Mourinho: Jövök eggyel Fergie-nek!

A portugál menedzser Fergusonhoz fûzõdõ viszonyáról beszélt Patrick Barclay új életrajzi könyvében.


Mourinho korábban Sir Bobby Robson segítõje volt a Barcelonánál és elsõ találkozásukra 1996-ban került sor, amikor Ferguson és a United küldöttsége Jordi Cruyff leigazolása miatt utazott Spanyolországba.

 

Mourinho így emlékezett vissza: „Bobby sokszor mondta nekem, hogy egy edzõ élete teljesen más Angliában, mint Spanyolországban vagy Portugáliában, erre rá is döbbentem a Chelsea edzõjeként.”

 

 

 

 

 

„Ferguson elképzelései teljesen tiszták voltak. Nagyon keményen harcolt a klubjáért. Ennek a mentalitásnak a megértése rám is hatással volt, olyan érdeklõdést váltott ki belõlem az angol játék iránt, amit korábban sehol sem éreztem.”

 

„Korábban azt hittem, egy edzõ élete abból áll, hogy levezet egy edzést, hazamegy, megnéz egy rakás videót az ellenfelekrõl, aztán másnap jön egy ugyanilyen nap. Aztán láttam az angol típust, ez volt Sir Alex.”

 

A két menedzser 8 évvel a barcelonai találkozás után került elõször egymással szembe. Ekkor sorsolták össze a Portot és a Unitedet a Bajnokok Ligájában. A Manchester vezetett Portugáliában az elsõ meccsen, ám végül a Porto fordított Roy Keane kiállítása után.

 

„A legtöbb ember az gondolná, hogy megõrült a mérkõzés után” - mondta Mourinho. „Nekem azonban úgy tûnt, – fõleg most hogy már ismerem - hogy nem õrült meg, már készült a következõ meccsre.”

 

Az egész az öltözõfolyosón kezdõdött: „Együtt sétáltunk az öltözõk felé, kezet fogtunk, de közben nem nézett rám, mert a játékvezetõ mögöttünk jött. Õ a maga skót akcentusával pedig vitatkozott vele a bírói ítéleten. Nem akartam közbe avatkozni, inkább otthagytam.”

 

„Abban a pillanatban azt hittem rájött, hogy bajban vannak. A Manchester United természetesen tisztelte akkori csapatomat, de úgy álltak hozzá a meccshez, hogy biztosak a továbbjutásban és a gyõzelemben. Úgy gondoltam rájött, hogy itt komolyan számolnia kell velünk.”

 

„Akkor elkezdte azt, aminek a mestere és én is alkalmaztam egész karrierem alatt. A meccs elõtti játékot, egy olyan atmoszféra megteremtését, hogy csak a saját csapata mehet tovább és bosszúra szomjaznak. Egy lélektani hadviselést.”

 

„Bejött a sajtókonferenciára, megemlítette, hogy a Portonak van már pár trófeája, majd hozzátette, biztos megszoktuk már, hogy szupermárketben vásároljuk õket. Ezzel azt próbálta elérni, hogy feltüzelje saját játékosait és enyémeket – akik fiatalok és ismeretlenek voltak még ezen a szinten – kicsit elbátortalanítsa és azt éreztesse velük, gyõzelmünk nem volt megérdemelt és mit sem ér.”

 

„A sajtó konferencia után kopogtattak az öltözõnk ajtaján. Ferguson és Gary Neville. Ahogy beléptek az öltözõnkben tisztelettudó csend uralkodott el. Miközben Neville sorban kezet fogott a játékosaimmal Alex az én kezembe csapott bele, majd meghívott egy italra.”

 

„Micsoda ember! Ha nyert, ha veszített, ezt a szokását mindig megtartotta. Akkor megfogadtam, ha valaha is Angliába kerülök, ezt a szokást követni fogom.”

 

Mourinho a szezon végeztével a Chelsea menedzsere lett, így Fergusonnal történõ találkozásai hagyománnyá váltak.

 

„Mi a saját játékunkat szavakkal játszottuk a meccs elõtt, aztán jött az igazi meccs a pályán. Gyõzelem, vereség vagy döntetlen, mindegy volt, tartottuk magunkat a tradícióhoz egy üveg borral.”

 

„Mindig volt nála egy üveg bor az irodájában. Úgy voltam vele ez nem mehet mindig így, vittem is magammal egy üveg Portuguese-t. Itt is kezdõdött köztünk egy kis rivalizálás. Ki hozza a legjobb bort? Ki hozza a legdrágábbat? Õ a bordeaux-it szerette, én mindig Portuguese-t vittem.”

 

Mourinho és Ferguson viszonyáról, valamint Sir Alex pályafutásának más érdekes epizódjairól többet is megtudhattok Patrick Barclay: Football! Bloody Hell! címû biográfiájából, mely október 14-én jelenik meg.

 

Manchester Evening News


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!