Steele, De Geáról

Eric Steele a Manchester United kapusedzõje szerint David De Gea megbirkózott a kezdeti nyomással, amely kissé döcögõssé tette a fiatal spanyol kapus bemutatkozását az Old Taffordon.


A Vörös Ördögök nagyra értékelt egyes számú kapusa jelenleg hazáját képviseli az olimpián. A fiatal spanyolt Sir Alex hamar bedobta a mély vízbe, mint a legendás Edwin van der Sar utódja. Nyilvánvaló, hogy a 21 éves játékosnak túl nagy kihívás volt megfelelnie, és a VDS védéseihez szokott közönség kritikájának is bõséggel ki volt téve. Az egész szezont figyelembe véve viszont elmondható De Gearól, hogy sikerült alkalmazkodnia az angol futballhoz és saját szintjén, fejlõdését tekintve egy sikeres évet zárhatott.

 
A MUTV-nek adott exkluzív interjújában Steele részletes elemzésben számol be De Gea debütálásától a bajnokság végéig terjedõ idõszakra.
 
"Nyilván David egy kissé csalódott volt a szezon eleji nehézségei miatt, hisz nem tudta a Spanyolországban jól megszokott teljesítményét nyújtani"  - mondta Steele. 
 
"Egy teljesen más környezetbe került sok szempontból, és ahogyan már szó volt róla, Edwint pótolni hatalmas kíhívást jelentene bármelyik kapus számára. Ráadásul Anders Lindegaarddal és Ben Amos-szal is fel kellett vennie a versenyt, akik hatalmas elõnnyel bírtak vele szemben, mivel neki már nem kellett alkalmazkodniuk az új környezethez."
 
"Anders meg is kapta a lehetõséget Sir Alextõl, de váratlan sérülése miatt a sors jóvoltából De Gea visszakapta a bizonyítás lehetõségét. Ez egy hatalmas ösztönzés volt a számára és kikapcsolva a külvilág kritikáit, remekül összpontosított és a kezdeti nehézségeken túllépve bebizonyította, hogy megérdemli az egyesszámú kapus címet. Az elsõ szezon mindig a legnehezebb a játékosok számára. Rengeteg új dologhoz kell alkalmazkodniuk és ha ez sikerül, akkor általában a következõ évadban már sokkal jobb teljesítményre képesek."
 
De Geának meg kellett küzdenie a média éles támadásaival pályafutása kezdetén a Unitedben.
 
"Talán ez lehetett a legnehezebb számára. Én azt hittem túl fiatal még, hogy a média támadását kezelni tudja, de David nem roppant össze, sõt legnagyobb meglepetésemre ez inspirálta õt. Csak azért is meg akarta mutatni, hogy jó kapus és ezért egyre keményebben dolgozott."
 
 
"Én a kezdeti bizonytalanságát csaknem teljes mértékben a nyelvi nehézségeknek tudom be. Bár nagyjából értette mit mondanak neki, de õ nagyon nehezen tudta megértetni magát a többiekkel."
 
De Geának egyszerre nagyon sok mindenben kellett megfelelnie. Egy számára idegen kultúrába cseppent, egy más stílusú futballal került szembe és közben folyamatosan tanulta a nyelvet. Sir Alex pedig nem félt azonnal a mélyvízbe dobni a City elleni találkozó alkalmával.
 
"A menedzserrel mindketten tudtuk, hogy kockázatos játékot játszunk, de azt akartuk, érezze David, hogy mint jelent a Manchester Unitedben játszani. Nem akartunk kesztyûs kézzel bánni vele. Ha nagy dolgokat akar elérni az életben, azért nagyon keményen meg kell dolgoznia. Tartottam tõle, hogy a fokozatos bevezetés helyett választott drasztikus módszer talán megtöri, de mint mindig, most is Sir Alexnek lett igaza és a 'csak azért is megmutatom elv' bevált de Geánál.
 
"Természetesen eközben mindenben a segítségére voltunk, külön edzésprogrammal készült a mérkõzésekre és rengeteg plusz munkát végzett, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak. Mindig az volt a szeme elõtt, hogy a United egyes számú kapusa nem hibázhat és a kemény munka kezdett kifizetõdni. A rajongói kritikák elcsendesedtek és egyre több támogatást kapott a lelátókról."
 
"A felejthetetlen Arsenal elleni 8-2-es gyõzelem alkalmával kivédett tizenegyessel, majd a Liverpool elleni találkozó utolsó perceiben Jordan Henderson lövésének hárításával kezdte elnyerni a média elismerését is."
 
"Igen, voltak hibái, de a menedzser hit benne és bebizonyította Davidnek, hogy õ egy jó kapus. De Gea pedig tudta, hogy Anders nagyon kemény ellenfél lesz az egyes számú kapus cím megszerzésében és talán ez is segített, hogy megmutassa, megérdemli helyét a United kezdõjében."


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!