WikiLeaks: Burmai tábornok ajánlata a Unitedért

A burmai katonai vezetõre unokája hatott, hogy vegye meg a Manchester Unitedet.


A Junta (az országot rettegésben tartó katonai szervezet - a szerk.) vezetõje, Than Shwe 1 milliárd dollárért akarta megvenni a Unitedet, miközben az országon átsöpört a Nargis ciklon.


A burmai katonai junta vezetõje 1 milliárd dolláros(634 millió font) ajánlatot tett a Manchester Unitedért abban az idõben, mikor az egyre nagyobb haraggal bíró ENSZ "elfogadhatatlanul lassú"-nak nevezte intézkedéseit, melyekkel a Nargis ciklon (2008.tavasz) által okozott károkat állították volna helyre. Than Shwe parancsnokot - a fegyveres erõk vezetõje, nem mellesleg United drukker - az unokája támogatta abban, hogy tegyen ajánlatot a Manchester Unitedért. Errõl egy, Rangoonban lévõ amerikai nagykövetségen dolgozó informátor beszélt. Az informátor részletezte, a rezsim vezetõi a futballt akarták felhasználni arra, hogy a politikai és gazdasági problémákról elvonják a lakosság figyelmét.

 

 



Az informátor összegzése 2009. januárjára el is készült. Néhány hónappal elõtte, 2008. májusában a juntát azzal vádolták, a létfontosságú nemzetközi segélyek Burmába jutását blokkolták és megöltek 140000 embert.

Than Shwe állítólag arra a következtetésre jutott, hogy a United iránt tett ajánlat nagyon rosszul tûnne ki abban az idõben és csak erõsítené a rezsim kegyetlenségei ellen fellépõ kritikusokat. Így a vezetõ inkább elrendelte, hogy több millió dolláros futball bajnokságot hozzanak létre. Azonban a segélyszervezetek arról számoltak be, hogy egy évvel, a ciklon pusztítása után rengeteg túlélõnek még mindig nem volt állandó lakhelye, nem jutottak tiszta vízhez és nem kaptak eszközöket a halászathoz és mezõgazdasághoz.

Különbözõ segélyszervezetek és az ENSZ is arról számoltak be, hogy a Unitedért kínált pénz elegendõ lett volna, hogy fedezze a legsürgõsebb élelmiszer szállítmányokat, mezõgazdasági és építési anyagokat vehessenek belõle.

A napokban kiszivárgott adatok alapján a rezsim már akkor fokozatosan felélte kõolaj és földgáz készleteit, ám biztosak voltak abban, hogy elõteremtik a Unitedre szánt összeget. A Forbes magazin szerint abban az idõben az 1 milliárd dollár elég lett volna arra, hogy 56%-os részesedést szerezzen a parancsnok a klubban.

"Egy kiemelt kapcsolatokkal rendelkezõ forrás szerint az unoka hatott folyamatosan Than Shwe-re, hogy tegyen 1 milliárdos ajánlatot a Unitedre." - vázolta fel az informátor Washingtonnak. " A vezetõ úgy vélte, rosszul nézne ki ez a klub vásárlás, így inkább egy saját burmai futball bajnokságot hozott létre."

Források szerint Than Shwe megfenyegetett nyolc vezetõ üzleti és politikai személyt, hogy alapítsanak klubokat és hatalmas pénzekét importáljanak játékosokat és építsenek stadionokat.

Az informátor feltárta, a kiválasztott burmai üzletemberek azt mondták: "Than Shwe õket választotta ki az új csapatok tulajdonosainak." A tulajdonosok felelõssége volt a bérének kifizetése, beleértve a játékosok fizetését is, lakhatást és közlekedést is nekik kellett megoldaniuk, a mezeket is nekik kellett megvásárolniuk és az új liga reklámjait is nekik kellett fizetniük. Emellett minden tulajdonosnak 2011-ig egy stadiont kell építtetnie saját régiójukban, melynek átlagos költsége 1 millió dollár körül mozog.

A Magway csapata 155000 dollárt költ havonta csak a fizetésekre, míg a Kanbawza csapatának 2009-es költségvetése 2 millió dollár volt. Rangoon United öt afrikai játékost is vett, míg a Delta United több argentint is felvett soraiba.

"Amikor a tulajdonosokat arról kérdezték, miért mentek bele ebbe, annyit válaszoltak, nincs sok választásuk" - jelentette a nagykövetség. "Amikor a vezetõ valakit megkért valamire, akkor nincs helye semmilyen reklamációnak."

Kiderült az is, hogy többek azt az ígéretet kapták, hogy részesedésük lesz különbözõ nagy beruházású építkezésekben, drágakõ és jáde bányákban, behozatali engedélyekhez juthatnak, melyek bõven fedezik majd kiadásaikat. A burmai nemzeti bajnokság 2009. május 16-án indult el a csapatokkal, melyeknek tulajdonosai között szerepelt a rezsim által kedvelt Zaw Zaw is, aki a tábornok unokájával együtt dolgozta ki és állt elõ ezzel a tervvel.

 

 


Zaw Zaw balról a második


"Zaw Zaw a tábornok, Than Shwe unokáját alkalmazza csapatában" - tette hozzá az informátor. "Több burmai üzletember szerint ez az egész azért lett, hogy ezzel elvonják a lakosság figyelmét a gazdasági és politikai gondokról a közelgõ 2010-es választások elõtt."

 

Guardian


guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!