Bizakodó Braga szurkoló

Karl Donnelly Dublinból költözött Portugáliába, és azonnal szerelembe esett az SC Bragaval. Egy évtizeddel késõbb az Old Traffordra tett látogatásuk elõtt figyelmeztet mindenkit, hogy csapata nagyon is tudja hogy kell játszani idegenben Európában.


Miként vélekedsz a Braga kezdésérõl a Bajnokok Ligájában?

Ez a második alkalom, hogy eljutottunk a Bajnokok Ligája csoportköréig. Legutóbb nagyon rosszul kezdtünk, hiszen idegenben 6-0-ra kikaptunk az Arsenaltól, majd otthon 3-0-ra a Shakhtar Donetsktõl. Aztán nagyot fordult velünk a világ, mert az utolsó négy meccsünkbõl hármat sikerült megnyernünk, és majdnem eljutottunk surrandópályán a legjobb 16 közé is. Ezúttal egy katasztrofális összecsapással kezdtük meg szereplésünket: 65%-os labdabirtoklás, 35 kapura lövés, 24 kaput eltaláló lövés a Cluj négyével szemben, és kikaptunk 2-0-ra. Ez egy kemény lecke volt számunkra, de igazából pontosan ugyanazzal a kontrajátékra épülõ stratégiával vertek meg minket, amelyet mi is alkalmaztunk az elmúlt három-négy évben. Aztán Isztambulban valami olyasmit sikerült elérnünk, amit 2002 óta senkinek, és gyõztünk 2-0-ra a Galatasaray ellen. Ha nem nyertünk volna, akkor azt mondtam volna, hogy a csoportból való továbbjutásra nem sok esélyünk van, így egy kis lélegzetvételnyi levegõhöz juthattunk, így óvatosabbak lehetünk Manchesterben. Legutóbb, amikor a Braga kikapott idegenben, az Dublinban volt a 2011-es Európa-liga döntõben. A manchesteri mérkõzés egy lehetõség arra, hogy nyolc mérkõzésesre nyújtsuk az idegenbeli veretlenségünket, és egy döntetlen jó elõjel lenne a bragai visszavágóra.

 

Mennyire vagy magabiztos azt illetõen, hogy sikerül továbbjutnotok a kieséses szakaszba?

Miután legyõztük a Galatasaray-t, bármit elképzelhetõnek tartok. A Braga legutóbbi Jekyll és Hyde produkciói értelmében soha nem lehet tudni mire számíthatunk. A legjobb 16 közé való továbbjutás a csapat idei szezonjának legfõbb célja. A tíz évvel ezelõtti szinte teljes ismeretlenségbõl kiemelkedve a klub elnöke, Antonio Salvador nemcsak financiálisan tette profitábilissá a klubot, de a pályán is sikerre vezette. Az egyetlen dolgok, amik hiányoznak, azok az érmek a játékosok nyakából. A kieséses szakaszban már megjósolhatatlan mi történik, és ez az, ahová szeretnénk eljutni, mert fantasztikus játékosaink vannak, akik képesek lehetnek bárkit legyõzni. Úgyhogy magabiztos vagyok, hogy sikerül a csoport elsõ két helyének valamelyikén végeznünk, és sikerül pontot vagy pontokat szereznünk a United elleni mérkõzéseken.

 

 

Kik a Braga legfontosabb játékosai?

Olyan játékosokat emelnék ki, akik egymaguk is olyan képességekkel rendelkeznek, amelyekkel képesek lehetnek megváltoztatni egy mérkõzés képét. A Braga azon kevés csapatok közé tartozik Portugáliában, amely a hazi játékosokkal való sikerek elérését tûzte ki céljául. Öt-hat játékost is adunk folyamatosan a válogatottnak, amelyet egyetlen egy más portugál csapat se mondhat el magáról. Eder az Academicatól került hozzánk, úgy hogy kilenc hónapig nem játszott, de a Bragaban olyan fatasztikus formában játszott, hogy azonnal meghívott kapott a portugál nemzeti tizenegybe. Beto szintén ebben a szezonban érkezett, és kimgasló teljesítményt nyújt a kapuban, nagyon lenyûgözött azzal, ahogy a labdával bánik. José Peseiro az alapján alakítja a csapat taktikáját, hogy milyen játékosok vannak a pályán. Leszámítva a két évvel ezelõtti Bajnokok Ligája bemutatkozásunkat az Arsenal elleni borzalomkor, képesek vagyunk megbirkózni a legjobb csapatokkal és taktikájukkal is. Szoros sakkjátszmára számítok, és a mérkõzést akár egyetlen gól is eldöntheti bármelyik fél javára.

 

Miként vélekednek a Braga szurkolói az európai kupaszereplésrõl?

Az az egymás utáni kilencedik szezon, hogy a Braga képviselteti magát az európai színtéren is, és mindegyik során látható volt a fejlõdés. 2008-ban megnyertük az Intertotó-kupát, 2011-ben pedig Európa-liga döntõt játszhattunk. A Braga kereteit figyelembe véve ez lenyûgözõ elõrelépés - öt évvel ezelõtt még körülbelül négy millió font volt a klub éves büdzséje. Azóta ez a szám már eléri a 12 milliót is, de még így sem említhetõ egy lapon a Bajnokok Ligájában részt vevõ csapatok legtöbbjével. Természetesen a Braga szurkolói szeretnék, ha a klub folytatná útját a növekedési pályán, de ez csak az elnökünk és a vezetõség kemény munkáján keresztül maradhat fenntartható, akik hihetetlen módon stabilizálták a klub helyzetét, a múlt héten pedig sorozatban harmadik évben jelenthettek be profitot - ez elég ritka a portugál klubok esetében.

 

Hol vannak a Braganak olyan képességei, hogy problémákat okozzanak a Unitednek?

Középen, bal és jobb oldalon, szabadrúgásokból, illetve szögletekbõl, és kontratámadásokból. Még Beto is képes lehet Peter Schmeichelre hajazó teljesítményre, és fejjel is ügyes! Szerintem a United meg fog lepõdni a Braga játékosainak képességein, ugyanis képesek pillanatok alatt másik felállásra váltani, ezzel pedig az õrületbe kergetni a United védelmét!

 

 

Kiben látják a Braganál a United veszélyeit?

Számomra Wayne Rooney a legveszélyesebb. Paulo Vinicius és Douglão képes lehet õt tartani, mert megvan az ehhez szükséges tapasztalatuk, és megbirkóznak bárkivel. Soha nem lehet tudni Robin van Persie miként fog teljesíteni, annak ellenére, hogy jelenleg nagyszerû formában játszik. Nani ha lehetõséget kap, biztosan szeretne bizonyítani egy portugál csapat ellen. Bárhonnan veszélyrõl beszélhetünk, ha a United kerül szóba. Csak az számít, hogy miként állunk hozzájuk, és hogyan tudjuk õket lekontrázni. José Peseiro egy nagyon alapos menedzser, aki minden egyes pillanatot, és mozzanatot már elõre kidolgozott.

 

Végül mennyire vagytok biztosak, te, illetve általában a Braga szurkolói, hogy pontokat tudtok rabolni a Unitedtõl Manchesterben?

Az utóbbi idõben nagyon jó az idegenbeli mérlegünk: hét meccs óta veretlenek vagyunk, és magabiztos vagyok, hogy sikerül megfelelõ eredményt elérnünk az Old Traffordon. A United valószínûleg mindent befog vetni a Braga ellen, de mi bízunk benne, hogy sikerült kicsikarnunk legalább egy döntetlent. Valószínûleg a gyõzelem azon fog múlni, hogyan játszunk, de még nem akarok álmodozni. Mivel a csoportból való továbbjutást meghatározhatja egy gyõzelem a Unitednél - ha nyernek - ezért monumentális lépés lenne az SC Braga számára, ha sikerülne pontokat szereznünk a Manchester Unitedtõl. Mi leszünk valószínûleg Dávid, ebben a Dávid és Góliát párharcban, de minden félelem nélkül. A Braga beceneve 'A Minhoi Harcosok': azért, mert nem csüggedünk, és soha nem adjuk fel. A Braga már soha többé nem elégszik meg azzal, hogy második legyen valamiben. Csak a gyõzelem elfogadható.


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!