Visszatekintés a múltba: Török csapatok

Habár a United az Old Traffordon legyõzte a Bursasport, a történelem azt mutatja, hogy a törökországi kirándulás tartogathat még meglepetéseket a Vörös Ördögök számára. Elevenítsük fel a török csapatok elleni mérleget:


 

Bursaspor: 1 mérkõzés, 1 gyõzelem, 0 döntetlen, 0 vereség, gólarány: 1-0

 

Mindössze a második nem Isztambuli csapatként lett bajnok a Bursaspor, ennek eredményeképp jutott a Bajnokok Ligájába, ahol története során elõször találkozhatott a Manchester Uniteddel. Nani korai gólja meghatározta a játék képét és el is döntötte az október 20-i mérkõzést, így egy hasonló eredmény a bursai vendégszereplés alkalmával már a csapat biztos továbbjutását eredményezné. De a történelem azt mutatja, hogy elõvigyázatosnak kell lenni a török csapatok otthonában.

 

(Nani gólöröme, United 1-0 Bursaspor)

 

 

Galatasaray:  4 mérkõzés, 1 gyõzelem, 3 döntetlen, 0 vereség, gólarány: 7-3

 

Csupán a tényeket nézve, hogy soha nem kaptunk ki a Galatasaray csapatától szép eredmény lenne, azonban 3 idegenben szerzett góljuk elég volt ahhoz az 1993-94-es Bajnokok Ligája kiírásban, hogy búcsúztassák a Unitedet az egyenes kieséses szakaszban. A törökök 2-0 hátrányból álltak fel, és értek el 3-3-as döntetlent Cantonáék ellen, majd az Ali Sami Yen stadionban elért 0-0 bebizonyította, hogy valóban baljós elõjel volt a reptéren látott transzparens: „Üdv a pokolban!”.

 

A második találkozás alkalmával a csoportkörben futottak össze a csapatok, de ez sem volt gyümölcsözõ a United számára. Egy sima 4-0-ás hazai gyõzelmet követõen a barcelonai és göteborgi vereség nehéz helyzetbe hozta a csapatot, majd az Isztambulban elért 0-0 már a csoportkörben való kiesést jelentette a Vörös Ördögök számára.

 

(Cantona gólja, United 3-3 Galatasaray)

 

 

Fenerbahce: 4 mérkõzés, 2 gyõzelem, 0 döntetlen, 2 vereség, gólarány: 8-6

 

A United büszke rekordja, hogy sosem szenvedett hazai pályán vereséget európai kupameccsen, a Fenerbache ellen szakadt meg 1996. október 30-án. Két héttel korábban idegenben 2-0-ra legyõztük õket, de mire a törökök az Old Traffordra érkeztek, a United a Newcastle (5-0) és Southampton (6-3) elleni vereségek sokkja alatt állt, így Elvir Bolic egyetlen gólja elég volt ahhoz, hogy megszakadjon az 56 meccs óta tartó hazai veretlenségi sorozat, amely még 1956-ban, egy Anderlecht elleni 10-0-ával kezdõdött.

 

Szebb idõk jöttek 2004. szemptemberében, amikor a United 6-2 arányban gyõzött az Old Traffordon, ahol egy Wayne Rooney nevû fiatal tehetség elõször mutatkozott be nemzetközi kupában és rögtön mesterhármast is szerzett. A visszavágó már egy tét nélküli mérkõzés volt, amit Fener nyert meg 3-0-ra.

 

(Wayne Rooney, United 6-2 Fener)

 

 

Besiktas: 2 mérkõzés, 1 gyõzelem, 0 döntetlen, 1 vereség, gólarány: 1-1

 

Az Inonu Stadion – ahonnan mellesleg gyönyörû kilátás nyílik a Boszporuszra – szurkolói hivatalosan is a világ leghangosabb szurkolótábora (2007-ben a Liverpool ellen 132 decibeles hangerõt mértek), amit az Old Traffordon is bizonyítottak tavaly. Az elsõ felvonáson Paul Scholes kései fejesével még a United diadalmaskodott, de a visszavágót a fiatalokkal és tartalékokkal felálló csapatunk ellen Rodrigo Tello góljával a Besiktas nyerte, megtörve ezzel egy újabb hosszú sorozatot. 8 év telt már el akkor azóta, hogy  utoljára csoportmérkõzésen hazai pályán vereséget szenvedtünk a Deportivo La Coruna csapatától 3-2 arányban.

 

( Török ultrák, Besiktas 0-1 United)

 


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!