Kaszált a United a Bajnokok Ligájában

A Premier League klubjai kasszírozták messze a legtöbb pénzt az UEFA központi pénztárcájából a 2009/2010-es szezonban a Sportintelligence által a jövõ héten startoló új Bajnokok Ligája idény elõtt kiadott kimutatás szerint.


Bár egyik klub sem jutott tovább a negyeddöntõknél, a Manchester United 45.8 millió eurót (39.8 millió font) zsebelt be az európai szövetségtõl, amelybõl 17 millió eurót a mérkõzéseken elért eredményeiért, 28.8 millió eurót pedig televíziós jogdíjak értékesítésébõl kapott.

 

Kiemelendõ, hogy a 45.8 millió euró még nem a végleges eredmény az Old Traffordon, hiszen ez az összeg az európai kupamérkõzésekre értékesített jegyek, az ajándéktárgyak eladása és a szponzori bevételek elszámolása elõtt került kiadásra.

Feltétlenül megemlítendõ, hogy a Vörös Ördögöknél mindössze a sorozat gyõztese, az olasz Internazionale tudhat magáénak több bevételt az európai kupaporondról 48.8 millió eurójával (42.4 millió font).

 

Az Arsenal bankszámlájára 33.4 millió euró (29 millió font), a Chelseaére 32 millió euró (28 millió font) a Liverpooléra pedig 28.9 millió font (25 millió font) vándorolt, amellyel összesen 140.2 millió euró bevételt generált a négy angol klub az elõzõ szezonban.

Ebbõl az összegbõl összesen 83 millió euró (72 millió font) a közvetítési jogok értékesítése, amely toronymagasan a legmagasabb szám volt az egy országból érkezõ kluboknál. Miért? Az angol klubok már így is kiemelkedõ tv-s szerzõdésekkel rendelkeznek, hatalmas nézõsereget vonzanak szerte a világon, emellett magasabb a piaci értékük, így pedig több bevételt generálnak az UEFA számára is.

 

Összehasonlításképpen a magát a sorozatban szintén négy csapattal (Inter, Milan, Fiorentina, Juventus) képviselõ Olaszország 20 millió fonttal (101 millió font) kevesebbet kapott az angol klubokhoz képest, a tv-díjakból pedig 28 millió fonttal többel részesültek a szigetországban, mint a talján klubok.

 

Ennél nagyobb a különbség a magát szintén kvartettel képviseltetõ spanyol klubfutballhoz képest, amely jeles képviselõi, a Barcelona, a Real Madrid, a Sevilla és az Atletico Madrid „csak” 91.5 millió fontot focizott össze és a tv-s díjaknál õk is közel 30 millió fontos hátrányban végeztek angol vetélytársaikhoz képest.

 

FourFourTwo.hu


sksks

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!