Maguire a bajnokság legkreatívabb középső hátvédje

Új statisztikai adatok szerint Harry Maguire a Premier League 2020/21-es szezon legtöbb gólját előkészítő középső védője.


Az angol válogatott védő kétszer volt eredményes a bajnokság idei kiírásában, továbbá feliratkozhatott az első asszisztjával is vasárnap, miután ő adta Marcus Rashford gólját előkészítő passzát is, ami megnyitotta a gólcsapot a Newcastle elleni 3-1-re végződő mérkőzésén.

 

De a gólok és az asszisztok száma csak a valódi történet fele.

 

A Szarkák elleni győzelem után megjelent The Athletic egyik jelentése bemutatta azokat a Premier League-játékosokat, akik leggyakrabban részt vesznek a gólok előkészítésében - a passzokról van szó, amik a gólokat előzi meg.

 

Amíg a támadójátékosok, mint Bruno Fernandes vagy Marcus Rashford érthetően dominálnak gólok és asszisztok számában, egyetlen középhátvéd sem versenghet Maguire 11 gólos statisztikájával.

 

A Stat-hungry futball szurkolók - és a fantasy football szurkolói évek óta asszisztokért könyörögnek, nem jogtalanul.

 

Az olyan játékosok, mint Fernandes és Kevin De Bruyne kreativitásukkal elragadtatják a szurkolóikat a támadóterületen, ahol általában merész és ötletes megoldásokra van szükség.

 

De ez az asszisztokra vonatkozó megszállottság félrevezető. A gólokat megelőző utolsó előtti akció lenyűgöző - Marcus Rashford passza Mason Greenwoodnak a Liverpool ellen az FA-kupában példának okáért - de nem mindig van így.

 

Amikor Fernandes gólt szerzett egy lélegzetállító támadást követően az Everton ellen egy hónappal korábban, az assziszt Aaron Wan-Bissakától érkezett, aki egyszerűen csak odapörgette neki a labdát néhány méterről, a munka nehezét pedig Bruno végezte.

 

Egyszerű esetben a támadást felépítő mozdulatok igen fontosak és egyértelmű tények igazolják, hogy Maguire létfontosságú pontja a United támadójátékának, mivel a gólhoz vezető útig saját posztján ő segít a legtöbbet.

 

 

Az egyetlen védő, aki meccsben lehet vele, az Joao Cancelo, a Manchester City játékosa, aki ugyancsak 11 gól előkészítésében vállalt szerepet. Azonban a korábbi Juventus játékos szélső védő, így Maguire-nek több százalékban kell fentebb védekeznie, a mezőny több részén kell jelen lennie ehhez a teljesítményhez.

 

A fejjátéka, bátorsága és fizikai felépítése egyébként is dicséretet érdemel. Az erős, angol hátvéd a sztereotípiákon és kliséken túl igenis hibátlan passzokat oszt és remek labdatartó, mégis alulértékelt.

 

Amíg többen vállvonogatással értékelik ezt a statisztikát és mondják: 'nekünk nincs szükségünk kreatív védőkre', nem valószínű sajnos, hogy a top csapatok menedzserei egyetértenek ezzel az értékeléssel.

 

A Liverpool szélső védői, Andy Robertson és Trent Alexander-Arnold az elmúlt években teljes körű elismerést kaphattak kreatív játékukért, addig a Manchester City játékosa, John Stones elengedhetetlen pontja Pep Guardiola csapat struktúrájának, főként labdakezelésével és éles passzainak köszönhetően - ezen tulajdonságok a United legenda Rio Ferdinandéval hasonlatosak.

 

Tehát miért kellene a csapatoknak kreatív védő? Egyszerűen azért, mert a legjobb csapatok mélyen védekeznek az ellenfelekkel szemben és lezárják a veszélyes játékosok elől a teret - ez az, amit úgy ismerni, 'mély blokk'.

 

Ebben a helyzetben a támadójátékosoknak igen kevés helyet hagynak arra, hogy tegyék a dolgukat. Esetleg célzottan fognak embert. Szóval hogy lehet ezt a problémát megoldani?

 

Egyetlen megoldás van erre, hogy a védőket feljebb tolod a pályán. Így nagyobb tér keletkezik a játékra, így az ellenfélnek lehet két játékos helyett akár háromra is figyelnie kell példának okáért. Hogyha sikeresen megoldják a feladatot, az akcióteret a pálya különböző pontjain, amit aztán ki lehet használni egy okosabb indítással.

 

Aki látta a United egyenlítő találatát a West Brom ellen egy hónappal korábban, emlékezhet, ahogy Maguire felvitte a labdát a tizenegyes pont sarkáig, ott leadta Shawnak, akinek a centerezéséből Fernandes egalizált.

 

 

Maguire szerepe egyszerű, de nem hagyható figyelmen kívül. Az összes Vörös Ördög, aki támadó pozícióban játszik őrzik vagy nincs területe, ekkor jön hátulról Maguire, ezzel kikényszerítve egy őrző játékost, hogy hagyja ott a támadót, helyette kitámadjon rá és neki már csak annyi a dolga, hogy megjátsza a felszabaduló játékost. A szélső védő, aki Shaw-t fogja, nem lehet biztos benne, hogy Maguire felé fog menni a labdával vagy inkább Shaw-t választja, ez idő alatt pedig a csapattárs már hiába siet segíteni, már túl késő. Shaw ekkor már felszabadult és a korábbi határozatlanságnak köszönhetően a szélső védő nem tud olyan közel kerülni Shaw-hoz hogy megakadályozza a beadást.

 

Ezek az apró mozzanatok gyakran a kulcsmomentumot jelenthetik egy gól előkészítéséhez. Természetesen a beadásnak is megfelelőnek kell lenni, ahogy Fernandes lövésének is kaput kellett találnia. Azonban az ezt megelőző akció nem jön létre Maguire részéről, a kísérlet valószínűleg kudarcba fulladt volna.

 

A United ellentámadási képességei félelmetesek - egy héttel ezelőtt, a korábbi Vörös Ördög Owen Hargreaves Európa legjobb ellentámadást építő csapatának kiáltotta ki a csapatot - azonban nem minden ellenfél ellen jó taktika Ole Gunnar Solskjaer fegyvere.

 

Amikor a csapat a West Brom ellen játszott, vagy hasonlóan védekező csapat ellen, többször birtokolták a labdát és dominálták a játékot, de ezzel Rashford, Martial és Greenwood elől az ellenfél elzárta a területet.

 

Ebben a szituációban minden pályán lévő játékosnak szüksége van a támadáshoz való érzékére. Manőverezni, megzavarni az ellenfeleket, hogy azok kitámadjanak.

 

Ez az eleme a United támadójátékának sokat fejlődött. Miközben ezt a cikket írom, a Manchester United a Premier League legtöbb gólját elérő csapat a szezonban 53 góllal, és ezekhez a gólokhoz a Vörös Ördögök használták legtöbbször a védőiket a gólok előkészítésére.

 

 

Például Victor Lindelöf hosszú labdája Marcus Rashfordnak a Sheffield United ellen a Bramall Lane-en, ami egyenlítő találatot ért. Shaw több gólpasszt osztott ki ebben a szezonban, mint a Unitednél töltött pályafutása alatt összesen. Maguire és Cancelo után pedig Wan-Bissaka a következő a sorban, ha ezeket a statisztikákat nézzük.

 

Ennek a négy játékosnak - David de Geáról nem is beszélve - való igaz, van még mit fejlődni védekezés terén. Azonban támadás terén, Maguire vezetésével megnő az önbizalmuk, ha kreatív játékról van szó.

 

(A történetben szereplő vélemények személyesek az eredeti szerző számára, és nem feltétlenül tükrözik a Manchester United Football Club véleményét.)


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!