A United szezonja számokban II.rész

Folytatjuk statisztikai cikksorozatunkat a United legutóbbi bajnoki teljesítményérõl.


Ahogy az elsõ rész végén említettük, ebben a cikkben elõször a lövésekkel foglalkozunk, majd az egyes posztokon pályára lépõ játékosok statisztikáit hasonlítjuk össze.

Kezdjük is a lövések kielemzését! Elõször a United játékosok próbálkozásait mutatjuk be. Jól látható, hogy a teljes szezon során 646 próbálkozása volt a csapatnak, ami meccsenként 17-es átlagot jelent. Az összes leadott lövési kísérletbõl 243 volt olyan, ami eltalálta a kaput, ezekbõl összese 89 gól esett. Tehát a kísérletek 37,6 %-a talált kaput és az összes lövés 13,7%-a ért gólt. A próbálkozások 33%-a nem talált kaput, míg 27,2%-át sikerült blokkolnia az ellenfélnek. A kapufát 14-szer találta el a United, ez a lövések 2,2%-át jelentette.

A legtöbb próbálkozás az Aston Villa elleni hazai bajnokin történt, ezen a meccsen 29 lövést indítottak el játékosaink az ellenfél kapujára, míg a legkevesebb talán nem meglepõ módon a Manchester City elleni, Etihadban lejátszott találkozón volt, ahol egy nagyon defenzív taktikával küldte pályára Sir Alex Ferguson a csapatát, ráadásul kissé meglepõ kezdõ tizeneggyel is. 

 


Feltüntettük a labdabirtoklást is, amibõl látható, hogy a 44%-os leggyengébb mutató sem jelentett vereséget, míg egy 60%-os labdabirtoklás is jelenthetett sima, 3-0-ás zakót a Newcastle otthonában. Tehát a labdabirtoklás nem minden, bár egyértelmû, hogy jobb a magasabb labdabirtoklás, mert addig sincs az ellenfélnél a labda és nincs esélye a gólszerzésre, de okos taktikával, egy kevésbé birtokló játékkal is el lehet kerülni a vereséget. Öt olyan találkozó volt, ahol nem a United felé billent ez a mutató (vagy egál volt), ebbõl az öt mérkõzésbõl kettõt veszettek el a Vörös Ördögök.

 

Sir Alex Ferguson jogosan kritizálta csapata védekezését a bajnokság elsõ pár mérkõzése után, amikor elmondta, túl sok veszély fenyegeti a csapat kapuját, amin változtatni kell. Sikerült is, hiszen a meccsenként kapott 20 lövést decemberre lecsökkentette a csapat körülbelül a felére. 

 



 

Ötszázhat kísérletet tettek az ellenfelek, ami meccsenként kb. 13-as átlagnak felel meg. A kaput egy találkozón átlagosan 4-szer találta el az épp aktuális vetélytárs, a gólok száma azonban nem éri el a meccsenként egy egészet.

 

Az 506, az ellenfél által indított kísérlet 30,8%-a találta el a United kapuját, ezeknek azonban csak a 21%-a vált góllá, így elmondható, hogy az összes próbálkozás csupán 6,5%-a jutott a manchesteri hálóba. Mindez körülbelül fele olyan hatékony, mint amit a csapat játékosai produkáltak. 

 

Megemlítendõ az Old Traffordon, a Man City ellen játszott összecsapás, ahol hét kaput eltaláló lövésbõl hat góllá érett, valamint a szilveszteri, szintén hazai pályán a Rovers ellen mutatott botlás is. Három alkalommal talált kaput az ellenfél, mindháromból gól született. Nem sokkal szebb a kép az új év elsõ Premier League meccsén sem, ahol a Newcastle 5 pontos lövésébõl született 3 találat.

 

Bármennyire is remekelt Rio Ferdinand és Jonny Evans a védelem közepén, azért adódtak gondok hátul és nagyon hiányzott Nemanja Vidic, ezt jól mutatja az is, hogy mind az Arsenal, mind a Chelsea, a Liverpool, a Tottenham, az Everton és a Man City is kevesebb lövést kapott a bajnokság során, mint a Vörös Ördögök. Természetesen mindez nem csak a védelem bûne, a középpályán is jól jött volna egy Darren Fletcher.

 

A lövések területi eloszlása a következõ:

 

 

Magasan a legtöbb lövés a kapuval szembeni területrõl érkezett, míg a két szél szinte azonos eredménnyel bír. Érdekesség, hogy elég magas a tizenhatoson kívülrõl leadott lövési arány.

 

A lövések után térjünk át az egyes posztok összehasonlítására, értelemszerûen a kapusokkal kezdve.

 


 

 

Igazán sok újdonságot nem mutat ez a táblázat, mindenki tisztában van azzal, kapusaink arányaiban mennyit szerepeltek a bajnokikon. Amihez talán nincs hozzászokva egy United szurkoló - köszönhetõen mindez Edwin van der Sarnak - az az, hogy 29 meccsen 29 gólt kapjon egy kapus. Természetesen David de Gea elsõ szezonja volt ez csak, ráadásul nagyon fiatalon, így talán nem nagy merészség kijelenteni, hogy biztosan lesz az 1/1-es mutatónál sokkal jobb is az Old Traffordon töltött idõszaka során.

 

Amilyen bizonytalanul kezdett a spanyol kapus, úgy feljavult idõvel és talán kissé szerencséje is volt Lindegaard sérülésekor, hiszen ha a dán nem sérül le, talán még egy jó ideig õ kezdett volna, de élni tudott David az elé vetett eséllyel, ami dicsérendõ.

 

A dán kapusnál kiemelendõ, hogy 8 meccsbõl hatot kapott gól nélkül sikerült lehoznia, míg Amosnál kiváló a passzolási mutató, ami azonban sokat nem jelent egy meccs távlatában, pláne nem kapusoknál. Bár látható, hogy De Gea és Lindegaard szinte azonos pontossággal továbbítanak a társakhoz és ha talán nem edwini magasságokat mutat ez a szám (fõleg a hosszú labdák esetében), de kapushoz mérten így is remek eredmény.

 

De Geánál figyelemre méltó a  102 bemutatott védés (nagyban köszönhetõ mindez a szezon elején mutatott viszonylag gyenge védekezésnek, amire Ferguson reagált október elején), mely 3,5-ös meccsenkénti átlagot jelent, szemben Amos 2, Anders 2,25-ös átlagával.

 

A harmadik részben a védõk, középpályások és csatárok teljesítményeivel foglalkozunk!

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!