Leeds United 0-0 Manchester United

A decemberi gólzápor után sikerült egy gól nélküli döntetlent játszani a Leeds United ellen - de ez bőven kevés lesz támadójáték szempontjából az AS Roma ellen.


A Ligakupa döntő miatt esélyes volt kevesebb, mint 10 pontra csökkenteni a City előnyét a bajnokságban, bár a hétközi Európa-liga találkozó az AS Roma ellen minden bizonnyal fontosabb Solskjaer szemében. Talán hihetetlennek hangzik, de a legutóbbi bajnoki mérkőzése a Vörös Ördögöknek az Elland Roadon 2003 októberében volt.

 

Szemfülesebb nézőink kiszúrhatták, hogy a mérkőzés kezdete előtt egy "2bn stolen - Glazers out" felirat volt látható a stadion fölött, de a kamerák hiába keresték Ed Woodward reakcióját a páholyban.

 

 

Sokak számára szokatlan lehetett, hogy az első 3 perc alatt nem lőttünk két gólt, de mára valahogy jobban összeállt a Leeds védelme, mint legutóbbi találkozásunk során. Ennek ellenére azért volt esélyünk a gólszerzésre, de Fernandes szabadrúgását Greenwood egyenesen a kapus karjaiba fejelte az első perc végén.

 

A vendégek bőven többet birtokolták a labdát, de az rögtön látszott, hogy Philips emberfogásban részesíti Brunot és Bielsa a lehető legtöbb testet akarja az ellenfél támadójátékosai és saját kapuja közé préselni. A 6. percben Lindelöf gyönyörűen indítja Rashfordot, de a lövése bőven a kapu mellé gurul.

 

 

Nem kellett sokat várni a következő szabadrúgásig, a 11. percben újabb Fernandes beadás balról, amit Maguire szépen a kapu mellé pattint. Kár érte, hisz rengeteg hasonló helyzettel tudnánk gólt szerezni - ezzel is könnyítve a csatárok dolgát és előcsalogatva a felállított busz-védelmeket.

 

Az első 20 percben határozottan a vendégek domináltak és irányították a játék menetét, viszont szinte csúnya vége lett: egy hirtelen Leeds támadás során Shaw válláról pattant el a labda és a bíró a VAR segítségét kérte. Szerencsére nem ítéltek büntetőt az angol szélsőhátvéd ellen, így maradt a 0-0. Többen megjegyezték, hogy a büntetőt nem is a játékosok, inkább a pályán kívül tartózkodó személyek kérték, többek között a médiasarokban is páran.

 

 

A hátsó négyes rendkívül szabályosan tartotta a lescsapdát, a hazaiak többször is beleszaladtak, menedzserük nem kis mérgére - kiabálását simán lehetett hallani a közvetítés és kommentátorok mellett. Ezt csak tetézte James és Fernandes passzjátéka a jobb szélen, viszont Greenwood sajnos nem tudta jól kezelni az érkező labdát a 16-os jobb sarkában, így a Leeds tisztázni tudott. Bár a támadószekció eddig nem nagyon csillogott, a védelem annál inkább - különösen a két szélen, hisz Wan-Bissaka és Shaw rendre szaladt el a szélen vagy etette meg az ellenfeleket. Ha ebből sikerülne egy pár beadást vagy szögletet is összehozni, az előbb-utóbb megszülné azt a várva-várt első gólt.

 

 

Rashford és James úgy érezheti magát, mintha folyamatosan egy fehér falnak rohannának, annyira sokan és szorosan állnak a Leeds játékosai. A 30. percben újabb United szabadrúgás enyhén jobbról, úgy 25 méterről, de Bruno próbálkozása bőven fölé megy. 5 perccel később megszületett az első kapura tartó lövés is a hazaiak részéről, Philips cseni el Fernandes elől a labdát, majd Dallas próbálkozik, de Henderson nyugodtan fogni tudja.

 

37. perc: Ayling csúszásra fogja és mentegeti magát a bíró előtt, de a kamerák nem hazudnak: Rashford-ot indították meg a balon, sikeresen át is vette a passzt, de a nagy sebességgel érkező Leeds védő szó szerint elkaszálta Marcus-t. Az ezt követő szabadrúgást Bruno próbálta kapura tenni, de Bamford szögletre bólintotta a labdát, majd Shaw által elvégzett szögletet ismét Bamford tisztázta. Úgy látszik néha nem árt egy-két csatár a kapu előtt, még védekezés közben sem.

 

Két perccel később a jobb szélen Roberts lép oda Greenwoodnak, ami újabb sárga lapot jelent. Szorul a hurok a hazaiak nyaka körül, de még mindig töketlenkedünk a kapu előtt. A szabadrúgást ezennel Shaw végzi, elsuhan McTominay feje előtt, a hosszúnál viszont Maguire nem ér oda időben. Úgy látszik ebből ma gól nem lesz, mindenki várja már a szünetet. Még előtte azért Rashford egy szabadrúgással próbálkozik, ami CR-re emlékeztető pályával suhan a keresztrúd alá, de Meslier még időben odaér és bal karjával menteni tud. A szöglet ártalmatlan marad, hisz Maguire a nézőtérre fejeli, de ezt már megszokhattuk a szezon során. Szeretett csapatkapitányunk gyönyörűen szabadul meg a védőjétől és szinte mindig tökéletes helyen várja a labdát, csak épp utána nem tudja a kapuba irányítani azt.

 

 

SZÜNET

Ez már zsinórban az ötödik olyan bajnoki mérkőzés, amin a Manchester United nem tudott gólt szerezni az első félidőben. A legutóbbi ilyen sorozatot 2017 februárjában szerezték. Csak a Fulham(16) és a Wolves(15) tudhat magának több gól nélküli első félidőt ebben a szezonban.

 

Mindkét menedzser elégedett lehetett a látottakkal, hisz egyikük sem eszközölt cserét, bár Harrison és Costa helyet cseréltek a Leeds két szélén. A második félidő is lassan indult be, Rashford és James indult meg a kapu irányába, de egyikük sem tudott mit kezdeni a helyzettel, így Ayling szögletre tolta. Shaw végezte el, Brunot szó szerinti emberfogásban részesítette Alioski, de a VAR nem ítél semmit. A portugál láthatóan egyre frusztráltabb a szaggatott és vontatott ritmus miatt, de nem nagyon tud ellene mit tenni - egy perccel később leadott lövését Philips blokkolja.

 

 

Az 55. percben mintha ébredeznének a hazaiak, bal szélen fut el Costa, de a beadása túl hosszúra sikeredett - így folytatódhat a vendégek passzjátéka. 3 perccel később Bruno HATALMAS helyzetet hagy ki. Wan-Bissaka simán otthagyja a jobb szélen védőjét, majd laposan teszi vissza a portugál elé, aki egyből el is lövi, de a labda a kapufa mellett csorog le a pályáról. Méltán dühös magára Fernandes, ezt tényleg kár volt így elsietni, tőle más kaliberű lövésekhez szoktak a nézők.

 

Egy óra elteltével senki sem mondhatja azt, hogy nem futballt néz, de azért az élvezhető mérkőzés fényévekre van a mai produkciótól. Hol marad az angol média által oly sűrűn hangoztatott folyamatosan támadó, lehengerlő játék a Leeds részéről? Úgy néz ki ma inkább a "felrúgunk mindenkit, majd ellenkezünk egy percet és hátha nekünk fúj a spori" taktikát választották.

 

A vendégek még nem adták fel teljesen, a 62. percben Greenwood lövése gyengére sikeredik, majd James szalad el egy indítást követően, de Alioski még az utolsó percben szerelni tudja. Újabb hazai támadás, Costa szalad el a jobb szélen, AWB blokkolja, hazai szöglet. Gyenge beadás, amiből Rashford próbál indulni, szépen teszi át Alioski-n, de a macedón elé áll. Felhangzik az ezredik sípszó is, sárga lap, kezdődik megint a hátul passzolgatás.

 

 

Röviddel ezután Roberts próbál elszaladni egy ívelt labda után Maguire mellett, de ütköznek és az angol védő megkapja a vendégek első és egyetlen sárga lapját. Harrisont váltja Poveda, a 70. percben Bamford is besárgul, ami szabályos, bár kicsit szürrealisztikus események után következett be.

 

Történt ugyanis, hogy Wan-Bissaka csípett el egy Costa-nak szánt passzt, kicsit összegabalyodtak, de míg előbbi gyorsan felállt és folytatni akarta a játékot, utóbbi a pályán kívül jajveszékelt. A Leeds játékosok hadonásztak és kiabáltak, de a vendégeknek nem volt miért kirúgniuk a labdát vagy megállítaniuk a játékot, hisz Costa NEM VOLT A PÁLYÁN. A mikrofonokban hallani lehetett, ahogy egy csapattárs azt javasolja neki - igencsak hangos és mérges hangnemben -, hogy guruljon vissza a pályára, különben a bíró nem fog fújni. Végül a jobb szélen sikerül kipöccinteni a labdát a vonalon kívülre, a bíró sípol, Bamford pedig megfogja és kirúgja a labdát a stadionon kívülre.

 

A dolgok iróniája, hogy a Costa-t váltó Mateusz Klich egy hasonló szituációt követően szerzett gólt a Villa ellen, amikor is a Leeds nem volt hajlandó megállítani a játékot vagy kipöccinteni a labdát a vonalon kívülre. Egyre érdekesebb ez a mérkőzés, de nem a játék képe miatt. Nem is kellett sokat várni, a 75. percben Klich kerül lövőhelyzetbe a jobb szélen, de Henderson nyugodtan fogni tudja, majd Ayling próbálkozását is hasonlóan. Shaw bal oldalon indul meg, majd teszi vissza Fernandesnek, de újabb reménytelen próbálkozás.

 

 

Pogba jön fel James helyett, aki láthatóan kifáradt és alaposan megrugdoshatták eddig. Kicsit késői csere, de hátha meghozza az áhított szikrát. Hazaiak részén Roberts helyére jön Koch, aki egy védekező felfogású játékos - úgy látszik Bielsa belenyugodott a mérkőzés vontatottságába és inkább megelégedne az 1 ponttal ma délután.

 

A 82. percben Greenwood szerez egy szögletet, de Shaw próbálkozása túlságosan papírforma és Meslier simán fogni tudja, majd indít is egy kontrát vele. Két perccel később Mason újból próbálkozik, de újra könnyen véd a hazaiak kapusa. Cavani váltja Rashfordot, DE MIÉRT ENNYIRE KÉSŐN?! Bamford szabálytalankodik Maguire-el szemben, meg is kapja a megérdemelt sárga lapját ezért.

 

 

Mindenki a hosszabbítást jelző táblát várta, viszont a 4 perc felmutatása előtt még van de Beek jött fel Bruno helyett. Helyzet volt bőven, csak épp az utolsó passz, a lövés iránya vagy erőssége nem volt megfelelő ahhoz, hogy mindhárom pontot megszerezzük a 10 emberrel védekező Leeds ellen. A vége előtt még egy Greenwood próbálkozást láthattunk, majd 15 másodperccel a hosszabbítás vége előtt felhangzik a hármas sípszó.

 

VÉGE

 

Öröm az ürömben, hogy immár 24 mérkőzéses veretlen sorozatunk van idegenben.

 

 

Premier League, 33. forduló
Leeds United 0-0 Manchester United
Elland Road

 

Vezette: Craig Pawson

 

Leeds: Meslier - Ayling, Llorente, Struijk, Alioski - Philips - Costa(Klich 72.), Dallas, Roberts(Koch), Harrison(Poveda 68.) - Bamford
Nem használt cserék: Casilla, Berardi, Greeenwood, Hernandez, Shackleton, Summerville

 

United: Henderson - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw - McTominay, Fred(van de Beek 89.) - James(Pogba 76.), Fernandes, Rashford(Cavani 86.) - Greenwood
Nem használt cserék: De Gea, Bailly, Mata, Telles, Matic, Tuanzebe

 

Gólszerzők: -

 

Sárga lap: Ayling, Roberts, Alioski, Bamford illetve Maguire


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!