Sötét fellegek az Old Trafford felett

A mai napon a Manchester United közzétette legutóbbi üzleti évének eredményét.


A kialakult helyzetre való tekintettel nem egy lefordított cikkel álltunk a kedves olvasóink elé, hanem több helyrõl igyekeztünk minél több információt összeszedni és átadni Nektek a klub jelenlegi pénzügyi helyzetérõl.


A klub közleménye szerint a tavalyi üzleti évben (2009.július 1.-2010.június 30.) az adózás elõtti eredmény 100 millió font feletti hasznot mutat, amit még egyetlen angol klub sem tudott felmutatni. Ez a hír önmagában nagyon remek lenne, mert mint látható, a Manchester United még mindig egy olyan brand a világban, amely hatalmas bevételeket tud kreálni és a gazdasági válság közepette is rekord nyereséget könyvelhet el.

 


 

Azonban itt jön a képbe a Glazer család. Mint ismert, Glazerék 2005-ben hatalmas kölcsönök segítségével vásárolták meg a klubot. Idõközben az Amerikában mûködõ bevásárlóközpont vállalkozásuk nem éppen a várt bevételeket termelte, több plázájukban a bérbe adható üzletek felét sem tudták értékesíteni. Viszont a klub megvételére felvett kölcsönök kamatait folyamatosan fizetniük kell és a bevásárlóközpontokat is fenn kell tartani valamibõl.

 Csak a kamatokra évente 40 millió fontot kell költenie a klubnak, ami annak tükrében még inkább felértékelõdik, hogy az idei átigazolási szezonban kb. 22 millió fontot költött Sir Alex Ferguson. Ez sok szurkoló felháborodását keltette, fõleg úgy, hogy a városi rivális ismét 100 millió font felett vásárolt.

Annak ellenére, hogy a United adózás elõtti profitja a 100 millió fontos álomhatárt is túlszárnyalta, összességében rekord méretû veszteség tudható be, ami elérte a 83.6 millió fontot.

Említett 40 millió fontos kamatfizetési kötelezettség mellett az elõzõ üzleti évben egy hatalmas, egyszeri kiadása is volt a klubnak, amikor a kötvénykibocsátást kezdeményezte. Ezzel a pénzügyi manõverrel egy idõre sikerült Glazeréknek enyhíteniük a rájuk nehezedõ nyomást, ugyanis az ebbõl befolyó összegbõl ki tudtak fizetni olyan hitelt, aminek a kamata sokkal magasabb volt, mint a kötvények után fizetendõ 8,75%. Ezzel idõt is nyertek, mert a kötvények 7 évre szólnak, így 2017-ig kell visszafizetniük. Azonban ha nem tudják megszûntetni adósságukat, így a klub által termelt nyereség nagy része csak a kamatok kifizetésére megy majd el és nem lehet tudni, a kibocsátott kötvényeket mibõl fizetik vissza késõbb.

 Az elõzõ üzleti évben 716,5 millió fontra rúgott a család teljes adósságállománya, amibõl 509 millió font a Unitedet terhelte.

Legutóbbi üzleti évet figyelmbe véve a United 11,5 millió fonttal, 81,4 millió fontra tudta növelni reklámbevételeit. A médiabevétel is nõtt 5,1 millió fonttal, 104,8 millió fontra, míg a területspecifikus támogatói bevételekbõl is befolyt 100,1 millió font. Így összességében 286,41 millió fontos bevétel gyûlt össze, ami figyelembe véve, hogy a Manchester Citynek csupán 125 milliós bevételt sikerült összehoznia, elképesztõen magas szám.

A bérek 7%-kal emelkedtek, így ez az összeg elérte a 131,7 millió fontot míg a United teljes adóssága 521,7 millió fontra nõtt.

David Gill, a Manchester United ügyvezetõ igazgatója már tavaly is nyugtatta a szurkolókat, hogy a klubot semmilyen pénzügyi veszély nem fenyegeti és az átigazolásoknál sem lesz észrevehetõ semmilyen korlátozás.

Hasonlót a mai napon is nyilatkozott Gill, miszerint a klubnak nem kell eladnia játékosait annak érdekében, hogy az adósságot csökkenteni tudják. Sõt, Ronaldo-t sem ezért adták el a Real Madridnak, hanem mert a játékos mindenképp távozni szeretett volna a királyi gárdához.

Nyilatkozatában elmondta, Sir Alex számára 165 millió font áll rendelkezésre új játékosok vásárlására. Ebben benne van a Ronaldo-ért kapott összeg is.

 "Nem az a klub vagyunk, akinek eladásokra van szüksége. Van pénzünk a bankban, így semmilyen nyomás nem nehezedik ránk, hogy bármelyik játékosunktól meg kellene válnunk, legyen az Wayne Rooney vagy bárki más." - mondta Gill.

"Nem akartuk eladni Cristianot, de õ mindenképp távozni akart, kénytelenek voltunk elfogadni ezt és ezzel világrekordnak számító összeghez jutottunk. A filozófiánk az, hogy megtartsuk a játékosainkat. 165 millió font van a bankban, de jobban szerettük volna, ha 80 millió van bent és Cristiano Ronaldo pedig a csapatban."- tette hozzá.

Jelen helyzetben Glazerék legjobb üzletének a Manchester United számít, amely nyereséget termel és amibõl pénzt tudnak kivenni, hogy akár más üzleteiket segítsék. Ezt természetesen a szurkolók nem nézik jó szemmel és az arany-zöld kampányuk várhatóan méginkább erõsödni fog a mai hírek hallatán. 

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!