De Gea a táblázat élén

A Manchester United 2-0-s győzelme a Nottingham Forest ellen a City Groundon azt jelentette, hogy a csapat jól reagált a nehézségekre és kihasználta mezőnyfölényét.


Kilenc játékos nem léphetett pályára a vasárnapi East Midlands-i kiránduláson, és ez a szám hamarosan tovább nőtt, amikor kiderült, hogy Marcel Sabitzer a bemelegítés során problémákkal küszködött.

 

Erik ten Hag legénysége azonban végül kényelmes győzelmet aratott a kiesés ellen küzdő vendéglátók felett, mindkét félidőben egy-egy góllal eldöntve a találkozót, az elsőt Antony fejezte be, a másodikat a brazil szélső készítette elő Diogo Dalotnak.

 

A Vörös Ördögök még többet is hozzátehettek volna a különbséghez, míg a pálya másik végén David De Gea gyakorlatilag feladat nélkül állt a kapuban.

 

A bajnokságban ebben a szezonban először fordult elő, hogy a United első számú hálóőre nem kapott egyetlen kapura tartó lövést sem az egész mérkőzésen, míg a Forest 0,7 xG (várható gólok) mutatója volt a legalacsonyabb, amit hazai csapat ellenünk elért a Crystal Palace elleni (0,53 xG), januári mérkőzés óta.

 

Lehet, hogy David számára ez egy csendes délután volt, de a spanyol számára jelentőségteljes is egyben, mivel a 2022/23-as szezonban lejátszott 30 meccsből 14. alkalommal őrizte meg kapuját a góltól.

 

Ezzel egyedül vezeti a ’Premier League Aranykesztyű’ rangsorát, megelőzve a Newcastle-játékos Nick Pope 13-as eredményét.

 

Bár még nyolc mérkőzés van hátra, Davidnek most már jó esélye van arra, hogy pályafutása során másodszor is elnyerje a díjat.

 

Korábban a 2017/18-as szezonban nyert, ami vitathatatlanul egy csodálatos év volt az Old Traffordon, 18 kapott gól nélküli meccset produkált abban a szezonban José Mourinho alatt, a csapat pedig a második helyen végzett a táblázaton.

 

David pedig a nehéz kezdés után készen áll, hogy ismét megküzdjön az elismerésért.

 

A Vörös Ördögök a szezon első heteiben hat vereséget szenvedtek, többek közt a Brighton és a Brentford ellen, de a szoros, biztos védekezés és az 1-0-s győzelmek a nehéz helyzetben lévő Southampton és Leicester ellen segítettek irányba tenni a hajót, egyúttal De Geát is formába lendíteni.

 

 

Az Old Trafford egyfajta erőddé vált Erik ten Hag alatt, és a világbajnokság előtt egymás után következtek a Newcastle, a Tottenham és a West Ham elleni nullára lehozott mérkőzések. A torna után a sorozat tovább folytatódott, a Nottingham Forest, a Wolves - a Molineux-ban - és a Bournemouth sem tudta feltörni a védelmünket.

 

Ezekkel az eredményekkel David az évfordulóig nyolc kapott gól nélküli mérkőzésnél tartott, a következő hatot február közepe óta adta hozzá.

 

A klubnál mindenki szeretné elfelejteni a Liverpool és a Newcastle elleni vereségeket, de a kapunk az összes többi mérkőzésen érintetlen maradt, beleértve a Leeds és a Forest elleni létfontosságú győzelmeket, valamint a Leicester, a Brentford és az Everton elleni hazai sikereket.

 

A Southampton elleni hazai 0-0-s döntetlen - ahol Casemiro korai piros lapját követően Dávid néhány második félidei hárítása döntőnek bizonyult - a másik mérkőzés a listán, egy olyan szezonban, amelyben De Gea megdöntötte Peter Schmeichel hosszú ideje fennálló klubrekordját a kapott gól nélkül lehozott mérkőzések tekintetében.

 

De Gea jelenleg 186 ilyen mérkőzésnél tart, miközben egyre inkább elhúz 180-nál álló Schmeicheltől.

 

 

Egy másik kapusóriás, Edwin van der Sar az egyetlen Vörös Ördög, aki a 2004/05-ös bevezetése óta elnyerte az ’Aranykesztyűt’.

 

A holland óriás a 2008/09-es bajnoki címet hozó szezonban 33 mérkőzésen 21 alkalommal nem kapott mattot, és abban az időszakban rekordot jelentő 1311 percet töltött a pályán kapott gól nélkül.

 

2022/23 Premier League Kapott gól nélküli mérkőzések:

 

Kapus                                                   Kapott gól nélküli / Összes mérkőzés

De Gea (United)                                              14 / 30

Pope (Newcastle)                                           13 / 30

Ramsdale (Arsenal)                                        12 / 31

Alisson (Liverpool)                                          11 / 29

Ederson (Man City)                                         10 / 30

Martinez (Aston Villa)                                    10 / 29


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!