Rashford: Néhány dolgot szeretnék elmondani

Marcus Rashford a The Players' Tribune-nel folytatott beszélgetése során hitet tett egész életét átszövő Manchester Unitedhez kapcsolódó szerete és szenvedélye mellett.


A "Ki vagyok én valóban" című hosszú anyagban a klub akadémiájának 26 éves neveltje nyíltan és őszintén beszélt a karrierét utóbbi időben övező véleményekről. Rashford elismerte, hogy követett el hibákat, amelyekért felelősséget vállal, de úgy érezte, hogy meg kell nyílvánulnia, amikor a Vörös Ördögökkel kapcsolatos elkötelezettségét kérdőjelezték meg.

 

"Mintha a saját identitásom kérdőjeleződött volna meg"

"Alapvetően nem igazán szeretek reagálni a rólam mondott dolgokra" - kezdte Marcus. "Nem ilyen a természetem. Introvertált vagyok. Nem nagyon szeretek magamról beszélni, kivéve ha nagyon jól ismerem a másik felet. Tehát az esetek 99%-ban nem és képes vagyok kizárni a körülöttem lévő zajt. De néha, bizonyos vonalak átlépésre kerülnek, amelyek esetén nem tudok mást tenni, mint megértetni az emberekkel, hogy ki is vagyok én valójában."

 

Miután arról beszélgetett, hogy a pandémia óta nagyobb reflektorfénybe került, néha igazságtalanul, amelyet Marcus el is fogad, hogy benne van a pakliban, de a hazugságokat nem tudja tolerálni.

 

"Nézzétek, nem vagyok tökéletes ember" - tette hozzá. "Amikor hibázok, én leszek az első, aki felteszi a kezét és azt mondja, hogy jobban kell teljesítenem. De ha bármikor is kétségbe vonják a Man Unitedhez kapcsolódó elkötelezettségemet, akkor fel kell szólalnom. Ez olyan, mintha valaki a teljes saját identitásomat kérdőjelezné meg és minden olyat, ami fontos számomra. Én itt nőttem fel. Gyerekként is már ennél a klubnál játszottam. A családom az egész életünket megváltoztató pénzmennyiséget ígérő lehetőséget utasított vissza gyerekkoromban azért, hogy ezt a címert viselhessem."

 

"Arról álmodtam, hogy a Unitedben játszhassak"

Rashford visszaemlékezett gyermekkorára, amikor álmai eléréséért egész Manchesteren keresztül kellett buszoznia a The Cliffen tartott edzésekre, amely elmondása szerint mindent megért.

 

"Az emberek igazából furának fognak gondolni, amikor elkezdek arról beszélni, hogy mit jelent számomra a United. Mert, ha nincsenek a helyemben, akkor biztos vagyok, hogy hamisnak hangzik számukra. De meg kell érteniük, hogy ha fiatal vagy, akkor csak az számít, hogy a Unitedben játszhass. Szinte elérhetetlennek tűnt számunkra. Nagyon nehéz volt idáig eljutni, de még nehezebb ott maradni. Fiatalabb koromban gyakran részt vettem öt fős csapatok részvételével szervezett tornákon Manchesterben, ahol minden játékosnak 1 fontos részvételi díjat kellett fizetnie. Minden korosztályból voltak résztvevők. Így kisgyerekek majdnem felnőtt emberekkel is meg kellett, hogy mérkőzzenek. Mindig kértem édesanyámtól egy fontot, mert a győztes csapat pénznyereményben részesült. Éppen, hogy arra elég volt, hogy jegyet lehessen venni az Old Traffordra. Nagyon fiatalok voltunk, de így is megnyertük néhányszor."

 

"Számomra az, hogy ott lehetek ... jelentett mindent. Mindig ott maradtunk, amíg már mindenki elhagyta a stadiont és szinte teljesen üres volt, csak hogy körülnézhessünk és hallgassunk. Az Old Traffordnak van egy sajátos hangja ilyenkor is. Mint egy térhatású visszhang, ami számomra nagyon megnyugtató volt. Egy élete során sokszor költöző gyereknek, olyan volt, mintha otthonra lelt volna. Ha valami ilyesmi van benned ... az ott is marad. Senki nem késztetett erre. Csak ott van."

 

 

"Ott volt bennem a sikerre való éhség"

Az anyag azzal folytatódik, hogy a 10 éves Marcus számára egy olyan, egész életet megváltoztatni képes pénzügyi ajánlat érkezett, amely a teljes családja életét megváltoztathatta volna, de visszautasításra került, hogy továbbra is küzdhessen a Unitedes álmaiért.

 

"A pénz nagyszerű. Egy áldás. De az álmok megfizethetetlenek. Számomra még 11 évesen is az volt az egyetlen cél, hogy a Unitedben játszhassak. Emlékszem, akkoriban, amikor megpróbáltak leigazolni, Wazza és Cristiano jöttek hozzánk, hogy foglalkozzanak az akadémista srácokkal, én pedig lenyűgözve néztem őket, értitek? Volt ott egy fotós is, így a foglalkozás végén minden gyereknek lehetősége nyílt képet készíteni velük. Emlékszem, én a háttérben meghúzódva, mindenkitől távol figyeltem az eseményeket."

 

"A testvérem azt mondta, 'Csinálj egy közös képet Wazzaval, tesó! Mit csinálsz?'"

"Azt feleltem, 'Nem kell nekem kép'."

"Visszakérdezett, 'Nem kell kép?'"

"Azt mondtam, 'Egy napon velük együtt fogok játszani'."

 

"Szerintem én voltam az egyetlen gyerek, aki nem csinált velük közös képet. Azután, hogy visszautasítottuk a pénzt, csak még inkább ott volt bennem a sikerre való éhség. Onnantól már nem láttam gyereknek magamat. Meg kellett ragadnom a lehetőségemet és megváltoztatni az életünket. Hogy képes legyek továbblépni és tényleg megélni az álmomat, mint egy Manchesterből származó gyerek ... aki olyan helyeken élt, mint Hulme, Moss Side, Chorlton, Withington, Wythenshawe ... ha bárki azt hiszi, hogy az életben bármit is biztosra vettem, akkor egészen egyszerűen nem ismer engem."

 

"Nézzétek, a futball tud egy buborékot vonni az ember köré. Megpróbáltam átlagos ember maradni. Megpróbáltam megőrizni ugyanazokat a barátaimat. Minden tőlem telhetőt megtettem azért, hogy ne változzak, még akkor se, amikor szabadságon vagyok, vagy egy estét töltök a városban. De van ennek egy másik oldala is. Én egy emberi lény vagyok. Követtem el hibákat, mint a legtöbb 20-as éveiben járó ember és megpróbáltam tanulni is belőlük. De emellett olyan áldozatokat is hoztam, amiket senki nem lát. Azt szeretném, ha megértenétek, hogy nem a pénz hajtja az embert a legnehezebb időszakban is a játékban. Imádom ezt a játékot, ez ilyen egyszerű."

 

"Továbbra is szurkoló vagyok"

"Mindannyian tudjuk, hogy a klub átalakulófélben van az elmúlt néhány szezon során. Amikor nyerünk, Ti vagytok a világ legnagyszerűbb szurkolói, ez tény. Többre van szükségünk a klub körül abból a bizonyos régimódi pozitív energiából. Tudom, hogy ez milyen hangulatot tud varázsolni, mert ez segített át engem a legnehezebb pillanatokon. Minden egyes alkalommal, amikor kisétálok a pályára és hallom, ahogy a szurkolók a nevemet éltetik, vagy körülnézek az Old Traffordon a kezdőrúgás előtt, érzem ezt a pozitív energiát."

 

"Mélyen legbelül, amikor körülnézek minden kezdőrúgás előtt, továbbra is szurkoló vagyok. Ezt nem tudom kiűzni magamból. Soha nem felejtem el az első alkalmat, amikor az Anfielden játszottam és megéreztem, hogy milyen a pályán egy United vs Liverpool meccs hangulata, hallottam a közönség fütyülését, illetve morajlását is. Annyira sok volt bennem az adrenalin, hogy korán majdnem ki is állítottak. Imádom James Milnert, de én egyenesen felé sprinteltem és egy elementárisan nagy becsúszást csináltam vele szemben, mert annyira nagy érzelmek játszódtak le bennem - nem csak, mint United játékos, hanem mint szurkoló is, aki éppenséggel éppen a pályán lehet a Liverpool ellen. Emlékszem, mikor hazajöttem és azt mondtam a családomnak, 'Ezt mostantól jobban kontrollálnom kell. Meg kell találnom a módját, amivel kikapcsolom a bennem lévő szurkolót, vagy különben minden egyes meccsen ki fognak állítani'."

 

"Én kezelek bármilyen kritikát. Bármilyen címlapsztorit. A podcastoktól a közösségi médián át az újságokig. Kezelem őket. De ha elkezdik megkérdőjelezni az elkötelezettségemet ez iránt a klub iránt, a futball iránti szeretetemet és belevonják a családomat is, akkor egészen egyszerűen csak annyit kérek, hogy legyenek egy kicsit emberségesebbek."

 

 

"Vissza fogunk térni oda, ahova tartozunk"

Rashford hosszú interjúja egy erőteljes kijelentéssel zárul saját maga és a csapat kapcsán.

 

"Minden egyes alkalommal, amikor padlón voltam, fizikálisan vagy mentálisan, mindig úgy éreztem, hogy tudok rajta változtatni és a legjobb futballommal rukkoltam elő a Unitedben, illetve az angol válogatottban is."

 

"Ígérem nektek, hogy a világ még nem látta a jelenlegi United keret és az azt alkotó játékosok tudásának legjavát. Vissza akarunk térni a Bajnokok Ligájába, a szezon végén pedig egy nagyon fontos nemzetközi torna vár ránk. Vissza fogunk térni oda, ahova tartozunk. Csak tovább kell dolgoznunk, velem az élen."

 

"Ha támogatsz, az jó."

 

"Ha kételkedsz bennem, még jobb."


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!