Owen: A befejezés mûvészete

Halálos a kapu elõtt. Michael Owen az Inside Unitednek beszélt arról, mi kell ahhoz, hogy valaki elsõ osztályú támadó legyen és feltárta, hogyan élesítette ragadozó tehetségét.


"Sok csatárnál tûnik úgy, hogy ösztönösen cselekszik. Mindenképp ott az ösztönös elem, mely együtt jár azzal, ha valaki csatár - vagy legalábbis bizonyos típusú csatár. Én is ösztönös csatár voltam és olyan csatárok is azok, mint amilyen Chicharito. De Wayne Rooneyra és Dimitar Berbatovra nem mondtam, hogy az ösztöntõl függnek, mint mi. Mindez arról szól, hogy a megfelelõ elfutásokat tegyük, megfelelõ pozícióban legyünk a megfelelõ idõben. Mindig készen kell állnod, mindig oda kell érned, ahova a labda jön. Vannak olyanok, akiknek fiatal korukban is vannak fortélyaik ehhez a fajta játékhoz, de persze a több éves játék sokat segít ebben."

"Amikor fiatal voltam, gyors voltam, de nem jutottam volna semmire vele, ha nincs a kapu elõtti ösztönösségem. A két tulajdonság kombinációja segített bejutni a Liverpool elsõ csapatába, de aztán a játék más részeit is meg kellett tanulnom - mélyebben játszani, labdát tartani, másokat játékba hozni...olyan dolgokat, amiket gyerekként nem tanultam. Rengeteg dolog van, amit meg lehet tanulni az út során, de ha a kezdeteknél már van egy-két potenciális fegyvered, az elõnyt jelent. Attól fogva rengeteg munka vár rád és vágynak is kell lennie, hogy javulni tudj."

 


"Csak istenadta tehetséggel nem jutsz elõre. Lehet egy olyan tulajdonságod, amivel másokkal szemben elõnyöd származik - lehetsz nagyon magas, nagyon erõs, nagyon gyors - de ez manapság már nem elég. Képesnek kell lenned arra, hogy a természetes tehetséget átvidd a futball adta helyzetekbe. És persze nagyon keményen kell dolgoznod."

"Hogy õszinte legyek, nem voltam az a gyerek, aki elemezte saját játékát és felismerte azon területeket, melyek kevésbé jók, hogy aztán órákat töltsön gyakorlással a javulás érdekében. Csak szerettem focizni és minél gyakrabban akartam játszani - mentem a parkba és lõttem a gólokat, de nem voltam az, aki tudatosan próbálta javítani saját játékom azon részeit, amikre ráfért volna a munka."

"Azt hiszem, a játék mélyebb megértése az esetemben a tapasztalattal együtt jött. A képesség, hogy különbözõ passzokat adjak, különbözõ gólokat lõjek, mind a pályán való tesztekbõl adódott. A kapussal szemben találtam magam és egy bizonyos módon próbáltam befejezni a helyzetet. Ha mûködött, legközelebb is ezt próbáltam meg. Ha nem mûködött, másképp próbáltam. Szóval tanítod magad arra, hogyan reagálj különbözõ helyzetekre, alapul véve a szituációkat, melyekben korábban voltál. Ez egy fokozatos folyamat, amihez sok szerencsére is szükséged van."

"A védõk mögé futás idõzítése mindig a próbálkozásról és hibáról szól. Egy nagyon nehéz mûvészet ez, amit nem lehet tanítani. Az edzõk lehet elmondják neked, mikor fuss be és milyen szögben fuss be - leginkább a keresztbe futásokat támogatják, mert a lendület így a kapu felé visz és talán tovább maradsz lesen kívül - de minden szituáció különbözõ. Ki kell próbálni dolgokat és kidolgozni, mi hatékony számodra. Azok a futások, amiket csinálsz a büntetõ területen belül - a közeli és a távoli sarok felé is - nagyrészt ösztönösek, bár nyílvánvaló, hogy tanulhatsz abból is, ha más játékosokat nézel, megtekinted a mestereket, hogyan is teszik."

 


"Látni fogsz majd olyan csatárokat, akik kilenc-tized másodperce a védõ mögött voltak, majd amikor készül a társ beadni, csinálnak egy gyors beindulást elõre és le is csapnak. Úgy gondolom, fontos hogy más támadókat nézz és kombináld azt, amit tõlük látsz a saját kísérleteiddel. Ezzel fejlesztheted saját játékodat."

"Soha nem volt könnyû profi labdarúgóként ezeket csinálni. A mai futball nagyon ügyes és atletikus - olyan testre van szükséged, mellyel a játék szigorával meg tudsz bírkózni. Gyorsnak kell lenned, különben lemaradsz. A labdával magabiztosnak és nyugodtnak kell lenned és jól kell olvasni a játékot. Szörnyen sok dologra van szükség a sikerhez." 

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!