McTominay újabb mérföldköve

A Manchester United 4-1-es előnnyel utazik csütörtökön Sevillába, miután múlt héten az Old Traffordon remekül szerepelt a Real Betis ellen az Európa-ligában.


Bár a címlapok azzal foglalkoztak, hogy Erik ten Hag csapata a második félidőben hogyan söpörte le La Liga-ellenfelét, az este különleges volt Scott McTominay számára, aki Fred késői cseréjeként lépett pályára.

 

A skót válogatott játékosnak ez volt a 200. élvonalbeli fellépése a Unitedben, a klubban, amelyhez több mint két évtizede kötődik.

 

Jelentős mérföldkő ez a középső középpályás számára és meglehetősen ritka is, ha figyelembe vesszük, hogy a Vörös Ördögök milyen rendkívüli számú labdarúgót neveltek az évek során.

 

Scott mindössze a 32. akadémián végzett játékos, aki legalább kétszáz alkalommal pályára lépett a Unitedben, egyúttal csatlakozik Marcus Rashfordhoz, aki jelenleg az egyetlen saját nevelésű játékos a Vörös Ördögök listáján, amelyen a történelmünk leghíresebb nevei is szerepelnek.

 

 

A korábbi Aranylabdások, George Best és Sir Bobby Charlton, a híres "92-es osztály" hat legjelentősebb tagja és a 2018-as világbajnok, Paul Pogba is szerepel a listán, egyúttal a következetes ifjúsági játékos-nevelést és első csapatba jutást bizonyítja, hogy a lista az 1940-es évek óta minden évtizedből tartalmaz játékosokat.

 

McTominay talán a tankönyvi példa az Akadémián keresztül érkező fiatal játékosok számára, hiszen ötéves korában került kapcsolatba a klubbal.

 

Kezdetben egy gyengécske játékos volt, de az U18-ban töltött idő alatt fizikailag fejlődött és 2016/17-ben rendszeresen játszott az U21-ben középső középpályásként, mielőtt José Mourinho felhívta a felnőttek közé.

 

Scott 2017. májusában debütált az Arsenal ellen az első csapatban, a következő szezonban már stabil kerettag lett a portugál menedzser alatt és ezt a fontos szerepet folytatta Ole Gunnar Solskjaer és Ralf Rangnick időszakában is.

 

A középpályán harciasan küzdő Scott inkább mélyebb pozícióban játszik, de United-karrierje előrehaladtával egyre több góllal gazdagította játékát: 201 mérkőzésen eddig 18-szor volt eredményes - az önbizalom és a folyamatos fejlődésre való törekvés pedig McTominay eddigi pályafutásának kulcsmotívuma.

 

 

"Hinned kell magadban, ha minél tovább szeretnél ennél a klubnál maradni" - mondta az UTD Podcastnak 2020-ban. "Akarnod kell, hogy az első nevek között legyél a csapatlapon, aki minden héten játszik. Mindig ez az ambíció és ez sosem hagy el.”

 

"Szóval visszatekinthetsz a karrieredre és úgy gondolhatod, hogy nagyjából mindent megtettél, amit akartál - ami az önbecsülést illeti - és azt, hogy minden nap a lehető legkeményebben hajtottál magadért és a körülötted lévőkért.”

 

"Nem akarsz visszatekintve megbánni dolgokat és azt gondolni, hogy ezt vagy azt kellett volna tenned. Az olyan játékosok számára, mint mi, fontos, hogy ne bánjunk meg semmit. Ezt már fiatal korunkban elmondták nekünk.”

 

Hiába a megnövekedett konkurencia a középpályán ebben a szezonban - Casemiro, Christian Eriksen és Marcel Sabitzer személyében - eddig 31 alkalommal lépett pályára Erik ten Hag csapatában - ráadásul a múlt hónapban megnyerte első nagy címét a Uniteddel, a Ligakupát.

 

Scott, aki a Southampton elleni 0-0-s döntetlen alkalmával 201. alkalommal lépett pályára, a következő hetekben vélhetően gyorsan gyarapítja majd ezt a statisztikáját, mivel Casemiro eltiltás miatt kihagyja a következő négy hazai porondon játszandó mérkőzést, kezdve a vasárnapi, Fulham elleni FA-kupa-meccsel.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!