Beharangozó: Villarreal - Manchester United

A 2020/21-es szezon egyik legfontosabb mérkőzése következik a Manchester United számára.


Május 26-án este kiderül, hogy sikerül-e trófeával megkoronázni az idei szezont Ole Gunnar Solskjaer csapatának. A norvég mesterrel ezelőtt 4 alkalommal elődöntőzött különböző sorozatokban a United, azonban most először sikerült a fináléba kerülnie a Vörös Ördögöknek. A lengyelországi döntőben pedig a spanyol Villarreal csapatát kellene legyőznie Ole fiainak ahhoz, hogy hazavihessék Manchesterbe a győztesnek járó trófeát.

 

A Villarreal nem ismeretlen csapat a manchesteriek számára, ugyanis korábban a Bajnokok Ligája csoportkörében már 4 alkalommal is egymásnak feszültek a felek, igaz azok az összecsapások még 2005-ben és 2008-ban voltak. A korábbi mérkőzések érdekessége, hogy soha nem bírtak egymással a csapatok és amellett, hogy mindegyik találkozó döntetlennel végződött, még azt is hozzá kell tenni, hogy mindegyik gól nélküli volt. Azóta igaz sokat változott a világ és idén úgy néz ki, hogy Solskjaer megtörte csapatával a spanyol átkot, hiszen a döntőbe vezető úton kétszer is La Liga csapattal kellett összemérnie erejét a norvég menedzser csapatának és mind a két alkalommal magabiztos United siker született.

 

A Bajnokok Ligája kiesést követően egyből a Real Sociedad csapata került a Vörös Ördögök útjába, akik már az első, idegenbeli meccsükön eldöntötték egy 4-0-s győzelemmel a továbbjutás sorsát, így a visszavágón bőven elég volt a 0-0-s végeredmény. A negyeddöntőben jött a következő spanyol ellenfél, a Granada. Összesítésben ugyanúgy 4-0 volt az eredmény a United javára, itt viszont elosztották a góltermést és kettőt lőttek idegenben, majd a visszavágón is kettőt Manchesterben. A 4 lőtt gól mellett az is fontos tényező, hogy ezeket a mérkőzéseket a United kapott gól nélkül hozta le. A Vörös Ördögöknek ráadásul a két spanyol csapat mellett még két olasz klubóriást kellett legyőzniük, hogy a döntőbe kerülhessenek. Ezek pedig az AC Milan és az AS Roma voltak.

 

A Villarreal oldaláról nézve az egyenes kieséses szakaszban Unai Emery csapata a Salzburg, a Dinamo Kijev, a Dinamo Zagreb és az Arsenal csapatainak legyőzésével érdemelte ki a fináléban való részvételt. A spanyol mester egyébként igazi EL specialista, hiszen eddigi edzői pályafutása során 4 alkalommal is döntőzött a második számú európai sorozatban és ebből háromszor (2014, 2015, 2016) meg is nyerte azt. Mindhárom győzelem a Sevilla menedzsereként jött össze neki. Nem olyan régen, az Arsenal menedzsereként 2019-ben is döntőt játszott, ám ott végül 4-1-re kikapott a Chelsea csapatától. Viszont spanyol csapattal még nem bukott fináléban.

 

 

Unai Emery Európa-liga döntői a Sevillával:

 

2014.05.14. - Sevilla - Benfica 0-0 (büntetők után 4-2 a Sevillának)

2015.05.27. - Dnyipro Dnyipropetrovszk - Sevilla 2-3

2016.05.18. - Liverpool - Sevilla 1-3

 

 

Akik hiányozhatnak:

 

Villarreal: Iborra, Chukwueze, Foyth

 

United: Jones, Martial, Maguire

 

 

Érdekességek:

 

A Villarreal és a Manchester United május 26-án 5. alkalommal találkozik egymással a nemzetközi kupasorozatokban és az eddigi 4 találkozójuk mindegyike 0-0-ra végződött. A Vörös Ördögök többször találkoztak rúgott gól nélküli mérkőzésen a spanyol ellenféllel, mint bármely más ellenféllel szemben az európai kupák történetében.

 

Ez lesz a Manchester United 8. európai kupadöntője, amivel a második lett az angol csapatok finálé részvételi listáján a Liverpool mögött. Az ősi rivális tizennégyben volt érdekelt. A Vörös Ördögök korábbi 7 döntőjükből 5-öt megnyertek és a Barcelonától kaptak ki kétszer (2008/09-ben és 2010/11-ben).

 

A Villarreal története során először jutott be európai kupasorozat döntőjébe, ezzel pedig a 11. olyan spanyol csapat lett, aki nemzetközi porondon fináléig jutott. Az előttük első alkalommal döntőbe jutó két spanyol csapat szintén angol ellenféllel találkozott. Az egyik az Alavés volt a Liverpool ellen 2000/01-ben az UEFA-kupában, 4-5-re a Pool győzött, a másik pedig a Sevilla volt 2005/06-ban a Middlesbrough ellen, itt viszont a spanyolok nyertek 4-0-ra szintén az UEFA-kupában.

 

Amikor angol ellenféllel szemben spanyol csapat állt egy európai kupa fináléjában, a legutóbbi 9 alkalommal mindig a spanyolok kerültek ki győztesen. Utoljára az Alavés veszített a Liverpool ellen 2000/01-ben az UEFA-kupában.

 

A Manchester United a 9. csapat lehet az elmúlt 22 szezonjából az UEFA-kupának/Európa-ligának, amely a Bajnokok Ligájából kiesve megnyeri a sorozatot. Ezt a szabályt ugyanis 1999/2000-től vezették be. A legutóbbi ilyen eset a 2017/18-as szezonban volt, akkor az Atlético Madrid a BL kiesést követően megnyerte a második számú európai sorozatot. Angol csapat pedig legutóbb 2012/13-ban volt képes erre (Chelsea).

 

A Villarreal ebben a szezonban veretlen az Európa-ligában. A spanyolok 12 találkozót megnyertek és 2 mérkőzésen játszottak döntetlent. Amennyiben megnyerik a gdanski finálét, a 7. olyan csapat lennének, akik veretlenül nyerik meg az UEFA-kupát/Európa-ligát. Korábban ez a Tottenhamnek sikerült 1971/72-ben, a Borussia Mönchengladbachnak 1978/79-ben, a Göteborgnak 1981/82-ben és 1986/87-ben, az Ajaxnak 1991/92-ben és a Chelsea-nek 2018/19-ben.

 

Ole Gunnar Solskjaernak ez csupán a 2. döntője lesz menedzseri pályafutása alatt (a Uniteddel az első). Ezelőtt a Moldéval nyerte meg a Norvég-kupát. Amennyiben május 26-án a Vörös Ördögök győznének, úgy Ole lenne az első norvég menedzser, aki egy jelentős európai trófeát megnyer.

 

A Villarreal menedzsere, Unai Emery 3 alkalommal szerezte meg korábban az Európa-liga győztesének járó trófeát (2013/14-ben, 2014/15-ben és 2015/16-ban). Az első menedzser lehet, akinek 4 alkalommal is sikerül megnyernie az UEFA-kupát/Európa-ligát és megelőzné a most vele holtversenyben álló Giovanni Trapattonit.

 

A döntő napján Mason Greenwood 19 éves és 237 napos lesz és ezzel csupán a 2. olyan Unitedben játszó tinédzser lehet, aki egy európai kupa fináléjában gólt szerez. A Vörös Ördögök csapatában ez eddig csak Brian Kiddnek sikerült, aki a 19. születésnapján gólt szerzett a Benfica elleni döntőben 1968-ban.

 

A most a Villarrealban játszó Carlos Bacca az Európa-liga 2014/15-ös döntőjében gólt szerzett Sevilla játékosként. Ő lehet az első játékos Hernán Crespot követően, aki azonos nemzethez tartozó két csapatban is gólt szerez valamelyik európai sorozat fináléjában. Cresponak ez 1998/99-ben sikerült az UEFA-kupa döntőjében a Parmával, illetve 2004/05-ben az AC Milan játékosaként.

 

A Manchester United csatára, Edinson Cavani ebben a szezonban az Európa-ligában mindössze 247 percet játszott és ez idő alatt 5 gólt is szerezni tudott, ami mellett még két gólpasszt is felírhatunk az uruguayi játékos neve mellé. Ezzel átlagosan 35 percenként lő gólt, vagy ad gólpasszt a United támadója, amely mutató a legjobb azon játékosok között, akik legalább 200 percet játszottak a sorozatban. Cavani lehet a 3. olyan 34 éves, vagy ennél idősebb játékos, aki gólt szerez egy európai kupa döntőjében angol csapat színeiben. Ebben a rangsorban elődei Garry McAllister 36 évesen, a Liverpool játékosaként a 2000/01-es UEFA kupa döntőben talált be az Alavés hálójába, valamint Didier Drogba 34 évesen a Chelsea csapatában szerzett gólt a Bajnokok Ligája fináléjában a Bayern München ellen a 2011/12-es idényben.

 

 

Egymás elleni statisztika:

 

Bajnokok Ligája: 4 mérkőzés - 4 döntetlen - gólarány 0-0

 

 

A csapatok egyenes kieséses szakaszbeli eredményei a döntőbejutásig:

 

Villarreal: GY, GY, GY, GY, GY, GY, GY, D

 

United: GY, D, D, GY, GY, GY, GY, V

 

 

A két csapat egymás elleni mérkőzéseinek eredménye:

 

Villarreal - United 0-0 (2008.11.25.)

United - Villarreal 0-0 (2008.09.17.)

United - Villarreal 0-0 (2005.11.22.)

Villarreal - United 0-0 (2005.09.14.)

 

 

A csapatok góllövői az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában:

 

Villarreal: Moreno 6 gól, Alcacer 2 gól, Albiol 2 gól, Nino 1 gól, Torres 1 gól, Trigueros 1 gól

 

United: Fernandes 5 gól, Cavani 5 gól, Pogba 2 gól, Rashford 2 gól, James 1 gól, Diallo 1 gól, Greenwood 1 gól

 

 

Európa-liga, döntő

Villarreal CF - Manchester United

Stadion Miejski (Gdansk), 2021.05.26. 21:00

 

A finálé játékvezetője: Clément Turpin (Fra)

 

 

Lehetséges kezdőcsapatok:

 

Villarreal: Rulli - Gaspar - Albiol - Torres - Pedraza - Trigueros - Parejo - Capoue - Gómez - Bacca - Moreno

 

United: De Gea - Wan-Bissaka - Bailly - Lindelöf - Shaw - McTominay - Pogba - Greenwood - Fernandes - Rashford - Cavani

 

 

ManUtdFanatics.hu tipp: 1-2

 

A mérkőzést a Sport 1 élőben közvetíti.


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

TV műsor

Villarreal - Manchester United

Európa-liga, döntő

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!