Miért kell kiállnunk a Manchester United menedzsere mellett?

Vajon David Moyes ha megkapja a kellõ idõt a bizonyításra, sikerül neki végül hosszú távú sikereket elérnie, vagy egy újabb McGuinness és O'Farrell korszak elé néz a United?


Vajon David Moyes több tiszteletet és türelmet érdemel a United élén ebben a rendkívül nehéz, de ugyanannyira fontos idõszakban, és vajon mi lesz a sorsa, ha továbbra sem jönnek az eredmények?
 
Nézzük mit válaszolt erre a napokban Ferguson!
 
"Hogy mi lesz David Moyes-szal? Idõt kell adnunk neki. Én tudom, mit jelent egy ilyen nagy múltú klubot vezetni, 27 éve ugyanebbe a helyzetbe kerültem. Az eredményekhez idõ kell, de garantálom, hogy minden rendben lesz a klubbal. A Manchester United menedzsere pedig szent és sérthetetlen. Függetlenül attól, hogy Matt Busbynak, Alex Fergusonnak, vagy David Moyes-nak hívják."
 
Sokan, közöttük a "nagy" Mourinho is megdöbbenten kiáltottak fel: " Miért pont õ, hisz soha nem nyert semmit!" amikor Sir Alex megnevezte David Moyes személyében a Manchester United következõ menedzserét. A közvélemény egy részének Mourinho volt az a személy, aki "természetes örököse Ferguson trónjának az Old Traffordon", ezzel szemben példátlan, hat évre szóló szerzõdést kapott David Moyes. 
 
Ferguson ezen döntése mára két részre osztotta a United rajongótáborát. Az egyik csoportnak minden kudarc ellenére a mai napig ott cseng a fülében a United legendás trénerének kérése: Most a ti dolgotok, hogy az új menedzser mellé álljatok!" Mint például a bleacherreport.com egyik cikkében számol be érzéseirõl Rob Blanchette United szurkoló.
 
"Én csak álltam ott az Old Trafford lelátóján és bevallom, képtelen voltam visszatartani a könnyeimet, amikor Sir Alexet hallgattam. Még mindig itt cseng a fülembe, mintha csak itt állna most is mellettem, mintha személy szerint hozzám intézné utolsó kérését. A szívem szakadna meg, ha annyi örömteli év, és megannyi fantasztikus élmény után, amit ettõl az EMBERTÕL kaptam, nem teljesíteném az utolsó felém intézett kérését. Az egész Old Trafford elérzékenyülten, hangosan újongva fogadta a menedzser kérését, és biztos vagyok abban, hogy magában mindenki azt mondta: - Úgy lesz fõnök minden, ahogy kérted."
 
 
De vajon miért kérte ezt tõlünk Sir Alex? Talán azt gondolta, hogy magunktól nem tennénk meg, és egy-két vereség után mutogatnánk a Moyesout transzparenseket? Nem hiszem. Õ ismer bennünket, sõt nem csak õ, de az egész világ tudja, hogy a Unitednek van a világon a leghûségesebb szurkolótábora.
 
Sir Alex azért tartotta fontosnak utolsó hozzánk intézett kérését a United menedzsereként, mert pontosan tudta, milyen nehéz idõszak vár ránk. Tudta, hogy a nyárra jön a tél, a fagyra jön a hó, és amikor úgy érzed, soha többé nem süt fel a nap. Nem parancs volt a "Stand By Your manager" hanem egy kérés egy olyan embertõl, aki élete végéig szívén fogja viselni a United sorsát.
 
Sir Alex pontosan tudta, hogy mit fogunk érezni, amikor hõn szeretett csapatunk szenvedését kell látnunk. Pontosan ahhoz kérte a kitartásunkat, amit ebben a pillanatban átélünk. Fájdalom, zûrzavar, kilátástalanság. De õ az, aki mindannyiunknál jobban tudja, hogy a hosszú távú siker áldozatokkal jár. Ahhoz, hogy újra hosszú éveken keresztül a United sikereinek fényében sütkérezzünk, most rajtunk a sor, hogy áldozatot hozzunk ezért. Most, hosszú évek után elõször nekünk kell elviselnünk a riválisok gúnyolódását, és irigykedve néznünk a menetelésüket. 
 
Feltételezhetõ, hogy egy sikeredzõ, mint például Mourinho, azonnali eredményekre lett volna képes a United élén, de Fergie mindig is hosszú távra tervezett, sosem a pillanatnyi siker érdekelte, nem csapatot, hanem klubot épített. Joggal gondolhatott arra, hogy egy olyan edzõ, mint Mou, akit leginkább az saját sikerei érdekelnek, pár év múlva újabb kihívás után néz, és kitudja ki követi majd és mi lesz a United sorsa a jövõben. Ezért Ferguson, ahogy tõle megszokhattuk a nehezebb utat választotta. 
 
"A sikerhez vezetõ út hatalmas nehézségekkel van kikövezve és nem lehet egyik napról a másikra végigmenni rajta." SAF
 
(Ahogy egyik szurkolótársunkat, Piller Gábort is megfogta Ferguson fenti nagy igazsága)
 
Sir Alex tehát David Moyes-ban látta a megoldást. Nyilván nem pénzfeldobással döntött 27 év áldozatos munkájának a sorsáról és alaposan megfontolva választotta Moyes-t, akirõl pontosan tudta, nagy munkabírású, kitartó, becsületes és õszinte ember, aki szintén hosszú távra tervez, szem elõtt tarja az utánpótlás nevelést. Aki az Evertonban eltöltött 11 éve alatt méltán érdemelte ki három alkalommal az Év menedzsere-díjat. Pontosan tudta, hogy Moyes-t nem az egyéni sikerek, a gyors meggazdagodás fogja hajtani, hanem a klub hosszú távú jövõjét fogja szem elõtt tartani. 
 
Persze semmi sem biztos, csak ami már megtörtént. Fergie sem Isten és õ is tévedhet. De mire is kéri a türelmünket? Pontosan arra, hogy adjuk meg az esélyt Moyes-nak, hogy válaszoljon. Vannak, akik a jelen kudarcaitól borúlátóak a United jövõjével kapcsolatban, elfogyott a türelmük és a United menedzserének a leváltását követelik. Természetesen õk sem kevésbé elhívatott szurkolók, mint akik még mindig kitartanak Fergie kérése mellett, hisz mindkét csoport a United jövõjét tartja szem elõtt.  
 
A futball egy szubjektív dolog és az is marad az idõk végezetéig, de talán pont ez a legszebb oldala, mert mindenki a magáénak érzi a klub sikereit és kudarcait is. Mindannyian ugyanúgy éljük meg ezeket az élményeket, mindannyian a legjobbat szeretnénk imádott csapatunknak, és bár nem mindig egyezik a megoldást jelentõ véleményünk, de abban mindannyian egyetértünk, hogy a világ legcsodálatosabb klubjának szurkolunk.
 
De hogyan is segíthetjük a United elõrejutását? Mi a mi feladatunk? Ahogy Fergie is elmondta számtalanszor, nélkülünk, szurkolók nélkül sosem valósulhatott volna meg a Manchester United sikertörténete. Mi is szerves részei vagyunk a Vörös Ördögök minden egyes gyõzelmének. Hatalmas erõkkel rendelkezünk, és fontos alkotóelemei vagyunk minden egyes megszerzett trófeáért vívott harcnak. Sir Alex pedig gondoskodott utolsó hozzánk intézett szavaiban arról, hogy tudjuk mi a kötelességünk. Megmondta, hogyan segíthetjük a klubot. A kérése egyszerû volt. Álljunk az új menedzser mellé. 
 
Elismerem, hogy ennyi kudarc után ez nem egy könnyû feladat, de nyilván azért kérte Fergie a türelmünket, mert tudta, hogy az elõttünk álló évad nem lesz fáklyás menet. Bár Moyes megbízása 6 évre szól, de talán nem olyan hatalmas kérés, hogy legalább a következõ szezonban adják meg az esélyt neki a legelkeresettebb és legborúlátóbb szurkolók is. Hisz az biztos, hogy a mi támogatásunk nélkül még Fergie alatt sem lehetett volna sikeres a United. Tegyük fel magunkban a kérdést - Vajon segítem azzal a csapatom, ha az edzõ leváltását követelem, és a klub vezetésének akaratával szembemegyek? Vajon ki kerül majd a helyére, és vajon gondol-e majd arra, mi lesz 10 év múlva? Vajon egy újabb edzõváltás milyen hatással lenne a játékosokra, akik számtalanszor elmondták már nekünk, hogy szeretnek Moyes-szal dolgozni, bíznak benne és kiállnak mellette. 
 
Sir Alex szerint azzal segíthetjük a leginkább a klubot, ha a menedzser mellé állunk. Mivel nem vagyok sem profi futballista, és nem lõhetek gólokat a srácok helyett, sõt profi edzõ sem vagyok, hogy egy mindent megfordító taktikával küldjem pályára a csapatot, így semmi mást nem tehetek a klub érdekében, minthogy megfogadom e kérést, a United és a klub menedzsere David Moyes mellé állok addig, amíg a klub vezetése, a játékosok és Sir Alex Ferguson is ezt teszi.
 
"A szurkoló az személy, aki szeret nézni (de maga nem aktív tagja) egy bizonyos sportcsapatot, és gyakran kijár a versenyeikre, ahol biztatja, támogatja és szorít kedvenceinek."
 
Ez a mi feladatunk, és semmi több. Együtt örülni a sikereknek, a csapat, a menedzser és a klub mellett állni a kudarcok során is. A döntést pedig hagyjuk az illetékesekre! 
 


ManUtdFanatics.hu

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!