A Unitednél járt a COERVER COACHING

Augusztus végén, a Női Szuperliga rajtja előtt a Coerver Coaching, az Adidas és a Manchester United egy közös együtműködés keretében elindított egy utánpótlás programot, melynek keretében az edzők és az akadémián nevelkedő lányok új inputokat kaphatnak.


A pandémia okozta lezárások és az Egyesült Királyságban bevezetett korlátozások alatt a klub edzői stábja a régóta működő Manchester United Országos Tehetség Gondozó Akadémián(RTCS) dolgozott a fiatalok fejlesztésén. 

 

Az akadémia(RTCS) - ahol tehetséges fiatal lányok 10 éves kortól futballozhatnak - a hosszútávú fejlődés alapkövét jelenti. A történelmi sikereket és nemzetközi elismerést is kivívó fejlesztési programnak köszönhetően 2018-ban újra elindult a United női csapata. 

 

Ahhoz, hogy a már egyébként is nívós program tovább tudjon fejlődni, a figyelem most egy hosszútávon is működőképesebb modell felépítésére összpontosul, melynek keretében már hétéves kor alatt is elindulhat a képzés. A sport mellett természetesen fontos a lányok taníttatása is, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2017/18-as szezon óta minden meccsnapi keretben legalább egy olyan játékos kapott helyet, aki rendelkezik egyetemi/főiskolai végzettséggel.

 

 

A fejlődés minden szinten fontos, az első csapatban ez Casey Stoney edzősködése alatt kezdődött, most Marc Skinner vezetőedző irányítása alatt is folytatódik, de kiterjed ez a gondolkodásmód az U10 és U12-s csapatokra is. 

 

Matt Johnson, az akadémiák teljesítményért felelős igazgatója szerint régóta a hosszútávú működési terv része, hogy korosztályról korosztályra haladva tudjanak előrébb lépni a fiatalok. 

 

"A lezárások miatt jobban kellett figyelnünk. Időt és energiát kellett fektetnünk a programba, mert nem voltak mérkőzések. Azt hiszem, hogy jól tudtunk reagálni és ki tudtuk használni a pandémia okozta szünetet. Teljesen rendben van, hogy van egy csillogó papír, amire rá van írva, hogy mit kell csinálni, de ezt kivitelezni is kell, máskülönben semmi értelme az egésznek" - kezdte Johnson a program keretein belül adott interjújában.

 

 

"Épp ezért fontos, hogy a stáb is megfelelő felkészítést kapjon, hiszen ők vezetik a programot. Szakértelemre van szükség és odafigyelésre, hogy minden tudásukat bele tudják adni."

 

MI IS AZ A COERVER COACHING

 

Egyszerűen lefordítva, ez a technikai képzettségről szól. Az edzéseken ez abban mutatkozik meg, hogy egyes játékelemeket folyamatosan fejlesztenek a nehézség és a sebesség növelésével. Ezek a játékelemek lehetnek egyszerű átlépések, de akár kevésbé látványos, viszont annál fontosabb dolgok, mint a testtartás egy védővel szemben. 

 

Scott Wright, Anglia és Wales Coerver Coaching igazgatója, valamint a legutóbbi esemény vezetője is erről beszélt. 

 

"A program a fiatal tehetségekre épül. Ha ők megvannak, akkor következnek a fontosabb elemek. A modern futball sokkal gyorsabb, kevesebb idő áll rendelkezésre és a védelem is sokkal szervezettebb. Ezért is szentelünk figyelmet az első labdaérintéseknek, a passzoknak és az egy az egy elleni küzdelmeknek. Leginkább azon vagyunk, hogy a játékosokat a valós szituációkra készítsük fel."

 

 

"Ha ezek az alapok le vannak fektetve és játékosként ezeket az elemeket el tudod sajátítani, már csak csiszolni és finomítani kell. Tegyük fel, hogy én egy szélső vagyok, akkor meg kell tanulnom több beadással operálni, vagy legyek csatár, akkor az is fontos, hogy miként tudok több helyzetet kialakítani, de lehetek középpályás és akkor előtérbe kerül, hogy hogyan tudom szervezni a játékot."

 

EGY PÉLDA A COERVER COACHINGRÓL

 

Wright tartott néhány órát a Vörös Ördögök edzőinek. A találkozón szó esett az 1v1 szituációk fejlesztéséről, melyet a program a legfontosabbak között emleget. Wright elmondta, hogy egy mérkőzésen rengeteg kisebb összecsapás játszódik le. Az egyik edző arra volt kíváncsi, hogy egy nagyszerűen cselező játékost hogyan tud arra ösztönözni, hogy többet passzoljon. Az egyik megoldási javaslata az volt, hogy nehezítsék a támadó dolgát, legyen egy a három elleni a küzdelem. Néhány próbálkozás után érdemes egy társat adni a támadónak, akár 2v3, vagy 2v4 felállásban. Ezzel arra ösztönzik őket, hogy inkább sokpasszos megoldást válasszanak. Ebben a helyzetben a kulcs az, hogy a játékosnak magától kell rájönnie arra, hogy a passzok ugyanúgy részét képezik a sikernek. 

 

 


Wright később a másik oldalról is megközelítette az egy az egy elleni szituációkat. Sok esetben arra gondolunk, hogy az ilyen helyzetek arról szólnak, hogy egy támadó rávezeti a labdát egy védőre, ám statisztikák bizonyítják, hogy az esetek 65%-ában a védekező játékos van hátrányban. Pontosan ezért tartja fontosnak, hogy mindkét oldalt megismerjék a programban részt vevő edzők és játékosok. 

 

A COERVER COACHING A MANCHESTER UNITEDNÉL

 

Alex Ferguson még az Aberdeen edzőjeként találkozott a programmal. A Unitednél Sir Alex Ferguson Rene Meulensteent kérte fel arra, hogy reformálja meg a fiatalok fejlesztéséért felelős programot. Meulensteen közvetlenül a program alapítójának keze alatt, Wiel Coerverrel dolgozott. A holland edző 1974-ben a Feyenoordot irányítva megnyerte az Eredivisie-t és az UEFA-kupát. Egy kisebb kitérőt követően a Brondbynél, Meulensteen visszatért, de már a Unitedhez, hogy olyan játékosok fejlődését segítse, mint Cristiano Ronaldo.

 

 

MARC SKINNER LÁTOGATÁSA

 

A Manchester United Női csapatának vezetőedzője, Marc Skinner is meglátogatta az U12-esek edzését. A korábbi utánpótlás edző - Skinner a Birmingham City utánpótlásáért felelt - is kifejtette, hogy mennyire fontos az akadémiai képzés a Unitednél. 

 

"Közületek is szeretnénk minél több játékost foglalkoztatni az első csapatnál" - kezdte az U12-es lányoknak az edzések közti szünetben. "Dolgozzatok keményen, figyeljetek arra, amit az edzőtök kér. Ezek a legfontosabbak."

 

Skinner ezt követően néhány kérdésre is szívesen válaszolt. Miután a játékosok folytatták az edzést, mélyebben is beszélt az edzőkkel és kíváncsi volt a részletes feladataikra is. Az U21-s csapat egyik játékosa is részt vett az eseményen, így elfoglalva magát, amíg sérüléséből lábadozik.

 

Talán ez is azt mutatja, hogy mennyire fontos, hogy a legmegfelelőbb programokban kell részt venniük a játékosoknak és az edzőknek egyaránt. 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!