Út a bajnoki címig

A következõkben egy elemzést olvashattok, hogyan változott a bajnokság képe hónapról hónapra, melyben a United történelmi bajnoki címét gyûjtötte be.


Augusztus

A Chelsea – címvédõként – remekül kezdte a szezont, elsõ két mérkõzésén egyaránt 6-0-ra gyõzött (a West Bromwich Albion és a Wigan ellen), míg a United mindkét hazai meccsét megnyerte, ezeket a sikereket azonban egy döntetlen követte a Fulham otthonában – Nani kihagyott tizenegyese megbosszulta magát, Brede Hangeland kései góljával megmentett egy pontot a londoniaknak. Az Arsenal elsõ mérkõzésén szintén a végén mentett pontot a Liverpool otthonában, hogy a következõ fordulóban hatot lõve üsse ki a frissen feljutó Blackpoolt.

Hónap végi pozíciók: 1. Chelsea 3 mérkõzés/ 9 pont, 2. Arsenal 3/7, 3. United 3/7

 

Szeptember

Carlo Ancelotti csapata tovább folytatta remeklését, legyõzték a West Hamet és a Blackpoolt is, de az elsõ komolyabb mérkõzésükön botlottak, a City tudott három pontot gyûjteni a Kékek ellen. A United csak döntetlent ért el az Everton és a Bolton otthonában, majd a Liverpool ellen egy 5 gólos thrillerbe illõ mérkõzést nyertek meg Dimitar Berbatov mesterhármasának köszönhetõen. Az Ágyúsok elõbb a Sunderland ellen döntetlent játszottak, Darren Bent utolsó pillanatokban lõtt gólja jelentett pontot számukra, ezt követõen pedig hatalmas meglepetésre a West Bromwich Albion vitt el három pontot az Emirates-bõl.

1. Chelsea 6/15, 2. United 6/12, 3. Arsenal 6/11

 

Október

Bár a hónap elején a West Brom az Old Traffordról is rabolt egy pontot, a United erõsen fejezte be ezt az idõszakot a Stoke City és a Tottenham legyõzésével. A Chelsea legyõzte egyik üldözõjét, az Arsenalt, azonban az Aston Villa pályáján már csak gólnélküli döntetlenre futotta a Kékektõl. Arsene Wenger csapata hamar felállt a Stamford Bridge-n elszenvedett vereség után és három gyõzelmükkel a hónap végére megelõzték a Unitedet.

1. Chelsea 10/25, 2. Arsenal 10/20, 3.United 10/20.

 

November

Ebben a hónapban nagy változás történt az élen, a United ugyanis mindhárom hazai mérkõzésén begyûjtötte a három pontot, többek között a Blackburnt is legyõzték, akik ellen 7-1-es gyõzelmet arattak.. Bár a lehengerlõ hazai teljesítmény mellett idegenben csak két döntetlent ért el a csapat – a City és az Aston Villa ellenében –, azonban a Chelsea egyetlen gyõzelmet tudott felmutatni novemberben, három vereséggel szemben. A legmeglepõbb mindenképp a Sunderland 3-0-s gyõzelme volt, melyet a Chelsea otthonában értek el. Az Arsenal hazai pályán kétszer is vereséget szenvedett, elõbb a Newcastle, majd a Spurs távozott három ponttal a zsebében.

1. United 15/31, 2. Chelsea 15/29, 3. Arsenal 15/29.

 

December

A nagy havazások miatt több mérkõzést is kénytelenek voltak elhalasztani a Premier League-ben, többek között a United Stamford Bridge-i látogatását is, így a United és a City egyaránt a tabella élén várhatták a 2011-es évet. A United az Arsenalt verte Park Ji Sung remek fejesével, majd a Birmingham otthonában hullajtottak el két pontot a mérkõzés végén egy vitatható gólnak köszönhetõen. Az Ágyúsok hazai pályán egy 3-1-es gyõzelemmel vágtak vissza a Chelsea-nek, hogy a következõ fordulóban csak egy 2-2-es döntetlent tudjanak felmutatni a Wigan ellenében. Az elmúlt szezonban duplázó Chelsea pedig egy halovány, 1-0-s gyõzelemmel büszkélkedhetett ez idõ tájt.

1. United 18/38, 3. Arsenal 19/36, 4. Chelsea 19/34.

 

 

Január

A United e hónapban jó teljesítményt nyújtott, öt mérkõzésükbõl négyet nyertek meg és a Spurs otthonában osztozkodtak egy ponton. A Blackpool elleni fordítás hatalmas jelentõséggel bírt, hogy Sir Alex csapata továbbra is az élen maradhasson. Az Arsenal is belelendült, csupán egyetlen gólt kaptak ebben a hónapban, bár a City ellen nem is rúgtak. A Chelsea elõbb az Aston Villa ellen bukott két pontot hazai pályán, majd a Wolverhampton otthonában kaptak ki meglepõ módon, a hátrányuk tehát tovább nõt a listavezetõ Uniteddel szemben.

1. United 23/51, 2. Arsenal 23/46, 4. Chelsea 23/41.

 

Február

A United veretlenségi sorozata véget ért a Wolverhampton otthonában, azonban a Vörös Ördögök remek választ adtak az üldözõknek, elõbb a Cityt gyõzték le Rooney csoda-góljával, majd a DW Stadionban lõttek négyet. Az Arsenal 12 pontból 10-et begyûjtött, a Newcastle ellen viszont 4 gólos vezetést adtak döntetlenre. A Chelsea elõbb hazai pályán kapott ki a Liverpooltól, majd gólnélküli döntetlent játszottak szomszédjukkal, a Fulhammel, így a United elõnye tovább nõtt, bár a Vörös Ördögök egy mérkõzéssel többet játszottak.

1. United 27/60, 2. Arsenal 27/56, 5. Chelsea 26/45.

 

Március

A bajnokság ebben a hónapban nyitottá vált, mivel a United két idegenbeli rangadóját egyaránt elbukta a Chelsea és a Liverpool ellen, ezt követõen viszont Dimitar Berbatov utolsó pillanatokban lõtt gólja a Boltonnak felbecsülhetetlen volt a Vörös Ördögök számára. Az Arsenal két döntetlenjével nem került közelebb a Unitedhez (Sunderland és West Bromwich Albion ellen buktak két-két pontot az Ágyúsok). A Chelsea pedig a United felett aratott siker után a Blackpoolt és a Cityt is legyõzte.

1. United 30/63, 2. Arsenal 29/58, 3. Chelsea 29/54.

 

Április

A United bajnokhoz méltó formában játszott, három gyõzelemmel és egy döntetlennel zárták a hónapot. Izgalmakkal teli idõszak volt ez a csapat számára, a West Ham otthonában rendkívül nehéz mérkõzésen 2-0-s hátrányból fordított a United és nyert, majd az Everton Old Trafford-i látogatásakor Javier Hernandez az utolsó pillanatokban fejelte be Tim Howard kapujába a három pontot érõ találatot. A Stoke elleni döntetlen után úgy tûnt, a Chelsea kiszállt a bajnoki versenyfutásból, azonban emellett aratott öt gyõzelmüknek köszönhetõen õk váltak a United legnagyobb kihívójává. Mindeközben az Arsenal csak a Blackpoolt tudta legyõzni, a Bolton otthonában pedig kikapott, így az õ esélyeik elszállni látszottak.

1. United 34/73, 2. Chelsea 35/70, 3. Arsenal 34/64.

 

Május

A munka ünnepén a United 1-0-ás vereséget szenvedett az Arsenal otthonában, így a bajnokság szorosabbá vált. Az izgalmak azonban az Old Traffordon értek véget, amikor is a Chelsea látogatott a Unitedhez, hogy a csapatok bajnoki döntõt vívhassanak. A Vörös Ördögök már a 36. másodpercben megszerezték a vezetést Javier Hernandez révén, majd a kapitány, Nemanja Vidic növelte a United elõnyét. Bár Lampard góljával a Chelsea szépített, Sir Alex Ferguson csapata szinte végig dominálta a mérkõzést és a hármas sípszó után extázisban tört ki az Old Trafford népe, a Vörösök számára a Chelsea felett aratott gyõzelemmel már csak karnyújtásnyira volt a hõn áhított 19. bajnoki cím. Ancelotti a mérkõzés után gratulált a Unitednek és elismerõen nyilatkozott a csapatról. Az Arsenal a Stoke otthonában elszenvedett 3-1-es vereség után végleg kiszállt a versenyfutásból. Hat nappal a Kékek legyõzése után a United a Blackburn otthonában egy 1-1-es döntetlennel megszerezte történelmi, tizenkilencedik bajnoki címét!

 

 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!