Futballszakértõk a Premier Leaguerõl

A ManUtd.com által felállított szakértõi trió április eleje óta van segítségünkre abban, hogy elemezzük a United soron következõ mérkõzéseit a bajnokság hajrájában. Sorozatunk zárásaként jöjjön az utolsó mérkõzés elõtt Denis Irwin szakértõi elemzése.


Egy igazi hullámvasút volt az elmúlt másfél hónap. Igaz, elvesztettük a Wigan és a City elleni meccseket, de úgy gondolom a legnagyobb baj az Everton elleni mérkõzésen elveszített két pont, amit különösen hazai pályán nem lett volna szabad. Ezután fej-fej mellett haladva egyetlen esélyünk, hogy ha a Kékek hibáznak.

 
Nem jó érzés arra támaszkodni, hogy valaki hátha szívességet tesz nekünk. Nagyon kicsi az esély arra, hogy az utolsó mérkõzésen változni fog még valami a United javára, de nem lehetetlen.
 
A Vörös Ördögök most egyetlen dolgot tehetnek, gyõzniük kell az utolsó mérkõzésükön. Borzalmas lenne ugyanis, ha valamilyen csoda folytán, a City botlana az Etihadban a QPR ellen, de az azonos idõben zajló Sunderland elleni találkozón a United is elvesztené a mérkõzést. Ugyanis láthattunk már drámai fordulatot a bajnokság történelmében az utolsó találkozón.
 
 
Hasonló forgatókönyv szerint alakultak az események a 95-ös versenysorozat utolsó mérkõzésén. A Blackburn csapata 2 ponttal állt az élen a United elõtt a tabellán, és az utolsó mérkõzésükön 2-0-ra kikaptak a Liverpooltól, viszont a Unitednek csak 1-1-es döntetlent sikerült elérnie a West Ham csapata ellen, így 1 pont elõnnyel mégis a Blackburn nyerte meg a bajnoki címet. Ezért, most az a legfontosabb, hogy a Vörös Ördögök mindenképpen megnyerjék az utolsó mérkõzésüket a bajnokságban. 
 
Ha mindkét gárdának sikerül gyõznie utolsó mérkõzésén, akkor a City gólarányával nyeri meg a bajnokságot. De volt ilyenre példa egyáltalán a Premier League történetében valamikor is? Igen. Egyetlen alkalommal, még pedig 1989-ben, amikor az Arsenal és a Liverpool versengett a címért. Érdekes, hogy akkor nem csak pontazonosság állt fent a két csapat között, de a gólarányuk is azonos volt, így a megnyert mérkõzésekkel lett a cím az Arsenal csapatáé. Tehát láthatjuk, hogy nagyon ritka eseménynek számítana, ha idén csak a jobb gólarányával nyerné meg a City a bajnokságot. Viszont, ha ez mégis megtörténik, nem bizonyít mást mint, hogy milyen finom határvonal van az elsõ és a második hely között.
 
A United játékosai minden bizonnyal hallják majd a tömegbõl, hogy az azonos idõpontban zajló City meccs hogyan alakul, de nekik csak a Sunderland elleni gyõzelemre szabad majd koncentrálniuk. Nem lesz könnyû feladat, de ez az utolsó esélye a Vörös Ördögöknek és most nem hibázhatnak. Bízzunk abban, hogy a City nem lesz képes megbirkózni a hatalmas nyomással.
 
Martin O'Neill, fantasztikus munkát végzett a Sunderlandnél. A kiesõ helyrõl hozta fel a csapatot a középmezõnybe. Ez ez igazán nagy dolog. John O'Shea, Phil Bardsley és Kieran Richardson remek játékosok és ezt a Unitednek szem elõtt kell majd tartania.
 
De a Citynek sem lesz könnyû dolga, mivel Mark Hughesról köztudott milyen harcos szellem, és képes az utolsó percekben is csodát mûvelni. Én úgy gondolom, hogy ezt a szellemiséget sikerült csapatába is átültetnie, ami nagyon jól jöhet most nekünk. Egyetlen pontra van szükségük ahhoz, hogy biztosítsák helyüket a Premier Leagueben. Sparky remekül fel tudja tüzelni csapatát, és ezt most valószínû hatványozottan meg is teszi majd a City ellen, akik anno könyörtelenül eltávolították õt a csapat élérõl. Sõt van néhány ex-City játékos (Shaun Wright-Phillips, Nedum Onuoha és Joey Barton) a csapatában, akik talán hasonló elégtételre éhesek, mint Sparky. Remélem Paddy Kenny áll majd a kapuban és sikerül a QPR-nek egy döntetlennel kihúzni a mérkõzést az Etihadban.
 
Bárhogyan is alakuljon a mai nap, ahogyan már említettem nagyon vékony határvonal van jelenleg a két csapat között. Ha pontazonossággal dõl el az idei cím a City javára az egyáltalán nem jelené azt, hogy magasan nyertek, csak a szerencsének köszönhetik a címet, és ugyan ezt mondanám fordított esetben is.
 
Viszont ahogyan Sir Alex is említette már, a következõ években számolniuk kell Manchester kék felével és nagy rivalizálás várható a két csapat között. Lehet, hogy most egy hajszállal megelõzi a City  a Unitedet, de ebbõl nem lehet levonni messzemenõ következtetéseket. Majd az elkövetkezendõ években kell bizonyítaniuk, ahogyan ezt a United teszi két évtizede, és ha évek múltán is hasonló szoros küzdelemben állnak majd az élen a kékek, akkor fogadom el, hogy jobbak. Viszont ahogyan az elõzõ 20 év sikerlistája mutatja tartósan elhódítani a címet, még olyan nagy múltú csapatok sem tudták a Unitedtõl, mint az Arsenal és a Liverpool.
 
Sajnos az az igazság, hogy a City most elég jó lendületben van, de óriási nyomás nehezedik rájuk, és mivel nem voltak még eddig ilyen helyzetben nem tudhatjuk, hogy milyen hatással lesz ez majd a játékukra. A QPR biztosan nagyon keményen fog majd harcolni Sparky irányítása alatt, aki biztosan szeretne revansot venni a Cityn. Ha mindezeket a dolgokat figyelembe veszem, akkor még bármi megtörténhet. A labdarúgásban lehetnek nagyon vicces pillanatok is, csak attól függ melyik oldalról nézzük.


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!