Hogyan gondolkodjunk Sir Alex fejével?

Sir Alex Ferguson aki páratlan sikereket aratott a Manchester Uniteddel, mesterien alkalmazta a "kognitív disszonancia" elvét, Damian Hughes sportpszichológus állítása szerint.


Hughes, aki a Manchester Metropolitan University professzora, eddig hat bestsellert írt, melyek közül a legutóbbi a "Hogyan gondolkodjunk Sir Alex fejével?" címet kapta, és a pszichológia tudománya felõl megközelítve próbálja feltárni a skót edzõlegenda hihetetlen sikerességének titkát.

 
 
A kognitív disszonancia egy szociálpszichológiai elmélet, és bár meglehet, hogy Ferguson nem ismerte a fenti fogalmat, de karrierjét részletesen elemezve tény, hogy ösztönösen használta a legbonyolultabb pszichológiai fogásokat is az irányítása alatt lévõ csoportokban. Fantasztikusan értett az emberi agy 'nyelvén', professzionálisan tudta ösztönözni játékosait, elérte, hogy a legnagyobb pillanatokban túllépjék teljesítõképességük határait.
 
A pszichológusok pontosan tudják, hogy ennek egyik leghatásosabb eszköze a kognitív disszonancia, azaz egy kényelmetlen állapot, amit két egymásnak ellentmondó gondolat vált ki, és az alany képes bármit megtenni, hogy ebbõl a kényelmetlen állapotból szabaduljon.
 
Damian szerint, aki maga is United szurkoló, Sir Alex ezen kivételes, ösztönös pszichológiai készségeinek is köszönhetõ, hogy a skót trénernek 27 éves gyönyörûséges pályafutása során 38 trófeát sikerült összegyûjtenie.
 
 
A könyv számos példát idéz, amikor Fergie a kognitív disszonanciát használta, de egy kiemelkedik közülük. Sir Alex híressé vált mondata, amit az 1999-es, Bayern elleni Bajnokok Ligája-döntõ szünetében intézett játékosaihoz: "A meccs végén hat lábra lesztek a serlegtõl, de nem érinthetitek meg, ha veszítetek. Sokan közületek egyszer se kerülnek hozzá ilyen közel. Vissza ne gyertek anélkül ide, hogy nem tettetek meg érte mindent."
 
 
Hughes könyvében a következõképpen ír a fenti idézetrõl: "Sir Alex akkor és ott tökéletesen alkalmazta a kognitív disszonancia elvét. Két ellentétes fogalmat állított egymás mellé, a gyõzelmet és a vereséget, ami egy nagyon erõs képet hozott létre a játékosok fejében. Megmutatta milyen közel vannak a hõn áhított célhoz, és milyen messze kerülnek tõle, ha nem tesznek meg mindent érte."
 
Majd így folytatja: "Õ egy zseniális ember és egy zseniális menedzser. Csodálatosan alkalmazta azokat a pszichológiai technikákat, amelyekkel a legtöbbet tudta kihozni a játékosokból. Legjobb példa erre a United utolsó perces gyõzelmei. Ezért is született meg az elhíresült mondás: 'A United sohasem veszít, legfeljebb néha kifut az idõbõl.'"


manchestereveningnews.co.uk

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!