Heaton: Hazatérésem oka

Tom Heaton visszatért a Manchester Unitedhez az Aston Villa csapatától ingyen, miután lejárt a szerződése a birminghamieknél.


Az angol válogatott hálóőr elárulta, hogy mit is jelent számára az, hogy visszatért nevelő egyesületéhez, valamint a vele készült exkluzív interjúban elárulta, hogy milyen tervei vannak a jövőre nézve.

 

Tom, te jól ismered már ezt a helyet, így szinte olyan lehet számodra ez az igazolás, mintha hazatértél volna.

"Így van, pontosan ezt érzem. 13 évet töltöttem itt gyerekként és nagyszerű lehetőség, hogy visszatérhettem. Hihetetlen és már alig várom, hogy elkezdődjenek az edzések."

 

Amikor távoztál lett volna lehetőséged itt is egy új szerződésre 2010-ben, viszont akkor úgy érezted, hogy folyamatos játéklehetőségre van szükséged. Mit gondolsz, az akkori döntésed végül igazolt téged? Sikerült elérned a kívánt fejlődést?

"Igen, úgy érzem, hogy helyes döntést hoztam. Nagyon jól éreztem itt magam akkoriban és nagyon nehéz volt meghozni a végső döntést. Akkor már 13 éve voltam a klub része és nagyon szerettem ezt a csapatot. A döntésem szerintem helyes volt és úgy gondolom, hogy sokat fejlődtem és rengeteg tapasztalattal a hátam mögött térhettem vissza minden tekintetben. Az elmúlt évek nagyon hasznosak voltak számomra, de annak idején nagyon nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy távozom."

 

Azt mondtad, hogy nagyon nehéz volt Sir Alexnek elmondani azt, hogy távozni szeretnél, de ő támogatott téged. Mit jelentett számodra akkor és mit jelent most a támogatása?

"Zseniális volt a reakciója. Nagyon sok időt töltöttem már a klubnál akkor fiatal srácként és jóban voltam vele is. Elmondta, mit gondol és egyértelmű volt, hogy kicsit csalódott a döntésem miatt, de megértett és támogatott. Mindig azt mondta, hogy az ajtaja nyitva áll előttem és ez valóban így is volt. Nagyon sokat jelentett számomra az, hogy az áldása elkísért, jobbnak éreztem magam tőle és magabiztosnak."

 

 

Az itt eltöltött évek sokat jelentettek számodra az elmúlt 11 évben?

"Azt ugye már mondtam, hogy most olyan érzésem van, mint, ha hazatértem volna. A United Akadémiája már akkoriban is a világ legjobbjai közé tartozott úgy, hogy nem csak a játékosokkal foglalkoznak, hanem az emberrel is. Ennek az egésznek hatalmas szerepe volt abban, hogy a sorsom a megfelelő irányba haladjon. Bennem United DNS van és ez hatalmas dolog. Minden fiatal játékos megtapasztalja ezt az érzést, amikor ide kerül, hiszen foglalkoznak azzal, hogy fejlesszék a tudásukat és a magatartásuk is sokat fejlődik. Ez mind része a Manchester United nagyszerű csapatának. Nagyszerű része volt korábban ez az életemnek és most hihetetlen ismét itt lenni és újra a részesének lenni."

 

Több alkalommal is játszottál kölcsönben, többek között az Antwerpen csapatánál is. Fontosak az ilyen tapasztalatok egy fiatal játékos számára? Sikerült ezek által felkészülnöd a felnőtt pályafutásra?

"Semmi sem tudja pótolni azt a tapasztalatot, amit úgy szerzel, hogy hétről-hétre játszol. Ezek olyan dolgok, amiket nem lehet megtanulni csak úgy, ha átéled őket. Rendelkezhetsz minden szükséges képességgel, fizikummal, technikával, de megtanulni kezelni az éles helyzeteket és azt, hogy nyomás alatt miként hozd meg a helyes döntést csak úgy lehet, ha pályán vagy rendszeresen. Amikor távoztam akkor 8-9 helyen is megfordultam kölcsönben és mindegyik más és más tapasztalattal tett gazdagabbá engem. Azt gondolom, hogy a megszerzett tapasztalatok sokat fognak nekem segíteni a karrierem következő szakaszában. Azt gondolom, hogy a kapusok számára különösen fontos a tapasztalatszerzés a megfelelő időszakban."

 

A Cardiffban eltöltött időszakot követően mekkora szerepe volt a pályafutásodban a Burnley csapatának és ezen belül is Sean Dyche menedzsernek? Tartod még a kapcsolatot ottani játékostársakkal?

"Nagy szerepe volt. Ez is egy olyan lépés volt számomra, amikor azt gondolom, hogy jól döntöttem. Apám Burnley-ben született, így némi családi háttér is keveredett a dologba. 6 évet töltöttem ott Sean Dyche irányítása alatt. Zseniális volt. A mai napig nagyon jó a kapcsolatom vele és azt hiszem sikeres időszakot éltem meg ott. Sokat játszhattam és megvalósult az a célom is, hogy visszatérjek a Premier League-be. Szép emlékeket őrzök és örömmel tekintek vissza a múltba."

 

Volt pár alkalom, amikor így a United ellen is pályára léphettél. Élvezted azokat a mérkőzéseket?

"Ezt elég sokszor megkérdezték már tőlem az elmúlt években. Akkor számomra az a klub volt a fontos, ahol játszottam, viszont az érzés, hogy itt nőttem fel végig bennem volt. Amikor egykori United játékosként az Old Traffordon sétáltam az egyfajta adrenalin löketet jelentett számomra. Élveztem a United elleni meccseimet és sikerült néhány nagyszerű produkciót bemutatni."

 

Amikor 2019-ben 2-2-t játszottunk a Burnley ellen, akkor kiváló formában voltál és Ole is sokat beszélt rólad. Azt mondta, hogy megérdemelsz minden elismerést, amit kapsz. Milyen hatással volt ez rád?

"Nagyszerű érzés volt hallani amit mond. Mindig is jóban voltam vele, amikor ő még játékos volt, én pedig az akadémián pallérozódtam. Aztán a kapcsolatunk tovább mélyült, amikor ő a tartalékokhoz került edzőként. Nagyszerű volt. Kicsit talán szürreális volt hallani a szavait miután én akkor már nem voltam a United játékosa és elég nehéz szavakba önteni a mai napig, hogy mit jelentettek számomra."

 

Említetted, hogy Ole volt az utánpótlás csapat menedzsere is. Gondoltad volna akkor, hogy a felnőtt csapat élére is kinevezik?

"Igen, már az utánpótlásoknál végzett munkája alapján lehetett sejteni, hogy esélye lehet egy napon arra, hogy a felnőtt csapatot irányítsa, hiszen birtokában van azoknak a képességeknek, amiktől sikerese menedzser válhat belőle. Nagyon jó tanácsai voltak számomra és a társaim számára is. Soha nem fogom elfelejteni, amikor egyszer félrehívott és azt mondta, hogy egy fiatal játékos számára a nyár nem az az időszak, amikor maga mögött hagyhatja a labdarúgást és mindenről elfeledkezhet. Azt mondta, itt az ideje dolgozni. Ezzel válhat igazán valaki remek játékossá és előnyt szerezhet azokkal szemben, akik lazsálnak. Azóta is csak pár hét szabadságot adok magamnak a nyár folyamán, majd visszatérek és dolgozok tovább. 18-19 évesen ez már így belém vésődött és azóta is úgy van. Nem lep meg, hogy most ő a United menedzsere, hiszen mindig is azon az úton haladt, ami ide vezette."

 

Hogy született meg a döntés, hogy hazaigazolsz? Miután Birminghamben lejárt a szerződésed, biztosan sok kérőd volt.

"Furcsa volt az ott töltött idő. Nagyszerűen kezdődött minden, majd összeszedtem egy komolyabb sérülést. Mikor visszatérhettem, már Emilio Martinez állt a kapuban, aki nagyszerűen védett, így a lehetőségek száma is lecsökkent az előző szezon végére. Persze ez is a futball része. A szerződésem lejárt és lehetőségem volt több ajánlatot is meghallgatni a végső döntésem előtt. Viszont amikor meghallottam egykori klubom érdeklődését, akkor nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy hazatérek."

 

Mit mondott Ole neked a döntésed előtt?

"Volt szerencsém párszor beszélgetni vele és alig várja az új szezont. Én is nagyon várom, hogy a pályán lehessek. Remekül érzem magam, jó formában vagyok és készen állok megküzdeni a helyemért a társaimmal. Azt mondta minden lehetőségem meglesz, hogy akár a kezdőbe is kerülhessek és csak ezen a célon tartom a szemem."

 

Várod már, hogy találkozhass a srácokkal és stábtagokkal? Sok mindenkit ismersz korábbról is, ha jól tudom.

"Így van, rengeteg ismerős arcot láttam már. Igazán csodálatos és kiválóan mutatja ez, hogy a klub mindenkit megbecsül. Az ilyen emberek fontosak a csapat számára, mert kívül-belül ismerik a klubot. A játékosok közül is akad néhány, akikkel annak idején együtt játszottunk. Jó néhány alkalommal beszélgettünk is a távozásom óta. Számomra ez egy fantasztikus lehetőség, hiszen rengeteg jó dolgot kaptam itt és szeretném viszonozni."

 

Mi a célod a hazatérést követően?

"Először is alig várom, hogy beszálljak a versenybe, ami a kapusposztért zajlik. Természetesen az a célom, hogy én védjem a United kapuját és benne akarok lenni a kezdőben. Annak idején azért távoztam, hogy ezt megvalósíthassam és tapasztalatot szerezhessek. 11 év hosszú idő és rengeteg tapasztalatot szereztem. Nem tudom máshogy megfogalmazni, a célom az, hogy játékban legyek. Ezt természetesen úgy akarom elérni, hogy teszem a dolgom és a legjobb teljesítményt hozom ki magamból és versenybe szállok a csapat nagyszerű hálóőreivel. Meglátjuk, hogyan sikerül."

 

A futball mindig is egyfajta szenvedély is volt számodra. Mit jelent most, hogy ismét Vörös Ördög vagy?

"Így van. Kicsit egyfajta befejezetlen ügynek érzem ezt a dolgot és ezért is tartom a szemem a célon, hogy én legyek az első számú kapus a csapatban. A végső cél az, hogy a csapatot győzelmekhez segíthessem kemény munkával nap, mint nap. Ezt tervezem."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!