56 éve történt olyan a Unitednél, mint ezen a héten

A Manchester United szurkolóinak majdnem egy évet kellett várniuk, hogy találkozzanak pennine-i riválisukkal, a Leeds Uniteddel.


A Fehérek szeptember 18-án, vasárnap az Old Traffordra látogattak volna, de a találkozót a királynő halála miatt elhalasztották.

 

Most, majdnem öt hónappal későbbre, február 8., szerdára ütemezték és hogy még fűszeresebbé tegyük ezt a várva várt találkozót, az idegenbeli látogatásunkra mindössze négy nappal később kerül majd sor.

 

A modern futballban rendkívül ritkák az egymást követő bajnoki mérkőzések ugyanazokkal az ellenfelekkel szemben.

 

Kutatásaink szerint ilyen a United életében csak egyszer fordult elő a Premier League-korszakban azzal a jelentős különbséggel, hogy 2016-ban a Bournemouth elleni 3-1-es otthoni illetve idegenbeli győzelem bár egymás után, de külön szezonokban történt.

 

A 2015/16-os szezonunk a Cseresznyések elleni hazai győzelemmel zárult Louis van Gaal vezetésével, majd Jose Mourinho váltotta a hollandot a menedzseri poszton, amikor három hónappal később a United ugyanilyen arányban nyert a Vitality Stadionban.

 

Sokkal nehezebb volt egymást követő hazai és idegenbeli találkozókat találni, mióta 1957-ben a legtöbb klub lemondta a karácsony napi mérkőzését – a Luton Town volt a Vörös Ördögök utolsó karácsonyi ellenfele.

 

A mérkőzéseket korábban december 25-én rendezték, a visszavágókra ugyanazzal a csapattal 24 órával később, a Boxing Day-en került sor.

 

A következő évtizedben még mindig gyors egymásutánban játszottunk hazai és idegenbeli meccseket egy adott csapat ellen az ünnepi időszakban, az Aston Villa, a Burnley és a Chelsea pedig gyorsan lekerült a listáról 1958-ban, 1959-ben és 1960-ban.

 

A mérkőzések elhalasztása és átrendezése még decemberen kívül is egymás utáni párbajokat eredményezett – például 1963. április 15-én 2-2-es döntetlent játszottunk a Leicester City ellen az Old Traffordon, miközben a Rókák 4-3-ra nyertek a régi Filbert Streeten a másnapi visszavágón.

 

Amennyire meg tudjuk állapítani, a Wolverhampton Wanderers elleni 1967. decemberi meccsek voltak az utolsók a közelgő Leeds elleni összecsapások előtt, amikor egy szezonon belül két egymást követő bajnoki mérkőzést játszottunk  ugyanazzal a csapattal.

 

A United egy ponttal vezetett a Manchester City előtt a középmezőnyben tanyázó Wolves elleni párharc alkalmával, amikor a Boxing Day-n az Old Traffordon a United George Best duplájával, valamint Brian Kidd és Bobby Charlton góljaival 4-0-s győzelmet aratott.

 

A Wanderers négy nappal később nehezebb ellenfélnek bizonyult a Molineux-ban, Pat Buckley révén már az első percben vezetést szereztek. Charlton, John Aston Jnr és Kidd azonban a hálóba talált, ami 3-2-es győzelemhez segítette a Vörös Ördögöket.

 

A tavasszal nyolc meccsen elszenvedett öt vereség azonban azt jelentette, hogy Matt Busby csapata végül átengedte a bajnoki címet a városi rivális Citynek, bár a szezon végén sikerült megszereznünk legalább az Európa Kupát.

 

 

Öt és fél évtized elteltével Erik ten Hag Vörös Ördögei is nehéz párharcra készülnek itthon és a nemzetközi porondon egyaránt, a két soron következő Leeds elleni összecsapás pedig kulcsfontosságú lehet céljaink eléréséhez.

 

A Vörös Ördögök idősebb szurkolói emlékezhetnek rá, hogy 17 nap alatt háromszor találkoztunk a yorkshire-i klubbal egy hasonlóan hektikus, 1991/92-es szezon során, bár akkor a találkozók közül kettő hazai kupamérkőzés volt.

 

1991. utolsó meccsén 1-1-es döntetlent játszottunk a Leeds-el, mielőtt januárban kiütöttük őket a Ligakupából és az FA-kupából is.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!