Sir Alex helyesen döntött

A korábbi United kapus, Alex Stepney szerint Sir Alex Ferguson helyesen döntött, amikor két meccs után kegyetlen döntést meghozva kivette David de Geát a manchesteri kapuból.


Miután a spanyol kapus bebetonozta helyét a csapat kapujában az elõzõ szezon második felében és az új idényben is õ kezdett az Everton elleni nyitányon, úgy tûnt, hogy a 21 éves de Gea megnyerte a párbajt Anders Lindegaarddal szemben. De Stepney szerint a harc folytatódik és a Southampton elleni meccsen már a dán kapus élvezhette a bizalmat.

"Nem számítottam rá, de de Gea Fulham elleni hibáját követõen a menedzser pontosan azt tette, amit tennie kellett" - mondta a United egykori legendás kapusa a MEN-nek.

"Akkor is megtette, miután a Blackburn ellen hibázott a spanyol. Veszíteni az Old Traffordon egy olyan csapattól, mely bajban volt és végül kiesett, sokba került. Gólaránnyal elveszíteni a bajnoki címet azt mutatja, hogy az ilyen meccs mennyire káros is volt. A United pedig nem engedheti meg, hogy ismét megtörténjen ilyen."

"Miután hibázott 3-1-nél, végül megúszta azt a napot a Fulham ellen, de nem lesz mindig ilyen szerencsés. Úgyhogy néha a menedzsernek brutális döntéseket kell hoznia és helyesen tette azt, amit tett."

De Gea a Fulham és az Everton ellen is bemutatott néhány szemkápráztató védést, de a beadásoknál még mindig gondjai akadtak. Marouane Fellaini szöglet után volt eredményes, míg a második Fulham gól elõtt egy beadásra nem érkezett jól de Gea, nem uralta a kapu elõtti területét és ennek következménye az lett, hogy Nemanja Vidic véletlenül öngólt vétett.

 


"Igen, David az elsõ két meccsen bemutatott néhány szép védést, de a legtöbb kapus az ilyen lövéseknél hibátlan. Mindannyian nagyon jók ebben" - folytatta Stepney.

"De vannak olyan alap dolgok, amiket el kellene sajátítania, mint például ellenõrzése alatt kell tartania a területét ügyelve arra, hogy a védelem tudja, mit is akar tenni és elkapja a labdákat. A labda kiütése manapság nagyon elterjedt, nagyon sok kapus ezt teszi, amit én nem értek, mert kockázatos. Jobb elkapni a labdát és birtokolni, mint kiütni és esetleg azonnal visszaadni az ellenfélnek."

"Tudom, hogy õk nem britek, de Peter Schmeichel és Edwin van der Sar sem voltak azok, mégis igazán jók voltak a labdák megszerzésében. Csak alkalmanként ütötték ki a labdákat, nem úgy, mint manapság."

"Kapusként mindig próbáltam elkapni a labdát, így voltunk tanítva."

"A védõidnek tudniuk kell, hogy ha a labda túljutott rajtuk, te foglalkozol vele és nem ütöd vissza a mezõnybe. Ha minden labdát fogsz, egy idõ után a védõid arra fognak figyelni, hogy minél tökéletesebb helyzetben legyél ahhoz, hogy megszerezd a labdát."

"Nem az én feladatom tanítani Davidet, de az én idõmben így mûködtek a dolgok és a kapusokat is erre tanítottam mindig."

A Blackburn elleni találkozót követõen Lindegaard négy mérkõzésen játszhatott, míg fiatalabb riválisa csak a Liverpool elleni FA Kupa meccsen védhetett. Ám a dán januárban megsérült, így nem folytathatta szereplését jó ideig.

Ferguson szerint Anders kissé ideges volt a St. Mary's-ben idei elsõ meccsén, de Stepney szerint most a dánnak kell megadni az esélyt a bizonyításra.

 


"A Southampton két gólja a szélsõ védõink hibájából jött, Andersnek azonban általánosságban sok dolga nem volt, szóval nem lehet azt mondani, hogy nagy meccse lett volna. Nem nehezedett rá akkora nyomás, mint Davidre a Fulham vagy az Everton ellen, úgyhogy azt sem tudjuk pontosan, hogyan kezelte volna azt."

"De most neki kellene megadni a hosszabb lehetõséget. Csak rajta állna, hogy bebizonyítsa, állandó jelleggel nála kellene lennie az elsõ számú kesztyûnek."

 


Manchester Evening News

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!