Hivatalos: Mata is távozik a nyáron

A Manchester United hivatalosan is megerősíti, hogy szerződése lejáratát követően Juan Mata is távozik a nyáron.


A 34 éves középpályás 2014 januárjában csatlakozott a Vörös Ördögökhöz és 285 meccsen lépett pályára, 51 gólt szerezve és összesen 4 trófeát nyert. Utolsó pályára lépése a 2021/22-es idény zárófordulójában volt a Crystal Palace elleni vereség alkalmával.

 

Mata már Bajnokok Ligája, FA-kupa és Európa-liga győztes volt a Chelsea csapatával, amikor Manchesterbe igazolt 2014 január 26-án. Emellett a középpályás a spanyol válogatottnak is tagja volt, amely 2010-ben világbajnokságot nyert, majd 2012-ben az Európa-bajnokságot is megnyerték. Az elért eredmények miatt a United szurkolói izgatottan várták Juan érkezését.

 

A népszerű spanyol játékos január 28-án debütált a Vörös Ördögöknél a Cardiff elleni 2-0-s hazai bajnokin. A bemutatkozás lenyűgözőre sikerült, a spanyol játékos rendkívül kreatív játékkal rukkolt elő és nagyban hozzájárult Robin van Persie találatához is.

 

A klubnál töltött első teljes szezonjában Mata remek formát mutatott Louis van Gaal irányítása alatt, de a legemlékezetesebb talán 2015 március 22-én volt az Anfielden, vagy ahogy később a szurkolók nevezték, Juanfielden, a találkozón Mata egy csodás gólt szerzett az ősi rivális ellen.

 

A második találata a 2-1-re megnyert meccsen egy gyönyörű ollózós gól volt, amivel a klubban megkapta az év legszebb gólja elismerést is.

 

 

Juan első Unitedes trófeáját a 2015/16-os szezonban emelhette a magasba, az FA-kupa megnyeréséért. Mata a mérkőzésen a 81. percben gólt is szerzett, ami az egyenlítéshez volt elég. A Vörös Ördögök végül Jesse Lingard találatával nyerték meg a döntőt a hosszabbításban.

 

Trófeái számát megnyégyszerezte a spanyol játékos a 2016/17-es szezonban, mert megnyerte a csapattal a Szuperkupát, a Ligakupát és az Európa-ligát is egykori Chelseas menedzsere, Jose Mourinho vezetésével.

 

A középpályás a Ligakupa döntőjének első félidejét játszotta végig a Southampton ellen, a találkozót végül a portugál mester csapata 3-2-re megnyerte Zlatan Ibrahimovic 87. percben szerzett találatával.

 

Ennek az idénynek a végén a Vörös Ördögök az Ajax ellen léptek pályára az Európa-liga fináléjában és le is győzték a hollandokat 2-0-ra Pogba és Mkhytarian góljaival. Mata kezdő volt a találkozón, Rooney váltotta a 90. percben.

 

Az ezt követő években lett volna még lehetőség bővíteni a trófeák számát, sajnos ez nem jött össze. Ettől függetlenül azonban Juan mindig is élvezte a játékot, amikor lehetőséget kapott. A 2017/18-as, 2018/19-es és a 2019/20-as szezonok során több mint 30 alkalommal kapott lehetőséget, az utolsó két idényre viszont ez a szám 20 alá esett, bár továbbra is nagyra becsült tagja volt a csapatnak. Rengeteg dicséretet, elismerést kapott csapattársaitól és a menedzserektől is. 

 

Victor Lindelöf a szezon elején így beszélt róla: "Juan elképesztő játékos. Fantasztikusan lát a pályán, minden labdaérintése zseniális. Nagyon boldog és pozitív ember. Egyszerűen nagyszerű srác."

 

Egy 2022 áprilisában készült interjúban maga Mata mondta: "Még mindig nagy szenvedéllyel gondolok a focira és élvezem a játékot. Valóra vált álom, hogy profi futballista lehetek, ezért szeretnék még annyit játszani, amennyit csak tudok."

 

Köszönjük, hogy pályafutásodból 8 évet a Unitednek szenteltél, Juan. A klub részéről mindenki a legjobbakat kívánja Neked!

 

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!