AC Milan, a régi új rivális

A United régi nemzetközi riválisával nézhet farkasszemet újra az Európa-liga legjobb 16 csapata között.


A két csapat március 11-én és 18-án fog megmérkőzni egymással, előtte viszont felelevenítenénk a közös múlt legnagyobb pillanatait.

 

Európa-kupa

 

A Vörös Ördögök a történetük során első alkalommal az 1957/58-as szezonban akasztották össze a szarvukat az AC Milan csapatával. A találkozó alig három hónappal a müncheni katasztrófa után volt. Az Old Traffordon lejátszott mérkőzés első szakaszában az olaszok szerezték meg a vezetést Juan Schiaffino révén. Jimmy Murphy menedzser asszisztens irányításával azonban a United fordítani tudott és végül Dennis Viollet és Ernie Taylor góljaival 2-1-re megnyerték a találkozót az angolok.

 

 

A visszavágón már más volt a helyzet és a Vörös Ördögök 4-0-s vereséget szenvedtek a San Siroban. A fölényes győzelemmel pedig a milánóiak bejutottak a sorozat döntőjébe, ahol a rendes játékidőben 2-2-es döntetlen született, de végül a hosszabbításban kikaptak a Real Madridtól 3-2-re.

 

11 évvel később a sors hasonlóan bánt a Uniteddel, akiket ismét a Rossoneri búcsúztatott a legjobb négy csapat közül 2-1-es összesítéssel. Az első találkozót Olaszországban a Milan nyerte 2-0-ra és annak ellenére, hogy a visszavágón uralta a mérkőzést Sir Matt Busby csapata, sajnos Sir Bobby Charlton révén csak egy gólt tudott szerezni a United. Az AC Milan ezzel ismét bejutott a döntőbe, ahol 4-1-re legyőzték az Ajax csapatát és megnyerték a kontinensviadalt.

 

Bajnokok Ligája

 

A csapatok 36 éven át hiányolták egymást a nemzetközi porondon, de végül ismét összejött a nagy találkozás. 2004/05-ben a két csapat összekerült a BL legjobb 16 csapata között. Feszült várakozás előzte meg a találkozót, amely Jaap Stam visszatérése is lett volna egyben, viszont a holland a bemelegítés során ismét megsérült, a mérkőzést pedig Carlo Ancelotti csapata 1-0-ra megnyerte Hernan Crespo találatával. A Chelsea argentin kölcsönjátékosa a visszavágón is nyerő embernek bizonyult, hiszen Olaszországban is 1-0-ra tudott nyerni a Milán és szintén Crespo góljával. Az olaszok ezzel bejutottak az akkori szezon legjobb 4 csapata közé, ahol a PSV Eindhovent kiejtve jutottak be a BL döntőjébe. Emlékezetes mérkőzés volt, amin már 3-0-ra vezetett Ancelotti csapata, azonban a Liverpool egyenlíteni tudott a végére és büntetőpárbajban végül az ősi rivális örülhetett.

 

 

Alig két évvel később ismét az európai elittornán egymásnak feszült a két gárda. Ez volt a harmadik elődöntő, amiben a két csapat találkozott egymással a nemzetközi harctéren, a United pedig arra törekedett, hogy megszakítsa rossz sorozatát a Rossoneri ellen. Mindkét együttesben igazi legendák játszottak akkor. Cristiano Ronaldo előnyhöz juttatta csapatát és végül a manchesteri találkozót Wayne Rooney duplájával 3-2-re megnyerték a Vörös Ördögök, a visszavágó viszont megint nem a United szája íze szerint alakult és az olaszok 3-0-ra győztek és ismét döntőben találták magukat, ahol revansot tudtak venni a Liverpoolon a korábban elbukott BL döntő miatt. Az AC Milan a Vörösöket 2-1-re győzte le az athéni döntőben.

 

A csapatok legutóbbi kieséses szakaszban lejátszott találkozójára ismét a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között került sor. És a Vörös Ördögök végre tovább tudtak jutni olasz riválisukon a következő körbe. A San Siroban elért 3-2-es siker megadta a kellő lendületet a United számára és a visszavágón Park és Fletcher 1-1, valamint Rooney 2 góljával 4-0-ra kiütötték a Milant, összesítésben pedig 7-2-vel ment tovább Sir Alex csapata. Emlékezetes este volt a United szurkolói számára, hiszen David Beckham a Milan játékosaként visszatért az Álmok Színházába. A negyeddöntőben végül a skót mester csapata a Bayern Münchennel került össze, de a németek megálljt parancsoltak a Vörös Ördögöknek.

 

Barátságos meccsek

 

Az AC Milan a tét nélküli találkozókon is nagyszerű meccseket vívott a Manchester United csapatával. 1988-ban a Rossoneri 3-2-re ismét le tudta győzni a Vörös Ördögöket Virdis és Borghi (2) találataival. A manchesteriek góljait Jesper Olsen és Brian McClair szerezték.

 

A 2004/05-ös szezon előtt New Jerseyben találkozott egymással a két csapat a felkészülési túrájukon, amely mérkőzés Scholes és Shevchenko találataival 1-1-es döntetlennel végződött. A találkozót büntetőkkel folytatták és az idegek harcában az olaszok bizonyultak jobbnak, ámbár rendkívül figyelemre méltó, hogy csak 20 pontrúgást követően tudták így megnyerni a találkozót.

 

 

Legutóbbi mérkőzésünk az AC Milan ellen egy barátságos találkozó volt 2019 nyarán, amikor is szintén a felkészülési túra során futottunk össze az olaszokkal egy meccs erejéig. A találkozó ezúttal 2-2-es döntetlennel ért véget Lingard és Rashford találatainak köszönhetően, így újabb büntetőpárbaj következett. Most viszont a Vörös Ördögök bírták jobban a nyomást és mind az 5 büntetőt berúgták és végül megnyerték az összecsapást.


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!