A titok, a szív és lélek

Egy hihetetlenül idõszerû 2 évvel ezelõtti írás azoknak, akik Moyes menesztése kapcsán csalódottak, és azoknak is, akik nem értik mi a csalódottság oka.


2012.04.10
ManUtdFanatics.hu
 
Sir Alex Ferguson tudja, hogy a tartós siker eléréséhez nem elég a hideg számító taktika.
 
A Vörös Ördögök hosszú sikerlistájának titka nem más, mint a szív és a lélek, ami egészen a kezdetektõl fogva átjárja a klubot. 
 
A United 20. bajnoki címéért folytatott küzdelme során Sir Alex emlékeztet mindenkit, nem elég a gyõzelem iránti éhség a trófea megszerzéséhez. A tartós siker legfontosabb feltétele a csapat összetartása, a játékosok egymáshoz és az edzõi stábhoz való viszonya. Egy jól mûködõ klubban érvényesül a mindenki egyért, egy mindenkiért elv. 
 
Ferguson ismét bebizonyította, hogy a futball több, mint taktikai játék. Mûvészi szinten tarja egyensúlyban a fegyelmet a gondoskodó szeretettel. Tudja, hogy a játékosok nem robotok, akiket csak be kell programozni a feladat végrehajtására. Õ nem csupán egy edzõ, õ a Manchester United lelke.
 
 
Egy kedves szóval, egy humoros évelõdéssel érezteti minden játékosával, hogy õk egy nagy család tagjai. És ez a szeretet, ami átjárja az egész klubot, inspirálja arra a játékosokat, hogy mindent beleadjanak és szívvel harcoljanak a csapatért. Nagyon kevés klubban található olyan szoros kötelék az edzõk és játékosok között, mint a Unitedben. 
 
Fantasztikus, ahogyan a klub kiáll a játékosokért, és ahogyan a játékosok kiállnak az edzõ mellett. Egyik példája az összetartásnak, ahogyan Sir Alex kiállt a nehezen kezelhetõ Eric Cantona mellett, vagy nem is olyan rég, amikor a nyilvánosságot kerülõ Paul Scholes azonnali védelmére kelt Sir Alex, Patrick Vieira kritikája ellen a sajtó hasábjain keresztül.
 
Sir Alex villámhárítóként mûködik a játékosokat érõ támadásokkal szemben. Õ maga soha nem kritizálja embereit nyilvánosan, a kemény szavakra csak zárt ajtók mögött kerülhet sor. Ezért Ferguson képes fegyelmet tartani, emberei sosem szállnak vele szembe. Elfogadják tõle a kritikát, akár Ole Gunnar Solskjaer vagy Federico Macheda. De voltak olyanok is, akik nem tudtak azonosulni a skót tréner eszmerendszerével és így távoztak a klubból, mint Paul Ince, Jaap Stam és Roy Keane.
 
De elég kemény kihívás elé állította anno Paul Scholes is Fergusont a Ligakupa játékkal kapcsolatban, vagy Wayne Rooney, amikor nem akart szerzõdést hosszabbítani a klubbal. De Sir Alex mindig helyesen mérlegelt és tudta, hogy melyik az a játékos, akiért megéri harcolni.  
 
 
Vagy ott vannak azok, akik már elhagyták a klubot, például David Beckham, akivel mindmáig tisztelettel beszélnek egymásról. Vagy Cristiano Ronaldo, aki gyakran ad hangot Ferguson iránti csodálatának.
 
És ez az összetartás - ami nem csak a klubon belül, hanem még a volt Vörös Ördögök között is érezhetõ - teszi ennyire naggyá és az ellenfelek felé félelmetessé a Manchester Unitedet.
 
A United 1998-99-es szezonja az egyik legékesebb példája annak, hogy a futball nem csak taktikai játék, amit jól beprogramozott robotok végeznek, hanem igazi hús és vér harc, amit igazán jól csak szívvel lehet játszani.
 
 
Sir Alex önéletrajzában írja: "Folyamatosan éreznie kell a játékosoknak a kölcsönös támogatást. Függünk egymástól, és bíznunk kell egymásban. Egy menedzsernek kötelessége fenntartani a csapaton belül az egységet. Figyelni kell arra, hogy a játékosok között is megértés legyen. Észre kell venni, ha valaki kilóg a sorból és meg kell teremteni a tökéletes egyetértést a csapaton belül. Ez alapfeltétele egy jól mûködõ klubnak. Az összetartozás érzése nagyon fontos. Egy mindenkiért, mindenki egyért."
 
A skót tréner 25 év pályafutása alatt már nagyon sok alkalommal ünnepelhette a klub gyõzelmét, de ezt éppen úgy zárt ajtók mögött teszi, ahogyan a vereség utáni felelõsségrevonást is. Soha nem tünteti fel rossz fényben játékosait, és mindig kiáll mellettük a sajtóban. Ezzel olyan tiszteletet érdemelt ki embereitõl, hogy vakon végrehajtják kéréseit és soha nem szállnak szembe a véleményével. 
 
Még olyan játékosok sem, akik csak rövid idõt töltöttek a klubban, mint Ryan Semple, Matthew Etherington vagy Simon Davies, óriási tisztelettel és elismeréssel beszélnek Fergusonról és a játékosokhoz fûzõdõ viszonyáról. Semple, aki két hétig tanulhatott Carringtonban, azt mondta, hogy ezalatt a rövid idõ alatt, amit Sir Alex irányítása alatt tölthetett, olyan meghatározó hatással volt rá, amit soha nem fog elfelejteni. 
 
 
A 20. bajnoki cím megszerzése küszöbén állva a Vörös Ördögök nem a legjobb évadot zárják idén. A 2011-12-es szezont a United sérülési szezonjának is nevezhetnénk, mivel Nemanja Vidicet és Darren Fletchert egész szezonra, míg Rio Ferdinandot, Antonio Valenciat és Tom Cleverleyt hónapokra kellett nélkülöznie a csapatnak. Ilyen feltételekkel egyértelmû, hogy nem sikerült megismételni Ferguson pályafutásának eddigi legnagyobb, 98-99-es szezonbeli teljesítményét. De figyelemre méltó, hogy minden kritika ellenére sem esett kétségbe és kitartóan harcol csapatával, hogy ebben a nehéz helyzetben se hagyja trófea nélkül rajongótáborát. Bár kiestek a Bajnokok Ligája és az FA-kupa verseny sorozatából, Ferguson képes volt fenntartani a Vörös Ördögök lelkesedését és kitartását. És hogy hogyan tudta mindezt elérni Sir Alex? A titok nem más, mint: Szív és lélek a Manchester Unitedben.
 
 
2014.04.23
 
Tudom, hogy én akkor sem hagynám el a United, ha visszacsúszna a másodosztályba, akkor is nekik szurkolnék, ha 10 évig nem nyernénk semmit, egyetlen egy dolgot nem tudnék elviselni, ha elveszítené a klub a legnagyobb értékét, ami az egész történelmünket átjárta eddig.
 
Nem félek néhány sikertelen szezontól, nem félek attól, ha nem leszünk néhány évig a csúcson, nem félek attól, hogy elveszítünk néhány meccset a riválisokkal szemben, sõt még attól sem félek annyira, hogy a Liverpool visszaveheti a hatalmat, mint ahogy attól félek, a mai naptól kezdve, hogy a Manchester United veszít el valamit, valami olyat ami többet ér minden kupánál, minden gyõzelemnél, valamit amit nem lehet pénzen venni, ami nem csak a futballban, de az élet minden területén pótolhatatlan érték. Borzasztóan félek attól, hogy el ne veszítse ez a klub, ami a legnagyobbá és a legkülönlegesebbé tette, a szív és a lélek szellemiségét.
 
Nagyon remélem, hogy sikerül olyan edzõt találnunk, aki képes lesz ezt visszahozni és megõrizni. Bízom abban, hogy sikerül olyan menedzser találnunk, aki szakmai tudása mellett, képes lesz tovább vinni a United szellemiségét is, ebben a modern világban, ahol sajnos a pénz egyre inkább felülír mindent. (a szerk)


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!