A United szezonja számokban I. rész

Javában tart a labdarúgó Európa-bajnokság, de szeretnénk feleleveníteni a csapat szereplését, leginkább a számokra kihegyezve ezen cikksorozatunkat.


Átalakulóban a csapat, mindez tagadhatatlan. Egyre kevesebb szerepet kap Ryan Giggs, Paul Scholes, lesznek távozók ismét, érkezõk is biztosan, ahogyan a 2011/12-es szezon elõtt is voltak. Olyan játékosokak veszített el a United, mint Edwin van der Sar, Gary Neville, Paul Scholes (szerencsére csak fél évre), Wes Brown és John O'Shea. Még ha többük nem is volt már kiemelkedõen fontos tagja a mindenkori kezdõnek, tapasztalatukkal és mentalitásukkal az öltözõben és Carringtonban rengeteget tudtak segíteni a fiatalokon.

Helyettük fiatalok érkeztek ismét, ahogyan ez már megszokott a Vörös Ördögöknél. Sir Alex Ferguson soha nem vesz olyan játékost, akinek az ára szerinte nem reális és ahogy a klub korábban kommentálta, inkább a fiatalokba fektetnek be, mint versenyezzenek a Manchester City anyagi bázisával.

Az új játékosok láthatóan még képtelenek voltak kiegyensúlyozott teljesítményre, a régebb óta Manchesterben játszók pedig talán egyelõre nem tudták átvenni igazán a távozók pályán kívüli szerepét. Ráadásul volt egy tényezõ még, amely nem elhanyagolható. Ez pedig a sérülés. Immár harmadik éve dönti a csapat a maródiakból összeállított rekordokat. Évrõl-évre elmondható volt, hogy olyan drasztikus sérüléshullámmal nem sok csapat "büszkélkedhetett", mint a Vörös Ördögök. Évrõl-évre reménykedünk mi szurkolók, hogy "majd jövõre" nem lesz ennyi sérült, ám a sors mindig megcáfolta ezt és egyre csak mélyült a sérülés válság.

Többek között ezen tényezõk is hozzájárultak ahhoz, hogy végül a 2011/12-es szezont "csak" egy Community Shielddel zárta a csapat. Gyenge Bajnokok Ligája szereplés, majd egy rövid és hozzáállás terén kérdéses Európa Liga kitérõ, egy csúfosan gyors kiesés a Ligakupából és egy újból sikertelen FA Kupa sorozatot követõen egy elképesztõen szerencsétlen és kegyetlen bajnoki végjátéknak betudhatóan Sir Alex csapata a bajnoki címrõl is lecsúszott.

 Még mielõtt rátérnénk a szezon statisztikájára, engedtessék meg egy személyes véleményt errõl a szezonról: Nem volt minden idõk legfényesebb MU-ja az idei, nem volt a legdicsõségesebb szezonja a klubnak, de ahogy korábban is a Ferguson-érában, úgy várhatóan most is sikeres idõszak elé nézünk. Ha egy ilyen év kell ahhoz, hogy utána 3-4 év alatt összegyûjtsön a csapat 5-10 trófeát,  néha belefér egy kevésbé sikeres, ám komoly változtatásokkal teli év is.

De vissza a statisztikákhoz, lássuk a United szezonját a számok tükrében, különös figyelmet fordítva az adott posztokon megforduló játékosok összehasonlítására.

A Manchester United a 2011/12-es szezon során összesen 54 tétmérkõzést játszott le, ezek közül 35 alkalommal diadalmaskodott, 8 alkalommal kénytelen volt megosztozni ellenfelével 1-1 ponton, míg 11 olyan meccs volt, mikor vesztesként hagyta el a játékteret. Az 54 találkozó során 120 gólt lõttek a játékosok az adott ellenfélnek (2,2 gól mérkõzésenként), míg 56 alkalommal kapituláltak a védõk és kapusok (1,03 gól meccsenként).

Sorozatokra lebontva eképpen alakult a szezon:

 


 

 

Ami a hazai és idegenbeli mérkõzéseket illeti, kevésbé volt drasztikus különbség ebben a szezonban, ellentétben az ezt megelõzõvel, amikor az Old Trafford bástyaként szolgált a United számára, ellenben idegenben sok pontot elszórt a csapat. A 2011/12-es szezon során az idegenbeli mutatón rengeteget javítottak Rooneyék, ám mindez a hazai mérleg romlásával járt:

 

 

 


 

 


Egy találkozót - a Community Shieldet - semleges pályán játszotta a csapat, melyet 3-2 arányban megnyert a Man Cityvel szemben.

Remekül látható, hogy az összes hazai és idegenbeli mérkõzésen a begyûjthetõ pontok 69%-át szerezte meg a csapat.

 

Mi a helyzet a passzokkal?

A Premier League csapatai közül csak a Man.City és a Swansea elõzte meg a Untiedet a passzok pontosságát tekintve, míg a meccsenkénti passz mennyiségben az elõbb említett két csapat mellé még az Arsenal zárkózott fel, amelyek a Vörös Ördögök elõtt végeztek.


 

A passzok tekintetében látható, hogy idegenben valamivel kevesebbet járatja a labdát Sir Alex Ferguson csapata, mint az Old Traffordon és egy fokkal pontosabbak is hazai környezetben a játékosok, ám érdekes módon a legpontosabban a Blackburn pályáján sikerült teljesíteni.

 

 

A táblázatból kiderül, magasan a Stoke City elleni hazai meccsen járt legtöbbet társtól-társig a labda, a 867 próbálkozás egészen kiváló, ráadásul a 780 pontos átadást bármelyik csapat megirigyelhetné. A fenti táblázat alapján az számítható ki, hogy a Manchester United hazai pályán átlagosan 609 passz kísérletet tesz meccsenként, melybõl 527 pontos is. Természetesen ez csak egy viszonyítási alap, hiszen minden mérkõzés és ellenfél más és más, jól látható, nincs két egyforma számpár sem.


 

Idegenben valamivel kevesebb a labdajáratás és kicsivel pontatlanabbak is a játékosok:

 

 

 

Az átlagos hazai 609 passz kísérlettel ellentétben idegenben Carrickék 539-szer próbálkoztak, melybõl átlagosan 452 találta meg a csapattársakat. A mélypont a Pool elleni, Anfielden lejátszott találkozó volt. A legkevesebb passz mellett a legpontatlanabb is volt a csapat, ám ennek ellenére sem kapott ki a United. Érdekesség még, hogy talán a Newcastle elleni meccs volt a legsimább veresége ebben a szezonban, idegenben Evráéknak, de mindez a passzokon annyira nem látható, fõleg annak tudatában, hogy többet járatta a labdát ellenfelénél a csapat, plusz a Castle pontossága még a 70%-ot sem érte el.

 

A cikksorozat elsõ része eddig tarott, legközelebb a lövések eloszlásával kezdjük, majd áttérünk a posztonkénti játékos teljesítmények összehasonlítására.
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!