A történelem a Vörös Ördögök mellett szól

Megújítja mindent felülmúló rivalizálását a Manchester United és a Liverpool, amikor a két csapat vasárnap megmérkõzik egymással az FA kupa 3. fordulójában.


A két õsi ellenség 15 alkalommal találkozott egymással a világ legrégebbi kupasorozatának küzdelmeiben, amelybõl nyolcat a United nyert, négyszer született döntetlen, háromszor pedig veszítettek. Elevenítsük fel a gyõzelmeket...

 

1903.02.07. (2-1)

1. forduló, Bank Street

A két csapat elsõ 20. századi FA kupa összecsapását még a United régi Bank Street arénájában játszották 15 ezer nézõ elõtt. A hazaiak középcsatára, Jack Peddie szerezte mindkét gólját a Unitednek, amelyre csak egy Sam Raybould gól érkezett válaszul a vendégek részérõl.

 

1948.01.24. (3-0)

4. forduló, Goodison Park

Bizarr, de ez egy "hazai" mérkõzés volt a United számára (ugyanis ebben az idõszakban õk is a Maine Roadon játszottak, azonban a Citynek is hazai mérkõzést sorsoltak). A furcsa helyszín nem különösebben zavarta meg a csapatot, ugyanis Johnny Morris, Charlie Mitten, és Jack Rowley révén magabiztos gyõzelmet arattak. Ezt követõen a United egészen a döntõig menetelt, ahol a Blackpool 4-2-es legyõzésével magasba emelhették a trófeát is.

 

1960.01.30. (3-1)

4. forduló, Anfield Road

Matt Busby még javában próbálta újjáépíteni a müncheni tragédia által megtépázott együttesét, amikor a United az Anfield Roadra látogatott a másodosztályú Liverpool vendégeként. Warren Bradley, akit az amatõr Bishop Aucklandtõl szerzõdtettek kezdte meg a gólgyártást, majd Bobby Charlton köszönt be kétszer, mielõtt Johnny Wheeler megszerezte volna a szépségtapaszt jelentõ egyetlen hazai gólt.

 

1977.05.21. (2-1)

Döntõ, Wembley

Az összes gól egy frenetikus öt perces idõszakban született a második félidõben, amely teljesen felzaklatta a Wembley közönségét. Sturat Pearson révén a United szerezte meg a vezetést az 50. percben, ám két perccel késõbb egyenlített a 'Pool Jimmy Case csodálatos góljával. Azonban ezt követõen érkezett Jimmy Greenhoff, aki az 55. percben beállította a kupagyõzelmet jelentõ végeredményt. Ezzel sikerült megakadályozni, hogy a Liverpool Triplázhasson, amely azóta se sikerült számukra. De kár...

 

 

1979.04.04. (1-0)

Elõdöntõ (ismétlés), Goodison Park

Az elsõ mérkõzés 2-2-vel végzõdött a Maine Roadon, amely szerda esti megismételt mérkõzést eredményezett a Goodisonban. Ezúttal egyetlen gól is elég volt az üdvösséghez, miután Jimmy Greenhoff fejesgólra váltotta Mickey Thomas beadását, tehetetlenné téve Ray Clemence-t, és ezzel a döntõbe juttatva a Vörös Ördögöket.

 

1985.04.17. (2-1)

Elõdöntõ (ismétlés), Maine Road

Csakúgy, mint 1979-ben, itt is 2-2-re végzõdött az elsõ összecsapás. A megismételt mérkõzésen a Unitednek hátrányból kellett felállnia, mivel egy Paul McGrath öngólnak köszönhetõen a Liverpool szerzett vezetést. Egy 25 méteres bombagól Bryan Robsontól azonban egalizálta az állást, majd Mark Hughes mattolta Bruce Grobbelaart, amellyel hat év után ismét a Liverpool testén keresztül sikerült biztosítani a döntõbe jutást.

 

 

1996.05.11. (1-0)

Döntõ, Wembley

Az egész mérkõzés csak azért maradt meg az emlékezetben, mert a Liverpool botrányosan ronda mezben lépett pályára. Jah, és Eric Cantona lenyûgözõ 85. percben szerzett gyõztesgólja miatt is. A francia legenda kitûnõ technikájáról adott tanúbizonyságot, amikor David James rossz öklözését követõen pattanásból hihetetlen gólt ragasztott a 'Pool kapujába a tizenhatos sarkából. Mivel aznap Eric volt a csapatkapitány, így õ emelhette magasba a trófeát is.

 

1999.01.24. (2-1)

4. forduló, Old Trafford

Az 1998/99-es szezon egyik legpulzálóbb mérkõzésén Michael Owen fejesgólja révén már korán vezetést szerzett a Liverpool. Azonban a vendégek csak a 88. percig vezettek, amikor Dwight Yorke közelrõl kiegyenlített, amelyet követõen már mindenki az Anfield Roadon való ismétléshez készülödhetett lélekben. Ekkor azonban jött a szupercsere, Ole Gunnar Solskjaer, aki másképp képzelte el az egészet. A hosszabbításban szerzett drámai góljának köszönhetõen a fellegekbe emelte a hazai közönséget, amely csak az elsõ jele volt a Triplázást hozó év sikereinek.

 


Manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!