan formának örvendeni, mint amilyet Cristianotól láthattam itt.

 

Természetes, hogy párhuzamot vonnak az emberek Cristiano és közted - emlékszel a Unitedhez igazolására és hogy mindenki mennyire izgatott volt miatta?

Igen, emlékszem. A Sporting barátságos mérkőzést játszott a Manchester Uniteddel, ő pedig olyan fantasztikusan játszott, mint ahogy azóta mindig láthatjuk, a szurkolók pedig ettől teljesen izgalomba jöttek. Most én szeretném a saját történetemet írni, amely más lesz, mint Cristianoé, mivel ő a világ legjobb játékosa. 15 éven keresztül top szinten játszott, ezt pedig nagyon nehéz véghez vinni, de én mindent meg fogok tenni azért, hogy beírjam a nevemet a Manchester United történelemkönyvébe.

 

 

Cristiano beszélt már veled a Manchester Unitedről?

Igen, beszéltünk Cristianoval a Manchester Unitedről. Csak jó dolgokat mondott a Unitedről. Ő itt kezdte el megélni az álmát és itt kezdett igazán jó játékossá válni. Szerintem örül az ide igazolásomnak és Oleval történt beszélgetésem során is kiderült, hogy kérdezett rólam Cristianotól, aki jókat mondott rólam neki, aminek örülök. Cristianoval együtt játszunk a válogatottban, ismer engem és számomra ő egy nagyon jó ember. Szeretnék a nyomdokaiba lépni.

 

Az elmúlt évek során lehetőséged volt Nanival is együtt játszani, amikor visszatért a Sportinghoz. Jó érzés volt egy másik portugál legenda csapattársának lenni?

Természetesen. Lehetőségem volt már számos olyan nagy játékossal egy csapatban játszani, akik a Premier League-ben és más nagy bajnokságban is letették már a névjegyüket és boldog vagyok, hogy tanulhattam tőlük, ez alól pedig Nani sem kivétel. Amikor együtt játszottam vele, akkor ő volt a Sporting csapatkapitánya és sok mindent tanultam tőle. Nemrég küldött egy üzenetet is nekem, hogy örül az átigazolásomnak.

 

Válogatottbeli csapattársad, Bernardo Silva szintén manchesteri lakos. Kapcsolatban vagytok mióta véglegesedett az átigazolásod?

Igen, írt egy üzenetet szerdán, hogy szerencsés vagyok, amiért nem játszottam ellene! [mosolyog] Én meg visszaválaszoltam neki, hogy ő a szerencsés, amiért nem lehettem ott a pályán, mert abból nem jött volna ki jól!

 

Szerinted mi a különbség a Premier League, illetve a portugál Primeira Liga és az olasz Serie A között, amely bajnokságokban már megfordultál?

Mások. Portugáliában a játékosok az akadémiákon nevelkednek és a tehetség a mérvadó, mert később más nagy klubokhoz igazolnak aztán - Portugáliában mindenki a nagy átigazolásra vár. Olaszországban sokat tanultam, mert az edzők a taktikára helyezik a hangsúlyt. Szerintem ha játszottál a Serie A-ban, akkor bárhol megállod a helyedet.

 

 

18. születésnapodat megelőzően bátor lépésként Olaszországba igazoltál. Milyen hatással volt ez a személyiségedre?

Nagyon nagy hatással volt, ugyanis így gyorsabban felnőttem és mindent egyedül kellett csinálnom. De természetesen élveztem a családom és a feleségem támogatását. Ő mindig ott állt mellettem, amikor módjában állt, ahogyan a családom is és magánemberként is felnőttem Olaszországban. Egyedül éltem, emiatt el kellett kezdenem azon gondolkodni, hogy a felnőttek mit hogyan csinálnak, emiatt pedig számomra nagyon fontos volt az Olaszországba igazolás.

 

2017-ben visszatértél Portugáliába, ahol az elmúlt két évben hihetetlen magasságokba törtél számolatlan góloddal és gólpasszoddal. Szerinted minek köszönhető ez és mi lehetett a mozgatórugó amögött, hogy Európa egyik legjobb középpályásává váltál?

Ha egy olyan nagy klubhoz igazolsz, mint a Sporting, akkor a legjobb vagy még annál is jobb teljesítményeddel kell előrukkolnod és sokat kell azon dolgoznod, hogy a statisztikáid még jobbak legyenek. Természetesen a nagy kluboknál nagy játékosok mellett is játszhatsz, így minden könnyebbé is válik. Szerintem a Sportingnál végzett munkám jó volt, olyan edzőim voltak, akik nagyon sokat segítettek nekem, emellett pedig olyan társakkal játszhattam együtt, akik mindenben támogattak jóban-rosszban. Számomra ők az egyik oka annak, hogy most itt lehetek.

 

A gólok mellett a gólpasszok is fontos tényezői egy játékos megítélésének. Ugyanolyan örömet okoznak számodra, mint a gólszerzés?

Szerintem ugyanolyan fontosak. Boldog vagy, amikor nyersz, ha pedig a csapod gólt szerez, akkor azzal közelebb kerülsz a győzelemhez. Emiatt gondolkodok erről a két dologról ugyanúgy. Természetesen mindenki gólt akar szerezni, az a legfontosabb része a játéknak, hogy gólokat szerezz és mérkőzéseket nyerj. Számomra tényleg ugyanazt jelenti a két dolog, nem tudok választani. Ha csak az egyiket, vagy akár mindkettőt fel lehet írni a nevem mellé akkor az jó, de a legfontosabb az, hogy a csapat nyerni tudjon.

 

Mennyire várod már azt a pillanatot, hogy első alkalommal futhass ki az Old Trafford gyepére a lenyűgöző szurkolóink előtt?

Erről álmodtam. Az volt az álmom, hogy az Old Traffordra jöhessek és lehetőségem legyen a klub szurkolói előtt játszani. Nagyon izgatott vagyok ennek a lehetőségétől.

 

A 18-as mezszámot fogod viselni - miért pont ez lesz a számod és mit jelent ez számodra?

Rengeteg okom van a 18-as számra. Ez az egyik kedvencem. Az elmúlt három évben 8-asban játszottam, mert játékoskorában ez volt apám mezszáma, ez a születésnapom és kedvelem is ezt a számot. A feleségem születésnapja 18-án van, a másik ok pedig az, hogy gyerekként ebben a számban láttam Paul Scholest játszani, számomra pedig lenyűgöző, hogy ugyanazt a számot viselhetem, mint ez a kimagasló játékos. Tudom, hogy nagy felelősséggel is együtt fog ez járni számomra.

 

 

Miként kell kiejteni pontosan a nevedet?

Nem számít miként ejted, ugyanaz! A legfontosabb dolog, hogy sokat mondják a stadionban, mert akkor az azt jelenti, hogy gólt szereztem vagy gólpasszt adtam! [mosolyog] A nevem Bruno és talán a Fernandest nehezebb azoknak az embereknek kiejteniük, akik nem portugálok. Amikor Olaszországban éltem, akkor senki sem volt képes helyesen kiejteni! [nevet] A Bruno rendben van!

 

Hogy a hétvégi mérkőzés túl korai lesz-e számodra azt majd meglátjuk, de azzal a Wolvesszal fogunk játszani, amelyben komoly portugál behatás figyelhető meg, köztük Joao Moutinhoval. Úgy hallottuk, hogy ő is az egyik példaképed volt fiatalként...

Igen, ő egyike volt azon játékosoknak, akiknek a pályafutását folyamatosan követtem, mert szeretem a játékstílusát. Gyerekkorom óta azok közé a játékosok közé tartozik Portugáliában, aki az ország egyik legjobbja. Ugyanúgy nyomon követtem a pályáját, mint ahogy a többi kedvencemét. Fiatal korban mindenkit meg kell figyelj ahhoz, hogy jobbá válj és olyan lehess, mint ők. Ha egy kicsit átveszel Joaoból, Cristianoból, Naniból és a többi játékosból, akkor jobbá válsz.

 

Mik a személyes ambícióid a futballban és minek az elérésében reménykedsz?

A győzelem. Csak győzni akarok. Imádok nyerni és minden mérkőzést megnyerni.

 

Végül, mit üzensz a United szurkolóknak?

Az az üzenetem, hogy segíteni jöttem és remélem sokat ünnepelhetünk majd közösen.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Manchester United - Wolves

Premier League 25. forduló, ÉLŐ

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!