23 ok, amiért szeretjük Cristiano Ronaldot

Cristiano Ronaldo a nyár egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva távozott a Juventus csapatától és csatlakozott a Manchester Unitedhez, azonban, ha mélyebben a portugál klasszis mögé nézünk, akkor láthatjuk, hogy nem csak a Vörös Ördögök szurkolóinak van oka arra, hogy szeressék őt.


Ronaldo már hosszú évek óta a csúcson van. Az egész a Manchester Unitedben kezdődött, majd folytatódott a Real Madrid csapatában és a Juventusban is. Sikerei ellenére viszont a portugál klasszis a mai napig a világ egyik legmegosztóbb sportolója.

 

Rengeteg rajongója van világszerte és kritikusai is akadnak szép számmal, akik sok esetben gyűlölik is őt akár a megjelenése, akár a megszállottsága amiatt, amivel az évek alatt a CR7-ből szinte már világmárkát csinált.

 

Azonban a legtöbben, akik acsarkodva tekintenek Ronaldora, vajmi keveset tudnak arról, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb futballistája nem csak a pályán jeleskedik. Tudni illik ugyanis, hogy Cristiano rengeteget jótékonykodik, ha pedig valaki utána néz, hogy ezen a téren mik fűződnek a portugál támadó nevéhez, akkor egyértelművé válik, hogy Ronaldo egy rendkívül jószívű és nagylelkű sportoló.

 

Fizetéscsökkentés a Koronavírus miatt

A becslések szerint nagyjából 400 millió fontos vagyonnal rendelkező futballista esetében többször felmerült, hogy igazán csökkenthetné a bérigényét. Ezzel a nagyvilágban nem sok játékos menne bele, Ronaldo azonban tavaly márciusban, áprilisban, májusban és júniusban csökkenttette fizetési igényét, függetlenül attól, hogy a járvány miatt mi történhet majd a nagyvilágban. Állítólag ez a gesztus Ronaldonak személy szerint 3,8 millió fontjába került. 

 

Rendszeres adományozó

Különböző jelentések szerint előző évben menedzsere, Jorge Mendes közreműködésével 1 millió fontot adományozott a portugál kórházaknak, hogy ezzel is segítse a koronavírus járvány elleni védekezést hazájában. A nagylelkű adományban a lisszaboni és a portói kórházak részesültek és ágyakat, valamint lélegeztető gépeket vásároltak belőle, hogy képesek legyenek megbirkózni a nagy létszámú Covid betegek ellátásával.

 

Az önzetlen tettről Daniel Ferro, a lisszaboni Santa Maria kórház elnöke számolt be: "Jorge Mendes felvette velünk a kapcsolatot és Cristiano Ronaldoval karöltve önként vállalta két intenzív osztály költségeinek teljes finanszírozását" - mondta Ferro. "Nekik köszönhetően volt megfelelő mennyiségben ventillátor, infúziós szivattyú, ágy és minden olyan felszerelés, ami a Covid-19 betegek ellátásához szükséges volt."

 

Bónuszfizetés

Ronaldo válogatottbeli csapattársa, a Manchester City játékosa, Bernanrdo Silva elárulta, hogy a világklasszis támadó arra kérte csapattársait, hogy az Európa-bajnokság kvalifikációjáért kapott bónusz 50%-át adományozzák a koronavírus elleni küzdelem segítésére.

 

"Sikerült kijutnunk az Európa-bajnokságra, amit az eredeti tervekhez képest egy évvel később játszottunk le. Ő pedig felvetette, hogy a bónuszunk felét adományozzuk el és ezért mindenki annak a felét, amit kapott jótékony célra fogja felhasználni."

 

Európai Aranycipő

2011-ben Jose Mourinho irányítása alatt Ronaldo nyerte az Európai Aranycipőt 40 találattal, aminek ellenére a Real a bajnokságban csak a 2. helyen végzett és a Bajnokok Ligájából is kiestek a Blankók az elődöntőben.

 

 

Ronaldo azonban úgy döntött, hogy a díj nem a trófeákkal teli vitrinjébe fog kerülni, hanem jótékony céllal értékesítette azt. A szobrot árverésre bocsátotta és egészen elképesztő, de 1,2 millió font összeg jött be az aukcióból. Az így befolyt összegből pedig számos iskola került megépítésre a háborúval sújtott Gázában.

 

Aranylabda

Ronaldo az Aranycipő mintájára 2017-ben elárvereztette a 2013-as Aranylabdáját egy londoni jótékonysági aukción. Egy gálavacsorát szerveztek, hogy adományokat gyűjtsenek a Make-A-Wish Alapítványnak, amely halálos beteg gyermekek kívánságait hivatott valóra váltani. Az aukcióra bocsátott Aranylabdával pedig 530000 fontot adományozott a portugál játékos a szervezet számára.

 

A nagykövet

Ronaldo népszerűségének köszönhetően hatalmas követőtáborral rendelkezik, amit szintén igyekszik jóra használni. Három óriási jótékonysági szervezetnek, a Mentsd meg a gyerekeket, az UNICEF és a World Vision nagykövete és ezeken kívül is számtalan alkalommal lép fel rendezvényeken, hogy segítsen.

 

Amikor 2014-ban Aranylabdát nyert, beszédében felszólalt azoknak a leukémiás gyermekeknek az érdekében, akikkel nem sokkal a gála előtt találkozott és ez ügyben a későbbiekben is több alkalommal felszólalt.

 

 

2016-ban üzenetet küldött a szíriai gyermekeknek, amelyben "igazi hősöknek" nevezte őket és kijelentette, hogy mellettük áll. Adományt is küldött a sanyarú sorsú gyermekek számára a Mentsd meg a gyerekeket alapítvány segítségével.

 

Ronaldo 2014-es Ice Bucket Challenge videója vírusként terjed a nagyvilágban és a több száz millió megtekintésnek köszönhetően több száz millió fontot gyűjtött a portugál, szintén jótékony célokra.

 

Egyéb bónuszok adományozása

Szintén Ronaldo nagylelkűségéről tanúskodik az is, hogy lemondott a pályán nyújtott kivételes teljesítményeiért járó pénzjutalomról. Például 2013-ban, amikor beválasztották az UEFA Év csapatába 100000 eurót kapott a testülettől, amit a Vöröskeresztnek adományozott teljes egészében.

 

Egy évvel később pedig 10. Bajnokok Ligája győzelméhez segítette a Real Madrid csapatát, amiért 450000 fontos bónuszt kapott. Ebben az esetben is úgy döntött Ronaldo, hogy a pénzt nem váltja be a saját maga számára, hanem annak a három jótékonysági szervezetnek adományozza, amelyeknek a nagykövete is.

 

A véradó

A 36 éves játékos legtöbb társával összehasonlítva feltűnően mentes a tetoválásoktól. Ennek is megvan a maga oka, mivel Ronaldo rendszeres véradó és számos kampányban vett már részt, hogy másokat is erre buzdítson. 

 

A tetoválással rendelkező emberek is adhatnak vért, de friss tetoválás esetében azonnal ez nem lehetséges, hogy elkerüljék az esetleges fertőzéseket. Ronaldo 2015-ben az alábbiakat mondta:

 

 

"Mindannyian képesek vagyunk változást előidézni a véradással. Minden egyes véradással három embernek tudunk segíteni, akik sürgős ellátásra szorulnak és esetleg hosszú orvosi kezelés elé néznek. Ezért nagy pártfogója vagyok a véradásnak és mindenkit arra bátorítanék világszerte, hogy legyenek élethosszig tartó véradók és segítsenek életeket menteni."

 

Miután egy korábbi csapattársa felfedte élethelyzetet Ronaldo elkezdett csontvelőt is adományozni. Carlos Martinsnak volt egy fia, akinek csontvelőre volt szüksége és Ronaldo azóta donor. Elmondta, hogy sokak szerint a csontvelő adományozás nehéz dolog, de szerinte ugyan olyan, mint a véradás és nem árt.

 

Még több millió font adomány

Ronaldo 2015-ben ismét hatalmas összeget adományozott a nepáli földrengés áldozatainak megsegítésére. A halálos természeti katasztrófában nagyjából 9000 ember vesztette életét, emellett pedig nagyjából 22000 sérült is volt. Az emberi áldozatok mellett pedig elmondhatatlan mennyiségű kért szenvedett az ország.

 

A hírek szerint Ronaldo 5 millió fontot adományozott a Mentsd meg a gyerekeket alapítvány katasztrófavédelmi alapjának, bár ezeket a híreket nem erősítették meg. Ami szinte biztos, hogy Cristiano nem maradt tétlen, de a pontos összeget soha nem hozták nyilvánosságra.

 

Küzdelem a rák ellen

 

 

Ronaldo édesanyja, Dolores Aveiro 2007-ben felépült a mellrákból. Az akkor Manchester United játékos Ronaldo úgy döntött, hogy szeretné meghálálni a portugáliai gondozóközpontnak, hogy segítettek az édesanyjának és 120000 fontot fizetett be a központ kasszájába.

 

Törődés az árvákkal

A libanoni fővárosban, Bejrútban a Real Madrid egyik szurkolója árva lett, miután mindkét szülőjét elveszítette egy öngyilkos merénylő által végrehajtott robbantás miatt. Egy helyi riporter kapcsolatba lépett a spanyol óriásklubbal, akik végül meghívták a fiút magukhoz.

 

 

A nagy találkozás egy szívmelengető videót eredményezett, amelyen Ronaldo látható, amint megöleli a gyermeket, aki az örömtől, hogy találkozhatott hősével sírva is fakadt.

 

Segítség egy fiatal szurkolónak

Ronaldo felfigyelt Nuhuzet Guillen történetére 2009-ben, kilenc évesen végbélrákkal küzdött. A történet meghallgatása után Ronaldo úgy döntött, hogy kocsit küld a kisfiúért és családjáért és lehozatta őket abba a szállodába, ahol a Real Madrid csapata tartózkodott.

 

Miután kilépett a liftből a hírek szerint még viccelődött is egyet a fiatalemberrel, majd a mérkőzésen gólját Nuhuzetnek ajánlotta, amelyre saját boxába meghívta srácot a Bernabeuba, a találkozót követően pedig odaadta neki a mezét.

 

A gyermek édesapjától Ronaldo megtudta, hogy sajnos nem sokat lehet tenni, bár az Egyesült Államokban van egy kísérleti kezelés, amelynek költségét végül a portugál klasszis teljes egészében magára vállalt. Amikor Nuhuzet állapota rosszabbra fordult Ronaldo felajánlotta, hogy kifizeti a gyógyszereket és egy magán orvosi központban történő kezelést is. Ronaldo több, mint egy éven keresztül támogatta a családot, a fiú azonban sajnos 2013 márciusában elhunyt.

 

Időt szán a rajongókra

Ronaldot számos alkalommal rohamozzák meg a rajongók aláírásért és egy közös szelfiért, ő pedig nagyon is tisztában van azzal, hogy mit jelent az emberek számára és ahelyett, hogy elkerülné őket gyakran megáll és valóra váltja az álmaikat. Emellett számos alkalommal akadályozta meg azt is, hogy a rajongók a szigorú biztonsági emberek karmai közé kerüljenek.

 

 

Ronaldo szívesen lép kapcsolatba a szurkolókkal a stadionokban is. Gyakran kint marad a pályán a mérkőzést követően, hogy odaadja mezét egy szerencsésnek, vagy, hogy fotózkodjon velük.

 

Ismételt segítségnyújtás egy fiatal szurkolónak

2014-ben egy másik fiatal szurkoló, a 10 hónapos Erik Ortiz Cruz édesanyja kereste meg Ronaldot és egy mezt kért fia számára, aki diszpláziában szenvedett. Ez az egyi rendellenesség akár 30 rohamot is képes naponta előidézni. 

 

Miután meghallotta a történetet, Ronaldo 55000 fontot fizetett az agyműtétre és ígéretet tett arra is, hogy állja a további költségeket is, bár szerencsére eddig nem volt szükség többre.

 

Emellett pedig plusz pénzt gyűjtött Erik számára azzal, hogy egy aláírt mezt adományozott egy aukción történő értékesítéshez.

 

Kartörés

A Bournemouth elleni felkészülési találkozón Ronaldo egyik szabadrúgását a közönség soraiba lőtte, a lövés pedig sajnos eltalálta a 11 éves Charlie Silverwood karját, amely eltört. A szerencsétlenül járt fiút maga Florentino Perez is felhívta az eset után, Ronaldo pedig egy dedikált mezt küldött neki. 

 

Hasonló, bár nem töréses eset történt egy Bajnokok Ligája mérkőzésen, ahol Ronaldo labdája egy szintén a közönség soraiban ülő fiút talált el, aki sírni kezdett. Ronaldo felpattant a lelátóra, hogy megvigasztalja a kis szurkolót és neki adta edzőfelsőjét.

 

A legjobb barát

Jorge Menes szuperügynök Ronaldot, mint legjobb barátját kérte fel tanúnak, amikor 2015-ben feleségül vette Sandrát. Ronaldo pedig úgy döntött, hogy egy egész görög szigetet vásárol az ifjú párnak nászajándékba, ami a hírek szerint nem kevesebb, mint 40 millió fontba került. 

 

A Ricksen eset

A Rangers legendájánál, Fernando Ricksennél 2013-ban motoneuron betegséget diagnosztizáltak, amely az akaratlagos izommozgást befolyásoló agysejtek károsodásával jár. Az egykori holland válogatott játékos kerekesszékbe került és felesége, valamint gondozói vigyáztak rá egészen a 2019 szeptemberében bekövetkezett haláláig.

 

 

Ronaldo az esetről értesülve meghívta a Ricksent és családját a Bernabeuba egy mérkőzésre és egy mezzel is megajándékozta. 

 

Szuper csapattárs

A La Decima után a Real Madrid játékosai nem csak a klubtól kaptak győzelmi bónuszt, hanem Ronaldo is kedveskedett számukra egy különleges ajándékkal. A portugál klasszis úgy döntött, hogy a Bvlgari luxusóráinak egy-egy személyre szabott luxusórájával lepi meg társait. Az így elkészített órák ára állítólag fejenként 5000 font volt.

 

A nagy testvér mindig figyel

Ronaldo édesapja alkoholista volt, aki 2005-ben bekövetkezett halála előtt éveken keresztül küzdött a függőséggel. Az idősebb testvér, Hugo Aveiro is hasonló úton járt alkohol- és drogfüggő volt.

 

 

Ahogy Ronaldo egyre híresebb lett úgy döntött, hogy segítséget nyújt testvérének és a La Decimát neki ajánlja amennyiben felhagy önpusztító szokásaival. Hugo megtette, amit Cristiano kért és ott volt a pályán a mérkőzés lefújását követően.

 

A Ronaldonál 10 évvel idősebb Hugot azóta több alkalommal is láthatták a rajongók öccse társaságában, többek között a 2016-os Aranylabda ceremónián is. Emellett Hugo fiának Ronaldo a keresztapja és a portugál világklasszis úgy döntött, hogy a madeirai Ronaldo Múzeum irányítását bátyjára bízta.

 

Türelem

Ronaldo 2018-ban megmutatta, hogy nem helyezi magát senkinél előbbre és ugyanolyan ember, mint bárki más. 2018 decemberében Karácsony előtt elment barátnőjével, Carolina Rodriguezzel és fiával vacsorázni.

 

 

A torinói étterem séfje, Davide Fiore felajánlotta, hogy exkluzív módon helyet biztosít a Ronaldo család számára, hogy ne kelljen másfél órát, hanem csak nagyjából 40 percet várakozniuk, de a portugál támadó annak ellenére, hogy sokan valószínűleg éltek volna a lehetőséggel nem felejtette el, honnan jött és nem élt a felajánlott kiváltsággal. Helyette türelmesen kivárta a sorát az étteremben. Fiore pedig "tisztességes srácnak" nevezte.

 

A nagy utazó

Ronaldo nagy rajongója a görögországi Costa Navarino luxus üdülőhelynek, ahol már többször is megfordult. A terület több részből áll és többek között két öt csillagos szálloda,  valamint luxus magánlakások, konferenciaterem, fürdőhelyek és golfpálya is megtalálható benne. Azt nem tudni pontosan, hogy Ronaldo mely részen tartózkodott, mert a tulajdonosok médiaszünetet rendeltek el, hogy Cristiano és családja számára megteremtsék a magánélet békéjét.

 

A 2018-as és a 2019-es ott tartózkodást követően is Ronaldo hatalmas borravalót hagyott a velük foglalkozó személyzetnek és a számla felett plusz 20000 fontot fizetett, melyet mindkét évben 10-10 alkalmazott között osztottak szét.

 

Kedves gesztusok

Ronaldo elárulta, hogy gyermekkorában három nő is ingyen hamburgert adott neki, amikor ételért könyörgött. Némi kutatómunka árán az egyikőjüket később sikerült megtalálni. A nő félénknek nevezte a gyermek Ronaldot, aki hálája jeléül felajánlotta, hogy elviszi vacsorázni Paulát egy torinói, vagy lisszaboni étterembe.

 

Életmentő kezelés finanszírozása

Ronaldo segített kifizetni egy portugál kisfiú, Tomas rákkezelését, akinél 2019-ben neuroblasztómát diagnosztizáltak. A kisfiú a kezeléseket követően jobban volt, de tavaly ismét romlott az állapota, ekkor fordultak a nyilvánossághoz segítségért, Cristiano pedig segített.

 

Tomas édesanyjának nővére az alábbi üzenetet osztotta meg később:

"Köszönöm Cristiano és Georgina a segítséget, a szolidaritást és a nagy szíveteket. Köszönöm, hogy segítettetek nekünk, hogy Tomas megkaphassa a kezelést. 


The Sun

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!