Futballedző – munka vagy hobby?

A futballista a legtöbb fiú, sőt lány álom szakmája. Ha a szülők nem ragaszkodnának más szakmákhoz a gyerekeknek, szinte minden fiúból futballista lenne. De természetesen nem mindenkiből lesz igazi szakember. És csak néhányan válnak legendává és a továbbiakban futball edzővé. (x)


A ProfGyd pályaorientációs központ a közelmúltban kidolgozott egy többlépcsős pályaorientációs tesztet, amely megmondja, mely szakmák felelnek meg az Ön számára, valamint javaslatokat ad személyiségtípusához mérten. Ez a szakma egyértelműen a testnevelés iránt érdeklődők számára alkalmas.

Annak ellenére, hogy az edzői szakma ma nem szerepel a legkeresettebbek és legnépszerűbbek toplistái között, joggal tartják rendkívül felelősségteljesnek és nehéznek. Ha ennek ellenére Ön mégis ezzel a szakmával szeretné összekötni az életét, futballedző állásokat a Jooble portálon talál.

 

 

A «labdarúgó» a definíció szerint egy futballcsapat játékosa, akinek fő feladata az ellenfél csapatának megnyerése azáltal, hogy a labdát a másik csapat kapujába rúgja, és nem engedi, hogy az eltalálja a saját kapuját. Ennek a szakmának a hihetetlen népszerűsége ellenére a foglalkoztatási oldalakon nem talál "Focistát keresünk" hirdetést. Hiszen a futballisták egy különleges kaszt, akiknek szakmai közegébe csak a legtehetségesebbek, legelszántabbak és legeredményesebbek kerülhetnek. Évek sikeres játékgyakorlata után pedig sok focistából edző válik.

 

A szakma jellemzői

Az egész futballcsapat fő feladata, hogy minél több gólt lőjön az ellenfél kapujába. De minden játékosnak megvannak a maga sajátos feladatai. A futballcsapat egy kapusból, támadókból és védőkből áll. A modern futballban a következő taktikai séma általános: 4-4-2-1, ami 4 védőt, 4 középpályást, 2 csatárt, 1 kapust jelent. Ennek megfelelően minden játékos a rá rendelt egyéni feladatokat oldja meg. Ezeket a feladatokat, a csapatjáték kiépítését, a csapatszellem megtartását, mind az edző végzi.

A játékban a legfontosabb dolog és a győzelem kulcsa a harmonikus interakció és az összes játékos kölcsönös megértése, az a képesség, hogy hozzáértően együttműködjenek a pályán, és egyetlen impulzussal törekedjenek a győzelemre. Egy professzionális futball edző nélkül ezek lehetetlenné válnak.

 

Hol tanulhat futball edzőnek?

A futball edző szakmát egyetlen egyetemen, főiskolán sem tanítják. A karrier általában gyermekkorban kezdődik az egyik futballklub gyermek- és ifjúsági csapatában.  A továbbiakban minden a futballista tehetségétől és kitartásától függ. Az edzők megjegyzik a kiemelkedő játékosokat, és elküldik őket egy profi csapathoz.

 

A karrier szakaszai és kilátásai

A labdarúgó edző karrierje a következő felmenő sorrendben épül fel: gyermek sportiskola, utánpótlás, ifjúsági, utánpótlás, válogatottak és karrier csúcsként a világ elit futballklubjai. Sok labdarúgó sportpályafutása végén lesz edző vagy játékvezető, saját sportiskolát nyit, és különböző adminisztratív pozíciókat tölt be.

A futball edzők leggyakrabban gyerekekkel foglalkoznak, hiszen mint említettük, a szakmát gyermekkorban kell kezdeni.

Megkérdeztünk több ismert edzőt arról, mi ösztönözte őket erre a szakmára? A legtöbben azt a választ adták: “Örömet szerzek az elvégzett munkában és a gyerekek sikerében, a helyes szakmaválasztás tudatában. Akkor jöttem rá, hogy az én hivatásom a gyerekek képzése, amikor megláttam, hogy tudok tanítani, és minden gyermek számára megtalálom a helyüket a csapatban.


(X)

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!