Webchat Ben Amosszal

Február 7-én, kedden délután a Manutd.com, Ben Amosszal készített interjút webchat formájában.


Bennek a legjobban Barry Lucas kérdése tetszett: "Egy ilyen híres klubban, mint a Manchester United, mi ösztönöz, annak ellenére, hogy nem játszhatsz gyakran az elsõ csapatban?" Berry ezzel a kérdéssel nyerte el Ben aláírt mezét.

 

 

Mielõtt csatlakoztál a Unitedhez, rajongtál a klubért? 

Ampofo Antwi Jáfet, Accra, Ghána

 

Igen, én születésem óta Manchester United fan vagyok. Nem is lehetett volna ez másképp, hisz az egész családom United rajongó. Az elsõ mezem a szüleimtõl kaptam és az volt a hátára írva, hogy AMOS 3. Miért 3? Mert pont három éves voltam akkor.

 

 

Melyik volt a legjobb védésed eddig a Unitedben?

Mark Henry, Douglas, Isle of Man

 

Az elsõ csapatban még keveset szerepelhettem. Az egyik tartalékos meccsen védtem egy nagyot a Liverpool ellen. Persze szeretnék az elsõ csapatban is bemutatni egy nagy védést, hisz mindenki ott akar bizonyítani. Igazi elismerést csak akkor kapsz az emberektõl, ha a nagy csapatban is megállod a helyed. Edwinnek voltak hatalmas védései, szeretnék olyan lenni mint õ. Ha majd ez sikerül akkor tedd fel újra ezt a kérdést. 

 

 

Ki a legviccesebb játékos szerinted?

Faris Ali Fauzi, Indonézia

 

Van egy pár nagy arc az öltözõben. Wazza, ha alulmarad egy vitában, azzal fenyegetõzik, hogy hozzánk vágja a szekrénye mélyérõl elõhalászott többhetes büdös zokniját. Quinton Fortune látogatott el nem rég hozzánk. Õ nagyon hasonlít Nanira és ezen évelõdtünk. Nagyon jó móka volt. Sokat nevettünk rajtuk.

 

 

Milyen érzés volt elõször pályára lépni a Premier Leagueben a Stoke ellen?

Rebecca Bretherton, Chorley, Egyesült Királyság

 

Remek érzés volt. Bár már játszottam az elsõ csapatban, de a Premier League egy mérföldkõ volt a számomra. Nagyon nem szerettem volna újra kölcsönbe kerülni egy másik csapathoz. Most hogy megkaptam a lehetõséget, nagyon örültem, hogy megálltam a helyem egy ilyen rangos mérkõzésen. Remélem ez azt jelenti, hogy most már nem kell többet más csapatoknál dolgoznom, és lehetõségem lesz az Unitedben bizonyítanom.

 

 

Mit tanácsolnál egy kezdõ fiatal kapusnak?

Sam Williams, Hong Kong

 

Elõször a fejében tegyen rendet. Gondolja át, hogy valóban profi játékos akar lenni, vagy csak szereti a sportot. Ha profi futballista akar lenni, akkor számítson rá, hogy egy nagyon kemény és hosszú út áll elõtte. De ha van benne elég lelkesedés és kitartás, akkor élvezni fogja a munkát, és tapasztalni a siker érzését. Ha nem eléggé elszánt, akkor csak egy nagyon fárasztó küzdelmet folytat majd, eredmény nélkül.

 

 

Milyen volt az élet a Molde-nál?

Ole Anders-Syversen, Norvégia

 

A kultúra és az életmód teljesen más. Bár valamilyen szinten mindenki beszélt angolul, de azért egy kicsit magányosnak éreztem magam, mert a poénok és az évõdések mindig norvégul mentek, így kimaradtam ezekbõl. Mire kezdem volna megszokni, már vissza is kerültem a Unitedbe.

 

 

Minden nap együtt edzetek a többi kapussal. Nincs köztetek konfliktus, amiért mindannyian szeretnétek az elsõ csapatban szerepelni?

Caleb Appleton, Cramlington, Új-Zéland

 

Nem, nincs konfliktus. Ez egy egészséges rivalizálás közöttünk. Jó barátok vagyunk, és az edzések jó hangulatban folynak. Sokat viccelõdünk, nevetünk. Mindannyian egy csapatban játszunk és, ha valamelyikünk jól teljesít egy mérkõzésen annak tiszta szívbõl örülünk. Inspiráljuk és ösztönözzük egymást, és ez mindannyiunk hasznára válik.

 

 

Melyik a kedvesebb város számodra, Macclesfield vagy Manchester?

Zaenal Fahmi, kudu, Indonézia

 

Nehéz dolgot kérdeztél. Mivel Macclesfieldben születtem és ott él a családom, nagyon kedves számomra, de mivel a Unitedban játszom ezért Manchester is nagyon kedves a számomra.

 

 

Igaz, hogy az ifi csapatban csatár voltál, és ha igen akkor hogy lett belõled kapus?

Matt Rogers, Ipswich, Egyesült Királyság

 

A Crewe Alexandraban kezdtem játszani irányítóként. Tíz és féléves koromig játszottam ott. Amikor a Unitedhez kerültem, mivel elég magas voltam, kipróbáltak a kapuban és úgy gondolták az edzõim, hogy van tehetségem hozzá. Nagyon sokat köszönhetek Hartis Richard és David Rouse kapus edzõknek.

 

 

Hogyan írnád le a védési stílusod?

Han Soo-Cho, Chiswick, Egyesült Királyság

 

Mára már a modern futball megköveteli, hogy mindenben jó legyél. Nem elég ha pontosak a kirúgásaid, vagy jól véded a magas labdákat vagy épp a laposakat. Ahhoz, hogy versenyben tudj maradni minden elvárásnak meg kell felelned. Arra törekszem, hogy tökéletesítsem magam és mindenben megálljam a helyem. Egy jó kapusnak nagyon sokoldalúnak kell lennie.

 

 

Hol van a kedvenc nyaralóhelyed?

Dinete Thomas, Egyesült Arab Emírségek

 

Nagyon szeretem Amerikát. Tavaly voltam az Egyesült Arab Emírségben és nagyon élveztem. Ellátogattam Dubaiba is, ez egy rendkívül különleges hely, sehol a világon nem láttam még ehhez hasonlót.

 

 

Mi a legfontosabb tanács, amit kaptál Sir Alextõl?

Anuar Fahmi Abd Fatah, Cseh Köztársaság

 

Az elsõ és a legfontosabb, fõleg egy kapus számára a koncentráció. A menedzser tisztában van mindenkinek a képességeivel. Soha nem vár többet el tõlünk, mint amire képesek vagyunk, de a maximumot mindig megköveteli. Nekem azt mondta a Stoke elleni mérkõzés elõtt, hogy - "Tudom fiam, hogy mire vagy képes, és megtudod csinálni. Ne gondolj most semmire, csak koncentrálj 90 percig a feladatodra!"

 

 

Ki a legjobb barátod a csapatból?

Mark Coxhead, Egyesült Királyság

 

Sok fiatal van a csapatban, sok azonos korú játékos, így hát nagyon jól megértjük egymást. Chris Smalling, Danny Welbeck és Tom Cleverley minden hasonló korú velem. Azt hiszem velük nagyon jó barátságban vagyok. A legközelebb - mivel minden nap velük edzem - a kapustársaim állnak hozzám. 

 

 

Egy ilyen híres klubban, mint a Manchester United, mi ösztönöz, annak ellenére, hogy nem játszhatsz gyakran az elsõ csapatban?

Barry Lucas, Bolton, Egyesült Királyság

 

Mindig is ez volt az álmom. Mint mondtam, három évesen már megkaptam az elsõ United mezem. Ha bárki kérdezte, mi leszek ha nagy leszek, mindig azt válaszoltam, hogy a Unitedben fogok játszani. Mikor elõször láttam Peter Schmeichelt védeni, csak ez járt a fejembe mindig. Nem adhatom fel az álmom. Nagyon sokat dolgoztam érté, hogy egyszer valósággá váljon. Türelmesen kivárom a sorom, és bízom benne, hogy kitartó munkával elérem a célom. Ez az ami ösztönöz.

 

 

Van valamilyen rituáléd mérkõzések elõtt?

Yanni Pitsillides, New Barnet, Egyesült Királyság

 

Nem, nekem nincsenek ilyen szokásaim, mint például amit Lindegaard is elmondott az elõzõ webchaten, hogy milyen sorrendben veszi fel a sípcsontvédõket, meg ilyesmi. Az én szokásom mérkõzések elõtt maximum annyi, hogy odafigyelek mit eszem, és a meccs elõtti délutánon alszom egyet. Azt mondják a rituálék segítenek, de én nem érzem így, és nem vagyok babonás sem.

 

 

Szeretnél játszani az Olimpián?

Brad Harper, Egyesült Királyság

 

Természetesen szeretnék. Tudom, hogy Joe Hart remek kapus, és potenciális jelölt a csapatkapitányi posztra. Lehet azért egy kicsi esélye, hogy a közeljövõben alkalmam lesz képviselni a hazámat ezen a rangos eseményen.

 

 Mit gondolsz arról a védésrõl, amit de Gea mutatott be Mata szabadrúgásánál?

Adam Shafiq, Malajzia

 

Az egy gyönyörû védés volt. David erõssége a magas labda, mivel gyors és könnyû. Talán ráérzett, hogy Mata hova fog lõni, mert a lövés elõtt elmozdult egy kicsit jobbra. Ez egy nagyon bátor lépés volt a részérõl. Sokan gondolják hogy a magas labdákat könnyebb védeni, de ez gyakran nem így van. Ilyenkor az egész testeddel elrugaszkodsz az egyik irányba, és ha a labda megcsavarodik a levegõben, már nem tudsz korrigálni.

 

 

Milyen érzés Peter és Edwin nyomdokaiban járni?

Jerry Kingsley, Németország

 

Fantasztikus érzés. Õk a világ legnagyobb kapusai voltak. Nagy egyéniségei a futballnak. Minden vágyam, hogy olyan lehessek, mint õk. Mindkettõjüknek saját stílusa volt. És kell is, hogy legyen egy egyéni stílusod. Nem az jár a fejemben hogy mindenben utánozzam õket, hanem az, hogy olyan jó legyek a posztomon amilyenek õk voltak. Edwinnel volt szerencsém együtt dolgozni, személyesen is tapasztalhattam, hogy milyen remek játékos, és milyen fantasztikus ember. Nem lehet egy az egyben lemásolni valakinek a stílusát, ahogy telnek az évek és minél több tapasztalatot gyûjtesz, úgy fog kialakulni a saját egyéni stílusod. Nagyon boldog voltam, a Stoke elleni mérkõzés éjszakáján. Igazából ekkor éreztem elõször, hogy Edwin nyomdokaiban járok, és ez egy csodálatos érzés volt. Csodás érzés lenne, ha lehetõséghez juthatnék még a Premier League mérkõzéseinek valamelyikén.

 

 

Mit éreztél, amikor 2008-ban debütáltál a Middlesbrough ellen a felnõtt csapatban?

Emmy-Clamping, Egyesült Királyság

 

Csak arra emlékszem, negyedik helyen álltam a kapusok közt. Valamilyen okból kifolyólag, talán sérülések miatt nem álltak rendelkezésre a vezetõ kapusok. Az edzõnek köztem és Ron-Robert Zieler között kellett választania. Nagyon boldog voltam, hogy én kaptam meg a lehetõséget azon a mérkõzésen. Ronaldo is játszott az nap este, és elmondhatatlan büszkeséggel töltött el, hogy egy ilyen csapattal az Old Trafford kapujában állhatok.

 

 

Elõfordult már veled, hogy kapusként gólt szereztél? Mint mondjuk Peter Schmeichel vagy Tim Howard.

Udit Mittra, India

 

Egyetlen egyszer. Az U16-ban, ha jól emlékszem a Newcastle elleni mérkõzésen, amikor is 2-1-re nyertünk. Az edzõ azt mondta rúgjam ki, de túl hosszúra sikerült az erõs hátszél miatt. Az ellenfél kapusa pedig a tizenhatoson kívül volt, a lövésem pedig a kapufáról a hálóba pattant.

 

 

Eric Steele hogyan segít téged abban, hogy jó kapus legyél?

Vichapat Piyaratn, Thaiföld

 

Richard Hartisnek és David Rousenek köszönhetem, hogy megadták az alapokat számomra. Mikor Erichez kerültem, nyilván egy magasabb szintû képzésben részesültem. Õ nagyon sokat segített nekem, rengeteget foglalkozik velem, nem csak a pályán, hanem a tornateremben és minden más téren is. Mindenre oda figyel. Rá a pályán kívül, a magánéletben is számíthatunk.

 

 

A focin kívül milyen más sport érdekel még?

Faheem Daud, Batley, Egyesült Királyság

 

Hogy õszinte legyek én egy futball õrült vagyok. Imádom a focit nézni is és játszani is. A suliba teniszeztem, pingpongoztam, kosaraztam, azt mondjuk most is szívesen játszom a srácokkal. Giggs és Scholesy szeretik az ökölvívást és a lóversenyt, én nem rajongok ezekért a dolgokért. Viszont szívesen nézem a Bundesliga mérkõzéseket, vagy néha az amerikai futballt, de nem vagyok azoknak sem nagy rajongója, mint például Wazza, aki a Chelsea meccs után, még éjszaka képes volt megnézni a Super Bowlt.

 

 

Kinek van a legjobb zenei ízlése szerinted a csapatban?

Holly Mallinson, Észak Richland Hills

 

Evra az öltözõ DJ-je. Elég jó számokat nyomat, és ezzel remek hangulatot teremt az edzések elõtt. Bár eléggé eltérõek a zenei stílusaink. Wazza például szereti az Stereophonicset, Danny és én pedig rappelni szoktunk az öltözõben.

 

 

Hogyan szeretnéd látni magad öt év múlva a Manchester Unitedben?

Mazen Saadeh, Libanon

 

Elsõszámú kapusként. Minden vágyam, hogy ezt elérhessem és hogy hétrõl-hétre játszhassak a kezdõben.

 

 

Sztárnak érzed magad amikor a mezeden a címerre nézel, és tudod, hogy a világ legnagyobb klubjában játszol?

Dean Milner, Johannesburg, Dél-Afrika

 

Nem hiszem, hogy sztár lennék. Viszont nagyon felemelõ érzés a Manchester United mezét viselni. Amikor elõször magamra húzhattam, nagyon büszke voltam. Fantasztikus egy olyan csapatban lenni, ahol a világ legjobb futballistái játszottak és játszanak a mai napig. Ronaldo, Nistelrooy és sorolhatnám még hosszan, de azt hiszem mindenki tudja, milyen legendái vannak a Unitednek, és hogy ebben a csapatban játszhatom, arra örökre büszke leszek.

 

 

Anglián kívül, melyik európai stadionban szeretnél játszani a csapattal?

Michael Spencer, Manchester

 

Angliai helyszíneken kívül, nem a stadionok miatt, hanem az ellenfelek miatt választanám a Nou Camp, a Bernabeu és a San Siro Stadiont.

 

 

Kinek van a legerõsebb lövése a csapatban?

Adam Prince, Derby 

 

Ebben nincs verseny a fiúk közt. Egyértelmû, hogy Scholesnak. Szerintem valami robbanószerkezet van elrejtve a cipõjében.

 

 

Az 1-es számot kivéve, melyiket választanád, ha lehetõséged lenne rá?

Daniel Dempsey, Stockport, Egyesült Királyság

 

Nyilván minden kapus az egyes szeretné, de néhány országban a 12-es az egyes számú kapus, ezért az választanám.

 

 

Mit védenél szívesebben egy büntetõrúgást, vagy egy gyõzelmet jelentõ lövést?

Brad Harper, Egyesült Királyság

 

Nehéz választani. Egy gyõzelmet jelentõ büntetõlövést szívesen kivédenék. Biztosan csodálatos érzés egy gyõzelmet jelentõ védés, de talán az emberek jobban emlékeznek a tizenegyes védésekre, az nagy dicsõség egy kapus számára, ezért talán inkább azt szeretném kivédeni.

 

 

Mit csinálsz egy átlagos napon?

Holly Mallinson, Észak-Richland Hills, USA

 

Nincsenek átlagos napjaim. Az edzés és a hétköznapok is mindig más és más. Ma például lementem a tornaterembe dolgozni egy kicsit, mielõtt csatlakoztam a csapathoz. Edzés után pedig jöttem webchatre, de holnap már egész máshogy alakul a napom. Viszont van egy dolog ami sosem maradhat el, az pedig az edzés.

 

 

Melyik bajnokság döntõjében játszanál a legszívesebben?

Lisa Phillips, Whitchurch, Egyesült Királyság

 

Egyértelmû, hogy a Bajnokok Ligája döntõjében, a Uniteddel. Nagyon, de nagyon irigylem Edwint, azért amit a Chelsea ellen a döntõben véghez vitt.

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!