Neves, mint Scholes utódja?

A Premier League-ben már bizonyított a középpályás.


Sokszor úgy érezzük, nem is igazán pótolta a Manchester United a 21. században távozó ikonikus sztárjait. Köztük van Paul Scholes is, aki 2013-ban vonult vissza (másodjára) Sir Alex Fergusonnal egyetemben, azóta pedig a bajnoki trófea nem is landolt még Manchester vörös felében.

 

Paul Pogba kétséges jövője miatt elkélne egy top kvalitású játékos a nemrég érkezett Bruno Fernandes mellé a szurkolók szerint.

 

Azon kevesek közé tartozik a Wolverhampton Wanderers futballistája, Ruben Neves, aki képes lenne betölteni egy esetlegesen keletkező űrt a Vörös Ördögök csapatában. A portugál 2017-ben érkezett a Molineux-ba, és hamar megalapozta hírnevét kitűnő passzjátékának és távoli lövéseinek köszönhetően.

 

Scholes karrierje végén visszavontabb szerepkört kapott, ami nagyjából megfelel annak, amit Neves is játszik a Wolvesban. Ennek következtében a kanadai táblázaton sem szokott túlzottan előkelő helyen végezni, 29 angol bajnokin 2 alkalommal talált a kapuba és 1 asszisztot adott.

 

A 23 éves labdarúgó igazi erőssége a hosszú passzai, legyen szó akár egy védők mögé belőtt labdáról, vagy egy térfelet átívelő indításról, alig tud hibázni.

 

Az angolhoz hasonlóan ő is nagy veszélyt jelent az ellenfelekre, mikor előre merészkedik, valamint képes hajszál pontos labdákat adni a pálya bármely részéről.

 

Egy felmérés szerint a tavalyi szezon kezdete óta 7-szer zörgette meg a hálót a tizenhatoson kívülről (köztük az őszi szezonban elért remek találat a United vendéglátásakor), de mindössze 5-ször ért labdához a büntetőterületen belül ebben az időszakban.

 

Ebből is látszik, Neves nem box-to-box típusú középpályás, nem szokott berobbanni a kapu elé, inkább mélységből keresi a nála sokkal támadó szelleműbb társait.

 

Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne hasznos a támadó harmadban. Ő az egyik legjobb tüzér a Premier League-ben, mikor lőtávolon belül kap labdát, a szurkolók szinte mindig lövésre biztatják.

 

 

"Ez a védjegye" - mondta Owen Hargreaves az Európa-ligában az Espanyol ellen szerzett bődületes távoli bombája után. "Scholesra emlékeztet, ő is ilyen tisztán találta el a labdát."


"Egyszerűen tökéletes. Az egyik legjobb lövő. Teljesen ura a játékszituációknak, tudatában van vele mindig, hogy mi a legcélravezetőbb megoldás, ha van lehetősége gólszerzéssel kísérletezni."

 

Neves képes érett döntéseket hozni, nem lő, ha a passz jobb választás lehet csapata számára. Ne felejtsük el, még mindig csak a húszas évei elején jár, bőven van még benne potenciál.

 

Azonban nem csak látványos góljai miatt vált a Farkasok meghatározó emberévé az elmúlt évek folyamán. Jóval sokoldalúbb annál, mint amit a gólszépségversenyek összefoglalói mutatnak róla.

 

Az egyelőre a jövő kérdése, hogy melyik együttesben fog kikötni. A Juventus és a Liverpool is érdeklődik a 13-szoros válogatott iránt, aki elmondta, a Porto mezét is szeretné még újra magára húzni pályafutása során.

 

Ha esetleg az Old Trafford lesz a következő állomása, elkerülhetetlen, hogy a vörös hajú legendához hasonlítsák. A United bizonyosan jó választás lenne a fiatal játékos számára.


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!