Ismerd meg... Scott Wootton

A jelenleg rövid kölcsönben a Trammer Roversnél szereplõ 19 éves Scott Wootton interjút adott arról, miként látja remek szezon kezdetét, azt hogy válogatott játékosokkal játszhatott együtt, és azt, hogy milyen egykori Liverpool játékosként Manchesterben.


Hogy történt az, hogy elhagytad a Liverpoolt és a Unitedbe igazoltál?

A Liverpool U-16-os csapatában játszottam és úgy éreztem, hogy a felnõtt csapatba, de még a tartalék csapatba vezetõ utam nincs biztosítva, hiszen olyan játékos vár lehetõségre már a tartalékok között is, akiket külföldrõl hoztak. Ezek a játékosok egyáltalán nem jobbak, mint az angol játékosok. Rafa Beniteznél az általa hozott játékosok azonban elõnyt élveztek az angol játékosokkal szemben, akiket a klub nevelt ki. Ösztöndíjat ajánlottak nekem, de visszautasítottam. Szerencsémre, a United érdeklõdést mutatott irántam, és egyszer egy hétig próbajátékon jártam. Amikor megtudtam, hogy szeretnének leigazolni, nem gondolkodtam azon, hogy valahol máshol játsszak. Azóta nem is nézek vissza.

 

Igaz, hogy a Liverpool 14 éves korodban pályára küldött egy U-18-as tornán?

Igen, igaz. Amikor az U-15ösöknél játszottam, elvittek egy amerikai tornára, ahol az U-18-asok játszottak, akik nem mellesleg sorozatban kétszer megnyerték az Ifjúsági FA-kupát. Steve Heighway engem is beválasztott az utazók közé. Csak 14 éves voltam, és azt mondta nekem, a klub ezt csak két játékos, Michael Owen és Steven Gerrard esetében tette meg ezt, úgyhogy büszke voltam magamra.

 

Miben különbözik a United és a Liverpool akadémiai rendszere?

A futball terén mindkét klub a játékra helyezi a hangsúlyt, tehát ebben nincs különbség. Az akadémiai rendszerük azonban eléggé más. Itt az U9-esektõl az U-14-esekig együtt edzenek a játékosok esténként, az akadémiai, a tartalék és a felnõtt csapat is együtt edz. A Liverpoolnál két teljesen különálló épületben folynak a gyakorlások. Amikor Melwoodban voltam, az csak a felnõtt és a tartalék játékosok számára volt, az akadémia meg csak az U-18-asoknak volt. Ha szerzõdést kötsz a Liverpool Akadémiával, attól még nem fogsz együtt készülni a felnõtt vagy a tartalék játékosokkal, ez a legnagyobb különbség. Úgy gondolom, ez itt sokkal jobban meg van oldva, hiszen olyan játékosok vesznek körül, akik motivációt jelentenek. Emellett jobban a klub részének érezheted magad. A legnagyobb játékosok vesznek körül, emellett az edzõi stáb és mindenki együttesen törekszik a legnagyobb sikerekre.

 

Mit gondolsz, mennyit fejlõdtél, mióta a Unitednél vagy?

Azt hiszem sokat fejlõdtem, mióta U-16-osként ide kerültem. Azóta nõttem, erõsebb lettem, de még sokat kell dolgoznom. Gyorsabb vagyok, de ez még mindig az egyik legnagyobb gyengepontom, úgyhogy ezen is van mit fejleszteni. Szerintem fejelésben az elmúlt 12 hónap alatt sokat léptem elõre, és a technikám is sokat fejlõdött. A legtöbb képességemet figyelembe véve fejlõdtem, köszönhetõen, hogy a folyamatos edzésmunkának.

 

Segít, hogy a felnõttekkel együtt edzhetsz?

Egyértelmûen, és mi többet edzünk velük, mint azt bárki gondolná. A felnõtt csapat meccse utáni napon azok a játékosok, akik nem játszottak, a tartalékokkal együtt edzenek, mert a tartalékoknak nincs egy kialakult kerete. Ugyanez a helyzet a válogatott mérkõzések idején is, amikor olyan játékosokkal edzhetsz együtt, akik nem válogatottak, vagy már visszavonultak – mint például Paul Scholes, Giggsy és Gaz Nev. Együtt edzhetünk velük, ami nagyszerû dolog, hiszen láthatjuk, mit kell ahhoz tennünk, hogy olyanná váljunk, mint õk, és meg is mérettethetjük magunkat ellenük. Próbáljuk semlegesíteni õket, õ is téged, aztán látod, hogy miként kell csinálni. Ez nagyon jó.

 

 

Kikkel szoktatok ilyenkor együtt készülni?

Ahogy említettem, Paul Scholes, Ryan Giggs és Gary Neville állandóan velünk készülnek ilyenkor, de szeptemberben Rio Ferdinand is velünk volt. Plusz Dimitar Berbatov is visszavonult már, csak úgy mint Wes Brown, úgyhogy ellenük is játszhattam már. Ha csak egy kis labdatartási játékról van szó, akkor is Rio vagy Scholes ellen játszhatok – utóbbi egyébként hihetetlen az edzéseken, õ is Giggs elképesztõek. Úgyhogy ha akár csak le tudod õket szerelni, vagy jól teljesítesz ellenük, az nagy lökést ad.

 

Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál abból, hogy a tartalékoknál együtt játszhattál Rioval és Wesszel?

Fantasztikus volt. Ole [Gunnar Solskjaer] azt mondta nekem az Oldham elleni mérkõzés elõtt: „Csak élvezd ki, hogy az angol válogatott csapatkapitányával játszhatsz együtt.” Abban a pillanatban csak arra koncentrálsz, hogy ne vallj szégyent és jól teljesíts, de utólag visszanézve nagyszerû volt velük együtt lenni. Az egész mérkõzésen végig beszélt, és amikor azt mondja neked, hogy „szép volt” vagy ilyesmi, az nem kis lökést jelent az önbizalmad szempontjából. Ugyanez igaz Wesre is. Wes egy igaz, nemzetközi szinten is elismert védõ, aki úgy döntött, hogy visszavonul. Úgyhogy amikor beszélgettek egy meccs elõtt és elmondja, mit csinálj, az nagy segítség. De azt is elmondta, hogyan cselekedjek legközelebb, ha hibázok. Azzal, hogy velünk voltak, nagyon sokat segítettek, hiszen õk csak tudják, hogy mirõl beszélnek.

 

A pályán mindig nagyon hangos vagy; te adtál instrukciókat nekik?

Persze! Ez volt a másik dolog, amit Ole mondott nekem a mérkõzés elõtt. Természetes, hogy õk beszélnek hozzám, és segíteni akarnak mindenben, de azt mondta: „Te is beszélj hozzájuk. Ne hidd azt, hogy te ne tudnál tanácsot adni nekik, csak azért mert õk Rio és Wes. Tudják, hogy jó tanácsokat fognak tõled kapni.” Csak olyanokat kell nekik mondani, hogy most kit fogjanak, vagy ilyesmi. Ole mondta nekem, hogy ne féljek ettõl, és szerintem nem is vallottam szégyent.

 

Mit tudnál kiemelni azok közül, amiket tõlük hallottál?

Segítettek eldönteni, hogy mikor fogjam szorosan az ellenfelet, és mikor távolodjak tõle, mikor passzoljam fel a labdát a középpályára. És ha a csatár mögém kerül, akkor tartsam vele a lépést. Rio és Wes mindketten azt mondták, hogy legyen a csatár mögött, és ha a labda felé tart, akkor kerüljek minél közelebb hozzá, és ne engedjem, hogy elszakadjon tõlem. Ilyen tanácsokat nem tudsz kapni, ha a saját korosztályod között játszol. Õk tisztán, érthetõen próbáltak nekem segíteni.

 

Nagyszerûen kezdted a szezont; hogyan tovább?

Szeretnék továbbra is hétrõl-hétre játszani. Sok mérkõzésen léptem pályára az elõzõ szezonban, és az idén sincs másként, hogy szeretnék mindig játéklehetõséghez jutni. Szeretném tartani a jelenlegi formámat és még keményebb edzésmunkával esetleg felkerülni a felnõtt kerethez, és ezzel együtt felkelteni a menedzser érdeklõdését – akár azzal, hogy ott játszok, vagy a tartalékoknál. Nagyszerû lenne, ha lehetõséghez juthatnék a Ligakupában. Soha nem lehet tudni. De abban percben, amikor eljön a te idõd, akkor nagyon kell koncentrálni és meg kell próbálni bizonyítani.

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!