Andre Onana eddigi karrierje

A Manchester United nemrégiben bejelentette a 2023-as nyári átigazolási ablak második igazolását: Andre Onana érkezett az Intertől.


A korábbi kameruni válogatott játékos ötéves szerződést kötött a klubbal, és a 2023-as túra közben csatlakozott Erik ten Hag csapatához az Egyesült Államokban.

 

A 27 éves Onana klubszinten már rengeteg mindent elért, legutóbb pedig az Inter Milan színeiben játszott a Bajnokok Ligája döntőjében, a városi rivális Manchester City ellen.

 

Sok mindenről lehet írni, íme, hogyan alakult a kapus eddigi karrierje, mielőtt elkezdi a következő fejezetét itt, az Álmok Színházában.

 

 

KEZDETEK

Andre a Samuel Eto'o Akadémián kezdte pályafutását, és fiatal tinédzserként szerzett képességei végül azt eredményezték, hogy 2010-ben, mindössze 14 évesen a Barcelonához került.

 

A kapus ott kezdett el játékosként fejlődni, magas termete, védési képességei, valamint a labdával való átlagon felüli bánásmód csak néhány, kiemelkedő tulajdonságai közül.

 

Két egymást követő évben kölcsönjátékosként a Cornella ifjúsági csapatánál és a Vista Alegre első csapatánál is megfordult, mielőtt 2015. januárjában az Ajaxhoz került volna.

 

VÁR AMSZTERDAM

Mindössze egy hónap kellett ahhoz, hogy a kameruni bemutatkozzon az Ajax akadémiáján (Jong Ajax) 2015. februárjában, az Achilles '29 ellen.

 

Andre abban a szezonban (2014/15) 24 alkalommal lépett pályára a Jupiler League-ben, és háromszor gólt sem kapott. Az első csapat kispadján is többször ülhetett eközben. Első mérkőzését a kameruni válogatottban a Gabon elleni barátságos mérkőzésen játszotta 2016. szeptember 6-án, amelyet 2-1-re megnyertek.

 

Onana azonban csak a 2016/17-es szezonban kezdett el az amszterdamiak első csapatában alapemberré válni, Jasper Cillisen Barcelonába való távozását követően debütált a csapatban.

 

Az Ajax abban a szezonban a második helyen végzett, miközben kezdte megszilárdítani helyét a klub első számú hálóőreként, és az Európa-liga döntőjében nem más, mint a United verte meg őket. Az első csapatban 46 mérkőzésen lépett pályára, eközben pedig 21 alkalommal érintetlen maradt a hálója.

 

 

KAPCSOLATA ERIKKEL

A következő szezonban a Vörös Ördögök jelenlegi menedzsere, Ten Hag lett a csapat vezetőedzője, és ott kezdett kialakulni közöttük valamivel szorosabb munkakapcsolat.

 

A csapat megnyerte az Eredivisie-t és a Holland Kupát, miközben a Bajnokok Ligája elődöntőjébe is bejutott, ahol azonban drámai módon a Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspurtől kapott ki. Onana 55 alkalommal lépett pályára és 26-szor nem kapott gólt.

 

A 2019/20-as szezonban jött a Covid, a szezont áprilistól törölték. Ezt megelőzően Onana ismét remek formában volt, 39 alkalommal játszott és 15 kapott gól nélküli mérkőzést produkált.

 

A 2020/21-es szezonja nehéznek ígérkezett, mivel a kapus kilenc hónapos eltiltást kapott doppingvétség miatt, miután a szervezetében tiltott szereket találtak. Az ő és az Ajax fellebbezése ellenére is kihagyta a szezon hátralevő részét, amely során az Ajax újabb hazai duplázást ért el.

 

Mivel az eltiltása a 2021/22-es szezonra is átnyúlt, Andre a formája, a sérülések és az Afrikai Nemzetek Kupája miatt nehezen tudott visszakerülni az Ajax első csapatába. Abban a szezonban mindössze 10 alkalommal lépett pályára az Ajaxban, majd szerződése lejártával az Inter Milanhoz távozott.

 

Az eltiltásának letöltését követően Onana a 2022-es Afrikai Nemzetek Kupáján minden mérkőzésén pályára lépett, Kamerun pedig az elődöntőben esett ki Egyiptom ellen, de később a bronzmérkőzést megnyerte.

 

INTER MILAN ÉS A BAJNOKOK LIGÁJA

2022. július 1-jén ötéves szerződést írt alá az olasz Inter Milannal, de mindössze egy szezon elteltével most Manchesterbe költözött.

 

A szezon során 41 alkalommal lépett pályára Simone Inzaghi csapatában, és megnyerte az Olasz Kupát és az olasz Szuperkupát is, az Inter pedig a harmadik helyen végzett a Serie A-ban a Napoli és a Lazio mögött.

 

Onana a 2022-es világbajnokság első mérkőzésén is játszott - ez volt az egyetlen mérkőzése a tornán, mivel Rigobert Song menedzser hazaküldte, miután taktikai vitába keveredtek. A válogatott futballtól való visszavonulását 2022. december 23-án jelentette be.

 

Az Inter bejutott a 2023-as Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol azonban Isztambulban 1-0-ra kikapott a Manchester Citytől. Sokan dicsérték a 90 perc alatt nyújtott teljesítményét, különösen a labdával a lábában mutatott magabiztos játékát.

 

 

VÁR AZ OLD TRAFFORD

A mindössze 27 éves Onanának még rengeteg ideje van, és reméljük, hogy a Vörös Ördögöknél a legjobbat láthatjuk tőle.

 

Ten Haggal már most is különleges a kapcsolatuk, így mi is alig várjuk, hogy újra együtt láthassuk őket, immár az Álmok Színházában, ahol remélhetőleg rengeteg sikerben lesz részünk.

 

Miután már Európa-szerte címeket szerzett, biztosak lehetünk benne, hogy Andre rengeteg tapasztalatot és győztes mentalitást hoz magával.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!