Sir Alex: Megállíthatatlan menetelés kell

Sir Alex Ferguson minden hónapban interjút ad a klub hivatalos magazinjának, az Inside Unitednek a csapattal és a futball világával kapcsolatos észrevételeirõl. Lássuk az e havi interjút.


A United szurkolók nem csalódhattak abban, amit a pénzükért kaptak, ha a szezon elsõ heteinek izgalmait és a szórakoztatást vesszük figyelembe, nemde?

Igen, de az Everton és a Fulham elleni drámát nem kellett volna átélniük. A Craven Cottagen kihagytunk egy tizenegyest három perccel a vége elõtt, amivel már 3-1-re vezethettünk volna, és véget vetettünk volna mérkõzésnek. Pontokat hullajtottunk ott. Ennél talán még rosszabb volt az Everton ellen, ahol két gólos elõnyt dobtunk el magunktól a hosszabbításban. Ezek feldolgozhatatlanok.

 

Utolsó pillanatokban kapott gólokról általában nem a Vörös Ördögök szoktak az ember eszébe jutni elõször. Ugyanolyan érthetetlenül állt az esetek elõtt, mint ahogy a szurkolók?

Ezek nem mi vagyunk, akik ilyen gólokat kapnak. A csapat nem zárta rövidre a szóbanforgó mérkõzéseket, pedig megtehették volna - ezen a területen szeretnék fejlõdést látni. A Goodisonban 3-1-nél három vagy négy nagy helyzetünk is akadt, de kihagytuk õket, ezért pedig keményen megfizettünk. A gyilkos ösztönünk nem úgy mûködött, ahogy kellett volna, úgyhogy ennek az elõzhozására rá kell feküdnünk. Ami azt illeti, a gólszerzéssel szerencsére nincs problémánk - hármat szereztünk a Liverpool, az Everton és a West Ham ellen is, kettõt lõttünk a Fulhamnek, és a Community Shielden is három gólt szereztünk, úgyhogy legalább a gólszerzésben nincs hiba. Az egyedüli dolog, amin javítanunk kell, az az, hogy minél elõbb eldöntsük a javunkra a mérkõzéseket.

 

Hogyan fog ezzel megbirkózni?

Az, hogy ezeket a saját bõrünkön tapasztaltuk meg, azt hiszem jó lecke volt, és nem lehet afelõl sem kétségünk, hogy a játékosok fejében ezek az emlékek még élénken élnek. Õk ugyanúgy megszenvedték - ha nem még jobban - ezt, mint ahogy mi. Õk voltak azok, akik engedtek gyõzelmeket kicsúszni a kezeik közül, de ugyanúgy õk azok akik a legjobban tudják, hogy képesek lehetnek megnyerni a bajnoki címet. Úgyhogy biztosan nem akarják magukat ideje korán elásni. Az ilyen meccsek során azok, azokat, akik az oldalvonalon túlról figyelhetik csak az eseményeket - a szurkolók, én és a stábom - talánjobban zavarják ezek a dolgok, de a mérkõzés utáni egy-két napban mindenki biztos lehet benne, hogy a játékosok is teljesen le vannak sújtva. Nem szeretik az ilyen érzéseket, úgyhogy lépéseket fognak tenni azért, hogy ugyanezeket a hibákat ne kövessék el újra. Az igazán profiknak, legyen szó a világ bármely sportjáról, két dologra van szükségük - koncentrációra és kitartásra. Ezek létfontosságúak a sikerhez vezetõ úton.

 

Elértünk abba a szakaszba, amikor már nem engedhetjük meg magunknak, hogy több pontot vesztegessünk el?

Nem, nem, nem. Minden csapat fog még botlani - ez elkerülhetetlen. Ha megnézzük a Chelsea idei szezonjának rajtját, akkor számítani lehetett rá, hogy mindegyik meccsüket megnyerik, úgyhogy a jelenlegi pozíciójuk engem egyáltalán nem lep meg. Eközben mi viszont idegenben játszottunk a Fulhammel és az Evertonnal és otthon fogadtuk az õsi rivális Liverpoolt. Ezek mind nehéz meccsek voltak. A Liverpool, az Arsenal és Mi is nagyon korán játszottunk rangadókat - ez a Chelsea esetében még várat magára.

 

 

Antonio Valencia nagyon csúnya sérülést szenvedett a Rangers ellen. Hogyan lehet kompenzálni az õ kiesését?

Nagy veszteség, ha nem számíthatsz egy játékosra, azonban Antonio volt az a játékosunk az elmúlt 12 hónap során, aki a legtöbbet fejlõdött, így az õ hiánya hatalmas veszteség. Az a fejlõdése út, amit bejárt azóta, hogy ide igazolt, egészen a sérüléséig, lenyûgözõ volt. Azt hittük, hogy évekbe fog telni számára, míg eléri a jelenlegi szintjét, de õ remekül vette az akadályokat. Azonban nagyon erõs keretünk van, úgyhogy meg fogunk birkózni a kiesésével. Nanin múlik most, hogy miként veszi ki a maga részét, és eddig úgy tûnik, hogy remekül teljesíti a feladatot, õ az egyik húzóemberünk jelenleg. Mellette ott van még Gabriel Obertan és az új fiú, Bébé, aki nagyon jól teljesít az edzéseken. Nem állunk rosszul - megvannak a lehetõségeink.

 

Ugyanannyit foglalkozott a felkészüléssel a Scunthorpe elleni Ligakupa mérkõzés elõtt, mint a Liverpool elleni rangadót megelõzõen?

Egyértelmûen. Az elmúlt években nagyon jól teljesítettünk a Ligakupában. De nem csak a múlt sikerei az egyetlen titkunk. Ebben az évben a Scunthorpe ellen játszottunk, tavaly meg a Barnsley ellen, és az ilyen és ehhez hasonló környezetekben sokat tanulhat a csapat. Rengeteg fiatalt küldtünk pályára ezeken az összecsapásokon, és nagyszerûen helyt álltak. Ez a sorozat nagyszerûen szolgálja az érdekeinket; lehetõséget ad számomra, hogy mindenkinek lehetõséget adjak, ami a csapaton belüli hangulat szempontjából nagyon nem elhanyagolható tényezõ. Ráadásul a legutóbbi két idényben döntõt játszhattunk, ami mindenki számára hatalmas élmény. A Wembleyben játszani és a fináléban a végsõ gyõzelemért harcolni hatalmas tapasztalatot jelent mindenki számára.

 

A végsõ gyõzelembõl merített tapasztalatokon nem lehet felülkerekedni, igaz?

Igen, igaz, azonban a sorozat korai szakaszában kiesni - mint ahogy az történt velünk a Coventry és a Southend ellen pár évvel ezelõtt - is jó lecke volt számunkra. Természetesen mi mindig a gyõzelemre törekszünk, de emlékszem, amikor a Coventry 2007-ben az Old Traffordon játszott és megvertek minket. A mi játékosaink egyszerûen elfelejtették, hogy ez egy kupamérkõzés és a gyenge teljesítményükért az volt a büntetés, hogy kiestünk. A Coventry sikerre éhesen látogatott hozzánk, és azt kell mondanunk, teljesen megérdemelték a továbbjutást. Le kellett vonnunk ebbõl az esetbõl is a konzekvenciát, ami ma már nagyon sokat segít nekünk manapság.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!