Miben hasonlít a futball átigazolási piac és a gambling?

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy nem sok hasonlóság van a futball átigazolási piac és a szerencsejáték között, mélyebben vizsgálva a kérdést azonban több hasonlóságot is megfigyelhetünk. Mielőtt azonban erre rátérnénk, tisztázzuk, mit is jelent a futballban az átigazolási piac.(X)


A profi labdarúgásban a játékosok klubokban tevékenykednek, az átigazolás pedig azt a folyamatot jelöli, amely során egy játékos egyik klubból a másikba kerül át. Nem hangzik bonyolult folyamatnak, az átigazolásnak azonban számos lépése van:

  • megkeresés
  • ajánlat tétel

  • alkudozás

  • tárgyalás

  • a dokumentációk rendezése.

Átigazolási periódusok a labdarúgásban

Érdemes tudni az átigazolási piac működéséről a labdarúgásban, hogy ezeket a folyamatokat csak bizonyos időszakokon belül lehet véghez vinni. Ez azt jelenti, hogy bár tárgyalni, érdeklődni lehet, konkrét, hivatalos folyamatokat kizárólag a FIFA szövetség által kijelölt időszakban lehet útjára indítani. Az ügyes klubok természetesen felkészülnek ezekre az időszakokra, és kész tervekkel állnak elő akkor, amikor eljön az ideje.

Szigorú szabályok szerint zajló folyamatok

Mindezeket az átigazolási folyamatokat szigorú szabályok szerint vezetik le. Nem egy egyszerű feladat egyidőben figyelembe venni a játékos és a két klub érdekeit is, hiszen három komoly entitást jelentenek, amelyek mind elvárásokkal állhatnak a tárgyalások elébe.

A kulcs a kockázatvállalásban van

A szerencsejáték és a futball átigazolási piac között a legerőteljesebben kitűnő hasonlóság a kockázatvállalás. Itt nemcsak a klubokról, hanem a játékosról is szó van, hiszen egyik fél sem fogja tudni előre, hogy mennyire lesz sikeres az adott átigazolás, a frissen induló közös munka.

A játékos csak spekulálni tud azzal kapcsolatban, hogy milyen lesz számára az új csapattal való együttműködés, ami gyakran igen jelentős faktor, hiszen nem egyszer fordult már elő az a focitörténetben, hogy maga a játékos igényel csapatváltást valamilyen csapaton belüli nézeteltérés miatt.

A klub is kockáztat

A klub szintén kockázatot vállal, hiszen a szerződés aláírásának pillanatában nem lehet teljes mértékben biztos abban, hogy a játékos, amelyik átigazol, ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint azelőtt, és sikerül beilleszkednie a csapatba, a játékmenetbe az új közegben.

Az egész egyfajta spekuláció

A témában felmerül még egy fontos tényező, amely szintén hasonlóságra mutat a tranzakciók és a szerencsejáték között. A klubok néha inkább a potenciál, mint a bizonyított képességek alapján szerződtetnek játékosokat. Ez különösen igaz a fiatal tehetségekre. Mindezt úgy is megfogalmazhatnánk, hogy bizonyos értelemben a játékos jövőbeli teljesítményére és potenciális viszonteladói értékére fogadnak. Mindeközben az online kaszinó oldalakon jelenlévő felhasználók is az ezeken az oldalakon elérhető játékok egy bizonyos kimenetelére fogadnak.

Fennáll a függőség kockázata

Furcsának tűnhet ez az eshetőség, azonban valóban nemcsak a szerencsejáték világában merülhet fel a függőség, mint komoly veszély. Az átigazolások kapcsán a fociklubok is bizony érezhetnek egy bizonyos kényszert. Ha nagy rajtuk a nyomás, akkor főleg megtörténhet, hogy kényszert érezzenek a minél több és minél gyakoribb cserére, játékosvásárlásra.

Elemzéseket hajtanak végre

Hasonlóságként tehetnénk említést arról a szempontról is, hogy mindkét területen részletes elemzést végeznek a megalapozott döntések meghozatalához. A labdarúgókutatók és elemzők intenzíven tanulmányozzák a játékosokat, hasonlóan a szerencsejátékosokhoz, akik a sportolók erőnlétét, statisztikáit és esélyeit tanulmányozzák. Arról sem szabad megfeledkezni azonban, hogy az elemzés ellenére mindig van egy kis kiszámíthatatlanság.

Tanácsadás mindkét esetben

Az elemzések kapcsán elmaradhatatlan szempont még, hogy a klubok, amelyek az átigazolásokat hajtják végre, tanácsadókkal dolgoznak együtt, akik segítenek a vezetőségnek döntést hozni. A sportfogadásokkal foglalkozó személyek is kapnak például tanácsot, gyakran akár szakértők részéről.

Nos, ahogyan a fenti nézőpontokat áttekintve is látható, bizony a két különböző ágazat között erőteljes hasonlóságok is vannak.

 


(X)

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!