Welbeck, a gyõztes elme

Danny Welbeck az Inside Unitednek és a ManUtd.com-nak beszélt idei remek rajtjáról.


Ilyen szezon kezdésrõl álmodtál azok után, hogy visszatértél a Sunderlandtõl?
Határozottan. Amikor eljött az esély, nem akartam visszaülni. A felkészülési szezon igazán jól ment, mindenki kapott néhány lehetõséget én pedig kimentem a Barcelona ellen és játszottam a normális játékomat. Nem gondoltam arra, hogy ez az én esélyem, csak játszottam a normál játékom és szerencsére a menedzser a szezon elején adott néhány meccset. A Tottenham ellen sikerült is megszerezzem az elsõ gólt. Nincs is annál jobb érzés, amikor a Stretford End elõtt szerzel gólt. Célom, hogy minél többször átélhessem ezt az érzést.

Segített az, hogy Tom Cleverley is ugyanakkor tört be az elsõ csapatba, amikor te?
Igen. Gyerekkorunk óta együtt játszunk. Nagyon pozitív, hogy az elsõ csapatig eljutottunk. Jó barátok vagyunk a pályán és azon kívül is, jó kapcsolatban vagyunk. Az angol U21 válogatottban is együtt játszottunk és mindig egy szobába kerültünk. Közeli barátok vagyunk, akik megértik egymást a pályán. Ismeri a játékom, én is ismerem az õ játékát. Ugyanazon az akadémián ment át, ugyanazon edzõkkel dolgozott mint én, ami nagyszerû. Az edzõknek mindenért jó pont jár. Az U9-es csapat edzõjétõl, Eddie Leachtõl kezdve a tartalékok edzõjéig, Warren Joyce-ig, beleértve az U18-as edzõt, Paul McGuinnesst is, akik igazán jó edzõk és valószínûleg játékunk legfontosabb elemeit tanították meg nekünk.

Nagyon csalódott voltál, hgy megsérültél az Arsenal ellen?
Nagyon feldúlt, hiszen néhány Premier League mérkõzésen játszhattam és igazán jól éreztem magam. A vizsgálatot követõen tudtuk, mi volt a probléma. De nem tudtam hátradõlni és sóhajtozni. Minden egyes nap edzeni kellett és követni a programot, amit a fiziológus adott. Csak abban bízhatsz, hogy úgy szárnyalsz majd, mint sérülésed elõtt.

Sokkal erõsebb játékosnak tûnsz, mióta visszatértél a Sunderlandtõl. Tudatosan, keményen dolgoztál az edzõteremben?
Azt hiszem, csak szó szerint felnõttem és férfivé váltam. Kevés edzõtermi feladatot is csináltam persze, de az inkább a lábaimra irányult, nem a felsõ testemre. A kettõ együtt alakul ki. A fizikumom sokkal jobb lett, mielõtt elmentem volna a Sunderlandhez. Kell, hogy erõs legyek, hiszen néhány középsõ védõ 90 kg, én pedig alig vagyok több 70-nél. Nem kell nagy darabnak lennem, de képesnek kell lennem arra, hogy jól kezeljem magam, úgy érzem ezt teszem.

 


Az, hogy játszottatok nyáron az U21-es Európa-bajnokságon, segített abban, hogy erõnlétileg jók legyetek?
Három hetünk volt csak pihenésre, nyaralásra, nem olyan sok, mint másoknak. Fiatal vagyok és állandóan készen állok, játékosként fejlõdnöm kell, úgyhogy jó volt számunkra, hogy szinte egyenesen a felkészülési szezonra jöhettünk vissza. Talán mi fittebbek is voltunk néhány olyan játékosnál, akik tovább pihenhettek és könnyebben visszazökkentünk a napi edzés rutinba is.

Anglia kiesett, de neked igazán nagy versenyed volt...
Ez egy nagy sorozat és csalódottak voltunk. Kikaptunk az utolsó mérkõzésünkön, amin talán legjobban teljesítettünk, mint csapat. Az utolsó pár perc igen szomorú volt. A futball minden helyzetébõl tanulhat az ember, mindegy hogy edzés vagy meccs van, vagy különbözõ stílusú csapatok, különbözõ kultúrák.

A vereség megtapasztalása is a tanulás része, különösen a Unitednél, ahol nem sûrûn történik ez meg?
A Unitednél nagyon fontos az, hogy úgy kerülj fel a csapathoz, már benned van a gyõztes mentalitás. Beléd nevelték ezt, hogy amiben részt veszel, mindet meg akard nyerni. Ez a Manchester United számodra, a "soha nem halunk meg" hozzáállás, amit újra és újra láthatsz. Különbözõ mérkõzéseink jönnek, de mindig egy a cél - a gyõzelem. Nem megyünk úgy ki egy meccsre, hogy egy pontot próbáljunk szerezni, gondolva, hogy minden oké. A Unitednél csalódott vagy, ha nem kapod meg a három pontot, miközben hiszed, hogy minden egyes mérkõzésen képes vagy a gyõzelemre.

A sikered példa lehet a United következõ generációjának játékosai számára, akár Will Keane-nek, Paul Pogbának?
Még csak 20 éves vagyok, de már sokat edzettem együtt ezekkel a srácokkal. Tudom, hogy a képességük adott és ha behívják õket, õk ott lesznek és rossz szava nem lesz rájuk senkinek. Remélem több fiatal srác esélyt kap arra, hogy a Championshipben kezdhessen, ahogy én tettem a Prestonnál, majd utána a Premier League-be kerülhetnek.

A három támadós felállást kedveled, vagy ha egy társ van melletted, esetleg amikor egyedül vagy elöl?
Szeretem, ha van csatártársam, de ha egyedül voltam fent az U21-ben, mögöttem olyan középpályások voltak, akik hajlandóak voltak feljönni és segíteni. Ha egyedül vagy elöl, mindig szükséged van a közelben olyan középpályásra, aki támogatni tud, különben kissé elszigeteltnek érzed magad. Boldog vagyok, hogy az elsõ meccseken a pályán lehettem, a játék pedig a különbözõ stílusoktól függ. Bárki ellen is játszunk, csapatként kell tegyük, nem személyiségekként.

A közelmúltban több gólt is fejjel szereztél. Ez olyan, amit gyakoroltál?
Igen, amikor a Sunderlandhez mentem, az elsõ dolog az volt, hogy a fejelésemen javítsak és jött is néhány ilyen gól. Van már néhány fejes gólom, nem tudom mi történt - lehet nem tudok megfelelõen rúgni. Úgy gondolom, megtanultam azt, ha a labda a szélen van és ha át tudok jutni a védõn, helyet csinálva magamnak ezzel, akkor fejelhetek. Jó néhány gólom így született.

Amikor a ranglistán lépegettél elõre, elõfordult, hogy szélen játszottál, de mindig úgy tudtad, hogy a jövõd középen lesz?
Igen, határozottan. Mindig csatárként jellemeztem magam. Azt hiszem, a United akadémiáján felnõve támadó játékosként mindhárom támadó poszton játszani kell - a jobb szélen, bal szélen és elöl. Mindig keverheted ezeket és azt hiszem, ez egy igen jó tulajdonság, mert így különbözõ pozíciókban is képes vagy játszani. És ha meccs közben kitolnak szélre, nem idegenkedsz ettõl.

A Manchester Cityt látod a legnagyobb veszélynek vagy korai még beszélni errõl?
Úgy gondolom, jelenleg csak magunkra kell összpontosítanunk. Az a célunk, hogy minden meccset megnyerjünk. Sok jó csapat van a Premier League-ben, minden mérkõzés nehéz lesz. Minden egyes ellenfélnek van saját stílusa, ez arról szól, hogyan szállunk szembe velük és erõltetjük rájuk a Manchester United stílusát.

Nagyon élvezetes jelenleg a Unitedben játszani?
Jól kezdtünk és a csapat jól is játszik. Nagyon támadóak vagyunk, visszaszerezzük a labdát és támadunk. Nagyon izgalmas a csapat részének lenni, azt hiszem a morál igazán jó.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!