Ne adjuk el!

Érdekes, hogy az állítólagos független sajtó és néhány ex-játékosból szakértõvé avanzsált újságíró, de még a United saját szurkolótáborából is akadnak olyanok, akik szerint, ha egy-egy játékos éppen nincs formában, máris mehet.


Egyesek teljesen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy esetlegesen hogyan teljesített az elõzõ években az adott játékos, milyen mértékben járult hozzá a csapat eredményeihez, vagy hogy éppen egy merõben más stílusú bajnokságból érkezve nehezebben asszimilálódott az új körülményekhez.

 

Viccesnek tûnik, hogy idén nagy általánosságban a média és a szurkolók egyes csoportjai annak ellenére fogalmaznak meg gyakran kíméletlen kritikát a United játékosaival, sõt néha magával  Fergusonnal szemben is, hogy a Vörös Ördögök 9 mérkõzéssel a bajnokság vége elõtt 15 ponttal vezetik a tabellát. Mindezek mellett pedig említésre sem méltatják azokat a funkcionális játékosokat, akik 44 mérkõzést robotoltak végig. 

 

Általában egy csapat meghatározó játékosait a támadó szekcióból kiáltja ki a közvélemény. A sajtó hajlamos rájuk levetíteni az elért sikereket. Ha valaki nem olyan izgalmas személyiség, nem lõdözi nyakra-fõre a gólokat, csak csendben teszi a dolgát, az nem érdemel említést? Dehogynem. Róluk is lehet olvasni, abban a pillanatban, ahogy hibáznak. Akkor aztán hamar megtalálják õket és azonnal pellengérre állítva kikiáltják bûnbaknak és hamar túladnának rajtuk.

 

Akiket divat okolni, eladni, lecserélni: Rooney, Nani, Valencia, De Gea,  Kagawa, Cleverley, Chicha.

 

Rooneyt Ferguson kihagyta a Real elleni kezdõbõl (persze a megbeszélt taktika részeként) és néhány meccsen a rotálásnak köszönhetõen felváltva pihentek Van Persie-vel. Erre a sajtó szerint már meg is volt a helye a PSG-nél. Néhány szurkoló pedig azonnal le is cserélte volna Ronaldóra vagy a Spurs nagy reménységére Bale-re annak ellenére, hogy Wayne meccs/gól és gólpassz mutatója az egyik legjobb idén is a bajnokságban. (Nem eladó!)

 

 

Nyáron Nani ügynöke csinálta a fesztivált és Ferguson hiába hangsúlyozta több alkalommal is, hogy számít rá és szerepel a terveiben, igazi hadjárat indult a portugál ellen és hosszú sérülésébõl visszatérve hiába minden igyekezete, ha egyszer fekete báránynak kiáltották ki. Hamar tovaillant a 19. bajnoki címért végzett munkája 10 gójával és 18 gólpasszával együtt, a mindkét szélen értékes játékosnak.(Nem eladó!)

 

Tavaly Valencia volt az Év játékosa, 6 góljával és 13 gólpasszával fantasztikus munkát végzett. Aztán lesérült és nehezen talál vissza jó formájához, köszönhetõen az idei kevesebb játéklehetõségnek is. Elmondása szerint sokáig bajlódott a sérülésébõl visszamarad éles fájdalmakkal a lábában, de legfõbb vágya, hogy a szezon hátralévõ részében legjobb tudása szerint segítse a csapatot. (Nem eladó!)

 

De Gea Ferguson újabb „rossz igazolása" a legtöbb kritikát kapott érkezõ játékos, akibe a menedzseren kívül talán már senki sem bízott és a 22 éves spanyol a Bernabeuban végképp rácáfolt a tehetségét kétségbe vonó, minden bántó megjegyzésére.(Remek igazolás!)

 

 

Kagawát sokan csak üzleti fogásnak tekintették,  pedig remekül indított, aztán az alkalmazott taktika miatt kevesebb lehetõséghez jutott és kissé elhalványult a fénye, de két gyengébb szereplést követõen mesterhármassal rácáfolt a kritikára, mely szerint nem illik a United játékstílusába.(Remek igazolás!)

 

Cleverleyt a kibontakozásában tavaly sérülése, idén pedig a United bõ kerete gátolja. De a Real elleni teljesítménye igazán emberfeletti volt, ahogy legtöbb említésre nem méltatott, keményen robotoló mezõnyjátékosnak. Az egyik legelkötelezettebb, hûséges, saját nevelésû középpályása a Unitednek.(Bizalmat érdemel!)

 

 

Nem olyan rég még Chicharitótól is sokan szívesen megváltak volna egy-két nagynevû csatárért cserében, de Hernandez újra bizonyítékát adta, hogy neki még jó pár évig a Unitedben van a helye.(Nem eladó!)

 

Természetesen, egy csapatnak frissülnie kell és nem lehet 100 fõs a kerete és Scholesyék sem játszhatnak 91 éves korukig, de a United nem egy szezonra igazol. Ferguson hosszú távú terveibe illeszti új játékosait és ragaszkodik hûséges futballistáihoz. A legfontosabb, hogy bízik a fiatalokban és elõnyben részesíti sajátnevelésû tehetségeit. Mivel elmondható, hogy 26 éve remekül mûveli a dolgát, így hagyjuk meg neki a transzfer lehetõségét és ne akarjunk sztárokat felvonultató holmi városi cirkuszt, Oscar-díjas színészeket, vagy orosz maffia hálózat mintát!

 

                                                              

 

Akirõl méltánytalanul kevés szó esik: Carrick, Evra, Evans, Welbeck, Rafael.

 

Carrick kiemelkedõ teljesítményét, felelõsségteljes, remek munkáját a középpályán a napokban a Mr Éleslétás címû cikkben részletesen elemeztük. Szerencsére mára már egyre jobban értékeli a közvélemény nagy része a fantasztikus teljesítményét, de nem oly rég még alibi játékosként emlegették néhányan.(Dicséretet érdemel!)

 

Evra, aki már szinte bebetonozta helyét a United kezdõjébe szezonokon keresztül húzza a igát megállíthatatlanul. Sõt, idén kifejezetten megélénkült a játéka és nem csak a védelemben, de a támadások szervezésében és egyéni produkciókban is bõvelkedõ, fantasztikus teljesítményét ritkán értékelik kellõképpen. (Dicséretet érdemel!)

 

Evans elõbb Vidic, majd Rio hiányát pótolva jutott szerephez és egy pillanatig sem csalódhattunk elegáns technikájában. Õ igazán az a fajta védõ, aki inkább megelõzi a bajt mintsem, hogy orvosolja, mégsem érdemelt meg egy rövidke cikket, az idei szezonban szerzett 4 góljával sem. . Balotelli marhaságai címlapsztorit érnek, de a csendben robotoló, klasszis megoldásokkal játszó védõ teljesítményérõl még a hátsó oldalakon sem olvashatunk. (Dicséretet érdemel!)

 

 

Welbeck szereplése a Bernabeuban, a kezdõben, micsoda felháborodást váltott ki sokakból. És mi történt? Lõtt egy nagyon értékes gólt a Real Madridnak. Ez sem kapott különösebb visszhangot, sõt még arra sem volt elég, hogy a visszavágóra bizalmat szavazzon neki a közönség, aki továbbra is értetlenül állt Danny kezdése elõtt. Pedig Welbz korát meghazudtoló önbizalommal tartotta fenyegetés alatt végig a Real kapuját. (Dicséretet érdemel!)

 

Rafael egyszerûen hihetetlen, amit ebben a szezonban produkál, nem volt ellenfele a posztján. Jöhetett bármelyik nagy csapat bármelyik klasszis szélsõje, rajta nem fogott ki senki. Egyszerûen kijátszhatatlan, fantasztikus a védelemben, a labdaszerzésben, a támadásokban egyaránt. Õ ugyan kapott egy két dicsérõ szót itt-ott, de hihetetlen elszántsága fõcímet érdemelt volna. (Dicséretet érdemel!)

 

Robin van Persie volt az a kivétel, akinek az érkezését mai napig nem kérdõjelezte meg a közvélemény, bár olyan ragyogó teljesítmény után, amit az Arsenal egykori sztárja mutatott, nehéz is lett volna bármi kivetnivalót találni a játékában. Az igazsághoz azért mindenképpen hozzátartozik, hogy tõle cseppet sem volt idegen a Premier League világa. (Remek igazolás!)

           

                                                                                                      

És van még néhány játékos, aki kapott hideget-meleget is ebben a szezonban és olyan játékosok is, akik kitartóan - a padon vagy még ott sem - várnak a sorukra.  Természetes, hogy kritikával élünk nem tetszõ teljesítmények láttán, de egy-két baki után vagy néhány hónap gyengébb teljesítményt követõen máris leírni, eladni, nyugdíjba küldeni igazán hálátlan szurkolói magatartás, a sajtó részérõl pedig a spekulációk egyetlen padozás után felháborítóak!

 

                                                                        

Vannak olyan klubok, amelyek olyan nagy nevekre építenek, mint Messi, Ronaldo, Hazard, Mata, Silva, Cazorla, vagy akár Suarez, és sztárjaik lépten-nyomon megkapják a médiából, a közvéleménytõl és természetesen szurkolóiktól az elismerést.

 

 A United viszont csapatként harcol és lehet, hogy ezek a srácok néha hibáznak, vagy gyengébben teljesítenek: Rooney, Chicha, Nani, Valencia, Rio, Vida, de imádjuk õket, mert a lelküket kiteszik a csapatért. Lehet nem minden alkalommal felelnek meg a United adta hatalmas kihívásoknak: De Gea,  Kagawa, Cleverley, Welbeck, Young, de biztatjuk õket, mert tudjuk, hogy óriási szorgalom van bennük. És vannak olyan hõseink, akik csendben teszik a dolgukat: Carrick, Jones, Evra, Evans, Rafael, akik méltán kiérdemelték a dicséretet. Továbbá vannak olyan nagy legendáink, akik játékának minden egyes perce gyönyörûség: Scholes, Giggs.

 

 

Ezek a srácok egy csapatként harcolnak a gyõzelemért és ez az összetartás, ez a csapatszellem, ahol a védõk gólokat lõnek és a csatárok a kapu elõtt mentenek, ez az amitõl a United több, mint a sztároktól hemzsegõ, vagy éppen az egy játékosra építkezõ csapatok. Ez az, amiért a Vörös Ördögök minden egyes játékosa megérdemli a dicséretet, a biztatást és a ragaszkodást. Minden hibájával együtt ez a csapat - amelyik a tavalyi szezon sérüléshulláma miatt az utolsó percekben vesztette el a címet, idén pedig ragyogó teljesítménye és remek esélyei ellenére egy bírói hiba miatt kénytelen volt befejezni a harcot a Bajnokok Ligájában - újból és újból felállva, soha nem adja fel a harcot. 

 

Ez az a csapat, amely sosem felejti el megköszönni a szurkolóik biztatását. A Vörös Ördögök történelmi eszmeisége, ami összeköti a klubot és rajongótáborát. És ez a csapat, amely idén nagy valószínûséggel a magasba emelheti 20. bajnoki címét! Mi vagyunk a Manchester United!

 

Forrás: stretford-end.com

 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!