Berbatov csodálatos játéka

A Manchester United hivatalos magazinja, az Inside United készített interjút a bolgár csatárral, a Liverpool elleni mesterhármasát követõen.


Dimitar, milyen érzés volt beírnod magad a Manchester United történelmébe?
A Liverpool elleni mérkõzés elõtt nem tudtam, hogy ilyen hosszú ideje nem szerzett mesterhármast United játékos ellenük. Utána megtudtam, hogy 64 éve sikerült ez utoljára, nagyon büszkének éreztem magam. Varázslatos nap volt ez számomra. Nem minden nap rúgsz három gólt egy olyan csapatnak, mint a Liverpool, de a legfontosabb dolog, hogy nyertünk. Ha 2-2-re végzõdött volna a mérkõzés és rúgok két gólt, az nem lett volna kellemes. De egy remek mérkõzés volt, remélem mindenki jól szórakozott.

 


 

Mindenki a csodálatos ollózásos gólodról beszél. Hogyan láttad te ezt saját szemszögbõl?
A tizenhatoson belül voltam és láttam Nani keresztlabdáját felém szállni. Wayne Rooney volt elõttem és ment a labda felé, én pedig kiáltottam neki, hogy hagyja. Késõbb az öltözõben azt mondta, azért hagyta nekem a labdát az utolsó pillanatban, mert hallotta a kiáltásomat. Láttam hullani a labdát és nem volt más választásom, mint a combommal lekezeljem, majd egy különlegeset próbáltam tenni. Ilyen helyzetben nincs sok idõd gondolkodni. Az elsõ dolog, ami eszembe jutott az volt, hogy átveszem combbal és megpróbálok egy ilyen mozdulatot...(ekkor az ujjaival mutatta be az ollózását) Miután megtettem, nem tudtam, hogy a labda bement a kapuba. A földön voltam, megfordultam és hallottam a közönség kiáltását. Ekkor már tudtam, hogy valami különleges történt.

Élveztük a Liverpool elleni harmadik gólodat is nem csak azért, mert megnyertük a mérkõzést, hanem mert több volt az, mint egy klasszikus középcsatáros gól. Mennyire fontos a fizikai jelenlét a játékodban?
Nem tartom magam klasszikus középcsatárnak. Próbálok mindig valami különlegeset bevinni a játékomba. A játékomban a technikai képességek inkább jellemzõek, mint hogy felugorjak fejelni és használjam a könyökömet. Természetesen vannak olyan pillanatok, mikor döntened kell, technikát próbálsz alkalmazni vagy inkább fizikálisan próbálsz gólt szerezni. A Liverpool elleni harmadik gólom számomra szép pillanat - egy beadás elõzte meg ezt is, egy másodperced van ilyenkor gondolkozni, vajon mit tesz majd a védõ és hogy tudsz túljárni az eszén. Egy pillanattal elõbb ugrottam a védõnél, így megelõztem, ennyi az egész. Csak gyorsnak kell lenned, ez egyszerû dolog. Kívülrõl úgy tûnhet, ez nehéz, de nem olyan nehéz ez valójában.

Frusztrálónak érzed azt, ha téged - és a többi csatárt - kizárólag a gólok számától ítélnek meg?
Nem lehet ezért haragudni. Mindenki azt hiszi, ért a futballhoz. Az emberek a világ minden táján azt hiszik, szakértõk ebben. De számomra egy jó játékos, egy komplett játékos nem csak gólokat rúg. A látás, érintés, döntéshozatal is szükséges. Sok olyan támadót ismerek, akik lövik a gólokat, de nem rendelkeznek kimagasló technikai képességgel. Én pedig azt szeretem. Mindig szerettem azokat a játékosokat, akik kontrollálni képesek a labdát, akik két lépéssel a többiek elõtt járnak, mint Zidane vagy Xavi. Vagy épp Lionel Messi, aki nem tipikus középcsatár. Inkább egy középpályás, aki rengeteg gólt szerez. Igazad van abban, hogy az emberek a gólok alapján ítélik meg a csatárokat, de számomra sokkal több kell ennél.

Tehát úgy érzed, fontos hogy szórakoztass és gólokat szerezz?
Igen, ez a célom. Tudnod kell, mikor kell lelassítani, vagy növelni a tempót. Zidane ezt nagyon jól tudta. Tudta mire képes, ha pedig a játékos biztos magában, nagy dolgokra képes. Sokat próbálkozom az edzõpályán és ha látsz egy játékost gólt szerezni mérkõzésen, biztos lehetsz benne, hasonló gólt már edzésen is szerzett. Az edzésen gyakoroltakat pedig próbálnod kell átvinni a mérkõzésekre is.


 

Amikor futballozol, nagyon egyszerûnek tûnik ez, sokan feltételezik, hogy nem dolgozol elég keményen. De sokat gyakorolsz, ugye?
Igen, természetesen. De ez már gyerek korban elkezdõdik. Emlékszem, amikor kicsi voltam, naponta ezerszer is felrúgtam a magasba a labdát, hogy próbáljam lekezelni lábbal. Azért tettem ezt, hogy jó legyen a technikám, azt hiszem ez ma már így is van. Szóval tudtam, hogyan kell levenni a labdát, de ha profi játékos akarsz lenni, minden képességedet tovább kell fejlesztened. Gyakorolnod kell, ezt pedig legjobban egy edzõpályán tudod megtenni. Vagy otthon, ha nagy házad van. (nevet) Másrészt vannak olyan pillanatok mérkõzéseken, mikor elgondolkozol: "Mit lesz, ha én ezt teszem?" Soha nem próbáltad épp azt, amit éppen tenni készülsz. Mint ahogy a második, Liverpool elleni gólom elõtt volt. Vannak olyan mérkõzések, mikor azt érzed, bármivel próbálkozol, minden sikerül és nagyon erõteljesnek érzed magad.

Ezen a szinten az önbizalomnak magasan kell lennie. De mi van akkor, ha nem vagy ilyen jó formában?
Erõsnek kell maradnod.Hinned kell magadban és tudnod kell, mit tudsz megtenni. Lesznek olyan idõszakok, mikor nem érzed magad a legjobbnak, de vannak csapattársaid, van menedzsered, akik mindig mögötted állnak.

A csapattársakkal való viszonyod nagyon erõsnek tûnik, látva a Liverpool elleni góljaid utáni ünnepléseket. Otthon érzed magad a Unitednél?
Otthon érzem magam. Néztem az összefoglalót és láttam mennyire boldogan jöttek oda a társak és örültek a góljaimnak, nagyon jól éreztem magam. Azt mutatja, a csapattársaim elfogadtak engem a csapat részének. Néha látsz olyan csatárokat, akik gólt szereznek, de senki nem megy oda hozzá ünnepelni, de mikor megnéztem a mérkõzést, mosolyogtam otthon.

Vajon valaha fogsz majd játszani középpályásként? A képességeid meg vannak hozzá...
Edzéseken próbálok játszani védekezõként, de sokan rám kiáltanak olyankor, "Menj elõre, menj elõre!". De én élvezem. Sosem lehet tudni. Sokan csatárként kezdték, majd középpályások lettek. Az édesapám csatár volt, majd késõbb védõ lett belõle. Talán majd akkor leszek középpályán, mikor már 37 leszek. (mutatja közben, mintha sétapálcával járna)

Te apa vagy, hogyan látod az életed kilátásait?
Elhiszed? Otthon két gyerek van, a lányom Dea és én.(Dea egy éves) Még mindig tanulok. Néha nem tudom mit csinálok, de próbálkozom. A sírás egy kicsit bosszantó néha, de nem panaszkodom. Amíg egészségesek vagyunk mindannyian a családban, én boldog vagyok.

Nagyon sok jótékonysági kezdeményezésed van Bulgáriában gyerekek felé. Hogyan kerültél kapcsolatba ezzel?
Létrehoztam egy jótékonysági szervezetet a nevemmel és kizárólag Bulgáriában dolgozunk. Itt rengeteg híres ember van, így rám nincs szükség. De Bulgária egy kis ország, ahol próbálom kamatoztatni a hírnevemet és igyekszem segíteni amiben csak lehet. Különösen a tehetséges gyerekeken próbálunk segíteni, mivel beteg gyerekeket segítõ szervezet sok van, de én próbálok a tehetségekre fókuszálni, mert hazánban nekik senki sem próbál segíteni. Tudom mennyi ember segített nekem abban, hogy ide jussak. Mindegy, hogy sportról, színészkedésrõl vagy bármirõl van szó, próbálok segíteni nekik.

Nézzünk elõre, mik a céljaid a szezon hátralévõ részére?
Elsõdleges célom, hogy ne szenvedjek sérülést. Azt hiszem mindenki számára ez az elsõdleges cél. Szóval keményen dolgozunk a sérülések elkerülése érdekében az edzõkkel. Szeretnék mindent megnyerni, de ez nem könnyû. Segíteni szeretném a csapatot, ahogy csak tudom - gólokkal, gólpasszokkal amennyire csak lehet.

Végezetül, mindannyian szeretjük a mozdulataidat, képességeidet a futballpályán,de mondj valami olyat, amit nem kedvelsz...
(Nevet) Tenisz és golf. Úgy tûnik, mindenki szereti a golfot körülöttem, de én... Távol maradok tõle. Nem tudom elütni a labdát! Ez rettenetes!
 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!