Ferguson csapata tapasztaltságát dicséri

Sir Alex Ferguson minden hónapban interjút ad a klub hivatalos magazinjának, az Inside Unitednek a csapattal és a futball világával kapcsolatos észrevételeirõl. Lássuk az e havi interjú második részét.


Edwin van der Sar, Gary Neville, Paul Scholes és Ryan Giggs is mindig karrierük vége felé közelednek. Miként gondolkozik az õ pótlásuk megoldásáról?

Ezeket a játékosokat nem lehet ugyanilyen játékosokkal pótolni. Ehelyett olyan játékosok után kell nézni, akik hasonló poszton játszva, hasonló szinten teljesítenek. De másolatokat nem fogunk találni - ezekhez a játékosokhoz biztos nem. Amikor ezek a játékosok visszavonulnak, át kell gondolnunk, hogy mi távozott velük, és azt, hogy miként tudnánk megtalálni a megfelelõ egyensúlyt a csapatban. Úgy gondolom, hogy ebben az elmúlt években nagyon jók voltunk, így ebben az esetben is meg fogjuk találni a megfelelõ megoldást. Ezek a fiúk korukat meghazudtoló módon még mindig nagyon magas szinten játszanak, mert meg van bennük a vágy, hogy jól teljesítsenek, és még mindig nagyon jó állapotban vannak fizikálisan. Két évvel ezelõtt azt olvastam az egyik újságban, hogy Giggsy és Scholesy úgy játszanak, mintha ez lenne az utolsó szezonjuk. Aztán ugyanazt olvastam tavaly is. Most úgy gondolom, hogy még legalább egy szezonig nagyon nagy segítségünkre lehetnek.

 

Az elmúlt két év során már elég unalmas lehetett mindig a Dimitar Berbatovval foglalkozó kérdéseket megválaszolni...

Ha egy játékost leigazolsz a Manchester Unitedbe, nem mindenki tudja ugyanúgy kezelni a kialakult helyzetet. Nem minden igazolás nevét zengik már másnap. Persze, Valenciának ez például sikerült, de õ talán a kivételek közé tartozik. Másoknak idõbe telik, míg alkalmazkodnak, és Dimitar ezek közé tartozik. Ez tény. Senki, soha nem kételkedett a képességeiben, de mostanra már azt a csatárt láthatjuk, aki hittel és önbizalommal játszik. Minden csatár teljesítménye ezen a két tényezõn múlik - a hiten és az önbizalmon. Jelen pillanatban Berbatovban meg van mindkettõ.

 

A Community Shield-döntõt követõen már magabiztosnak tûnt azt illetõen, hogy ez lehet Dimitar Berbatov szezonja. Van egy titkos kristálygömbje?

Nem, nem errõl van szó! Csak volt egy beszélgetésem vele még a szezon elõtt. Azt mondtam neki, 'Nézd, csak te tudod megoldani ezt a rejtélyt. Csak te irányítod a dolgok alakulását. Fantasztikus képességeid vannak, csak fel kell ismerned, hogy mire vagy képes, és a lehetõ legtöbbet kihozni belõle. Mi mindvégig mellett állunk és támogatunk.' Ezt követõen bombaformában kezdte az idényt. Dimitar kétséget kizárólag a legjobb csatárunk eddig.

 

 

A Liverpool elleni elsõ gólt szögletbõl szereztük, ami az utóbbi idõkben nem volt mindennapos a csapatnál. Lát ezen a területen valamilyen fejlõdést?

Úgy gondolom, manapság sok csapatnak nehezére esik gólt, gólokat szerezni szögletekbõl, pontrúgásokból. Az elmúlt évek során az ilyen gólok száma csökkent, mert a védelmek sokkal jobban hárítják el az ilyen veszélyeket, szervezettebbek ezekben a helyzetekben. Mi mindig azt kérjük a játékosoktól, hogy megfelelõen helyezkedjenek és mozogjanak a tizenhatoson belül, illetve természetesen a jó beívelésrõl se szabad megfeledkezni. Ha ilyen szituációkból gólt tudunk szerezni, az bónusz számunkra.

 

A United elõtt a következõ erõpróba a Bajnokok Ligájában a Bursaspor együttese lesz, az Old Traffordon. Csak a három pont megszerzése lehet egyedül elfogadható, nemde?

Egyet értek. Állandósítanunk kell a formánkat a Bajnokok Ligájában, és az Old Traffordon jó eredményeket kell elérnünk. A Unitednek gyõznie kell a Bursaspor ellen, ez nem kérdés. A hazai mérlegünk az elmúlt szezonokban parádés volt, úgyhogy ezt szeretnénk folytatni idén is.

 

A United még soha nem játszott a Bursaspor ellen. Milyen kutatásokat végeznek az ilyen mérkõzések elõtt, ahol ismeretlen ellenféllel néznek szembe.

Rengeteg videót néztük róluk, és a testvérem Martin, illetve a fõmegfigyelõnk, Jim Lawlor kétszer látták élõben a Bursasport. Hosszú útjuk volt, de hasznos információkkal gazdagodtunk. Négy argentin, és két brazil játékosuk van... orosz tulajdonosuknak köszönhetõ rengeteg pénzt költöttek az elmúlt szezonok során. Az idegenbeli mérkõzésünk nem lesz sétagalopp, a szokásos bombasztikus török hangulatra számítok.

 

Csak a véletlen mûve, hogy a United stábjának fõ figurái - Ön, Ole Gunnar Solskjaer és Brian McClair - játékosként csatár poszton játszottak? A termékeny játékosok edzõként segítik a támadó szellemû csapatokat?

Ezt nehéz megválaszolni. De szerintem ebben nincs összefüggés. Ahhoz, hogy valaki top menedzser legyen, maximális hittel kell rendelkezni a játék irányába, és a megfelelõ filozófia mentén kell építkezni. Ennek része a támadó szellemiségû futball is. Azonban azt nem hiszem, hogy a játékosként magunkon hordott karakterjegyek visszaköszönnének az edzõsködésben.

 

Ryan Giggs egyszerûen "kiváló pszichológusként" emlegette Önt. Ez olyan dolog, amin sokat dolgozott az évek során?

Hogy õszinte legyek, szerintem rengetegen alkalmaznak ilyen módszereket, úgyhogy szerintem felnagyítják ezt a dolgot velem kapcsolatban. Ami fontos, amikor egy játékossal foglalkozol, hogy tudatosítsd magadban, hogy õ egy emberi lény, akivel tudni kell bánni. Meg kell találni a megfelelõ technikát és azt a hangnemet, amivel lehet kezelni az adott problémát. A legtöbbször ebben csak a megérzéseim segítenek. Természetesen a tapasztalat nagy segítségemre van, de ennek ellenére nincs különösebb titkom. 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!