Miért kell a szenvedõ Fellaininek idõt adni

Lehet, hogy a Manchester United nyári, hatalmas pénzösszeget felemésztõ igazolása nem került elsõ szezonja során olyan magasságokba, mint az Evertonnál, de a FourFourTwo szakértõje, Michael Cox szerint türelem rózsát terem....


Nem igazán ment minden terv szerint Marouane Fellaini számára, mióta követte korábbi menedzserét, David Moyes-t az M62-es autópályán egy 27.5 millió fontos ügylet keretében, amikor az Everton együttesének mezét a Manchester Unitedéra cserélte.

 

A múlt heti, Bayern München elleni Bajnokok Ligája negyeddöntõ elsõ mérkõzésén nyújtott pocsék produkcióját talán a belga középpályás eddig legnehezebb mérkõzésén láthattuk. Labdaszerzést követõen szinte azonnal képes volt elszórni a labdát saját tizenhatosa sarkán, gyakran céltalanul kezdett cselezni, és még híres fejelõkészsége is kudarcot vallott. Ezekkel pedig számos Manchester United szurkoló dühét és pfujjolását kiváltotta.

 

Fellaini eddig hihetetlenül nehéz helyzetben volt. Az átigazolási idõszak utolsó napján úgy tette át a székhelyét Manchesterbe, hogy bármit is profitálhatott volna esetleg a felkészülési idõszakban a társaival való összeszokásból, és hogy akár egy tét nélküli mérkõzés elejéig hozzászokhatott volna a csapat játékstílusához.

 

"Amikor ide kerültem, nem ismertem a játékosokat, és a csapatot se egyáltalán" - mondta a Manutd.com-nak a hét elején.

 

Kezdõként való debütálása például a Manchester Citytõl 4-1-re elszenvedett bajnoki vereség alkalmával történt, amikor már mindenki számára tisztává vált, hogy a dolgok nem a terv szerint alakulnak Moyes számára a Unitednél. Fellainitõl nem az lett kérve, hogy alkalmazkodjon a Manchester United játékstílusához, pont ellenkezõleg, inkább csináljon valami teljesen mást - javítva ezzel a játék képén. Ez a hihetetlen méretû klubnál töltött elsõ heteiben egy elképesztõen nehéz feladatnak bizonyult, a rá nehezedõ nyomás pedig túl nagy volt.

 

Különösen megfigyelhetõ volt, hogy Fellaini mennyire sok kritikában részesült, amikor sokkal tapasztaltabb csapattársai szintén mélyen tudásuk alatt teljesítettek. A csapat veteránjainak számító Rio Ferdinand, Patrice Evra, Nemanja Vidic, Michael Carrick és Robin van Persie is a tõlük megszokotthoz képest szerényebb produkcióval rukkoltak elõ hétrõl-hétre, és éppen ezeknek, az öltözõben vezér pozíciót betöltõ játékosoknak a teljesítménye volt kiábrándítóan pocsék. Az olyan új játékosok, mint Marouane Fellaini vagy Juan Mata tehetnek a legkevésbé arról, amiért a csapat a kritikákat kapta.

 

 

Mindazonáltal nehéz elvitatni azt a tényt, hogy Fellaini teljesítménye messze állt a lenyûgözõtõl a szezon során. A probléma részeként úgy tûnik, hogy nem igazán került meghatározásra az õ legjobb pozíciója csapaton belül. Az elõzõ szezonban sok remek teljesítményt láthattunk tõle az elõretolt ék mögött játszva, köztük éppen a mostani kenyéradója ellen a nyitófordulóban 1-0-ra megnyert találkozón, ahol nem mellesleg a védekezés remek összefogása mellett még a gyõztesgólt is õ fejelte.

 

A Unitednél azonban Moyes általánosságban hátrébb vonva, Carrick mellett számít rá, olykor annak a lehetõségével, hogy besegíthet a támadásokhoz. Ha õszinték akarunk lenni, be kell ismerni, úgy tûnik nem Fellaini volt az a típusú játékos, akit a United szerzõdtetni kívánt a nyáron - Cesc Fabregas, Luka Modric, Ander Herrera mind alacsonyabb, sokkal technikásabb, kreatív játékosok, amely azt sugallja, hogy a csapatnak egy igazi irányítóra volt szüksége. Fellaini afféle tartalék volt, és részben azért került leigazolásra, mert Moyes ismerte játékát az Evertonnál eltöltött évekbõl.

 

Érdekes módon, az utóbbi hetekben Fellaini teljesítményének görbéje meredeken emelkedni kezdett, ha idegenben játszott a csapat - amely egybevág a csapat szezonbeli összteljesítményével is. A bajnoki címvédõ rendelkezik ugyanis eddig a legjobb idegenbeli mérleggel a Premier Leagueben, míg hazai pályán ugyanilyen összevetésben csak a tizedik helyen lennének a tabellán. Újra elmondható, hogy a nyomás hatalmas szerepet játszik.

 

Példának okáért, Fellaini teljesítménye remek volt a West Bromwich Albion idegenbeli 3-0-s legyõzésekor - folyamatosan kulcsfontosságú mentéseket, vagy közbelépéseket láthattunk tõle saját tizenhatosa elõtt, majd a labdát nyugodtan játszotta ki onnan:

 

 

Párhuzamot lehet vonni a West Ham ellen idegenben nyújtott teljesítményével is, aho hátrébb húzódva kellett játszania, hogy kivédjék a kényszerbõl védõt játszó Michael Carrickkel szemben Andy Carroll fejpárbajait:

 

 

De teljesítménye megkérdõjelezhetetlenül mélyrepülésbe kezdett a Bayern ellen, ahol védekezésben sokkal kevesebbet láthattunk tõle, passzai a középpályán pedig egészen pocsékra sikerültek legtöbbször:

 

 

De a legmeglepõbb módon Fellaini fejjátéka is pocsék volt a Bayern ellen a statisztikák alapján - feltolták a pályán, hogy a hosszú labdákat lefejelgesse, és ezzel enyhítsen a Bayern München középpályásai által a Unitedre nehezedõ nyomáson. De hét légi párbajából csak egyet tudott megnyerni, szemben a West Brom elleni négybõl négy sikeresen megvívott párcharc száz százalékos arányán:

 

 

Fellaini hiszi, hogy az utóbbi idõben nyújtott teljesítménye ígéretes volt.

 

"Sokkal magabiztosabb vagyok önmagamban, mert már ismerem a játékosokat, és tudom, hogy miként kell játszanom ebben a csapatban, amely nagyon fontos számomra."

 

"Amikor idekerültem, egyáltalán nem ismertem a játékosokat és a csapatot, de most már mindenkit megismertem, ennek eredményeként pedig sokat profitálhattam ebbõl. Néhány mérkõzésen sikerült egészen jól játszanom, úgyhogy örülök ennek. Izgatott vagyok, hogy mi következik az elõttünk álló idõszakban és eltökélt vagyok, hogy sikeres legyek ennél a klubnál."

 

Eddig ez a szezon olyan volt Fellaininek, amelyet jobb ha gyorsan elfelejt, de vannak arra utaló jelek, hogy javul a teljesítménye. A belga középpályás eddig nem tudta kezelni az Old Traffordra való igazolásával együtt járó nyomást, de semmi ok nincs rá, hogy ettõl azonnal utat mutassunk számára.


FourFourTwo.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!