Hivatalos: Van der Gaag és McClaren is a fedélzeten

A Manchester United örömmel jelentheti be Mitchell van der Gaag és Steve McClaren kinevezését Erik ten Hag asszisztenseként.


Van der Gaag és McClaren, akik jelen voltak a Crystal Palace elleni szezonzáró bajnokin is, sikeres időszakokat töltöttek már el korábban Ten Hag oldalán és mindketten nagy európai kupatapasztalattal és aktív edzői részvétellel tudják majd segíteni a Unitedet.

 

Van der Gaag kinevezésének véglegesítéséhez még az FA jóváhagyása és az Egyesült Királyságbeli vízum megszerzése is szükséges. Az előző évet Ten Hag másodedzőjeként töltötte az Ajaxnál, miután a korábbi két szezonban az amszterdamiak tartalék csapatának élén állt. Játékoskarriere során már gyűjtött tapasztalatot a brit futballban, miután két évig a skót Motherwell alkalmazásában állt.

 

 

Az egykori középhátvéd pályafutása a PSV Eindhovennél indult, de hazájában volt a NEC, a Sparta Rotterdam és az Utrecht játékosa is, míg Portugáliában a Maritimo színeiben több mint 150 meccsen szerepelt. Megfordult még Szaúd-Arábiában, az Al-Nassr mezében is egy szezon erejéig, ahol 2007-ben aztán szögre akasztotta stoplisait.

 

Az 50 éves szakember edzői karriere megkezdésére ismét visszatért a portugál Maritimohoz, majd a Belenenseshez igazolt, akiket a másodosztály megnyerésével visszavezetett a Primeira Ligaba. Egy rövid ciprusi kitérőt követően tért haza 2015-ben Hollandiába, ahol az FC Eindhovennél, az Excelsiornál és a NAC-nál dolgozott, mielőtt 2019-ben az Ajaxhoz tette át székhelyét.

 

McClaren bemutatására különösebben nincs szükség a Manchester United szurkolóknak. A nagy tapasztalattal rendelkező McClaren Sir Alex Ferguson oldalán volt részese a Triplázásnak és amíg skót edzőlegenda másodedzője volt, a United mindhárom szezonban bajnoki címet tudott nyerni.

 

2001-ben első menedzseri megbizatása elvállalása miatt távozott a Middlesbrough-hoz, ahol hatalmas sikereket elérve előbb a klub történetének első trófeáját hódították el - 2004-ben a Ligakupát - 2006-ban pedig UEFA-kupa döntőig meneteltek, a bajnokságban legjobb eredményüket is elérve. 2006-ban májusában az angol válogatott kispadjáért hagyta el a Tees-partiakat, ahol 2007 novemberig volt pozícióban.

 

Ezt követően McClaren meglepetésre a holland pontvadászatban kötött ki, ahol 2008 nyarán, a Twente élén kezdett el dolgozni. Sokan felvonták szemöldöküket a lépését látva, de bizonyította, hogy jó döntést hozott. Bemutatkozó idényében ezüstéremig vezette a Twentet, a holland kupában a döntőig, az UEFA-kupában pedig a kieséses szakaszig meneteltek. És a Twente együttesénél kezdődött meg együttműködésük Ten Haggal is. Ő nevezte ki Ten Hagot első számú segítőjévé és a holland azonnal kiváló benyomást tett rá.

 

 

"Addig, amíg nem találkoztam Erikkel, azt gondoltam, hogy keményen dolgozom" - mondta nemrég McClaren.

 

"Nem csak a részletekre fordított figyelme és a szervezettsége a legnagyobb erőssége. Egyértelmű filozófiával rendelkezik azt illetően, hogy milyen futballt akar játszani; hogy milyen környezetet akar létrehozni."

 

Első sikeres hollandiai szezonját követően a trófeaszerzés se sokáig váratott magára McClarennek. A 2009/10-es szezonban a Yorkeshire-i szakember története első bajnoki címéig vezette a Twentet, egy ponttal megelőzve az Ajaxot. Ezzel McClaren lett az első angol menedzser aki első osztályú bajnoki címet tudott nyerni azóta, hogy Bobby Robson 1996-ban aranyérmet nyert a Portoval. A Hollandiában elért sikerei felkeltették számos európai klub érdeklődését és a Twentet elhagyva a Wolfsburgnál vállalt munkát, amellyel ő lett az első angol menedzser a Bundesligaban.

 

Egy angliai visszatérést a Nottingham Forest élén újabb év követett a Twente kispadján, majd irányította hosszabb-rövidebb ideig a Derby County, a Newcastle United és a Queen’s Park Rangers együtteseit is. Ebben a szezonban Wayne Rooney tanácsadójaként a Derby County-nál dolgozott, de miután Ten Hagot nevezték ki a Vörös Ördögök élére, McClaren nagy tudása az angol futball kapcsán, illetve korábbi jó kapcsolata az új menedzserrel, a Unitedhez való visszatérését jelentette 21 évvel az Old Trafford elhagyását követően.

 

Szóval, üdvözlünk a Unitednél, Mitchell ... és üdv újra itt, Steve!


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!