Rasszizmus miatt kirúgta megfigyelõjét a United

Elbocsátotta egyik európai megfigyelõjét a Manchester United, miután rasszista megnyilvánulásairól a klub vezetése is értesült, és belsõ vizsgálat indult az ügyben.


A klub szóvívõje megerõsítette, hogy felbontották Torben Aakjaer szerzõdését, azt követõen, hogy egy nappal korábban minden munkavégzéstõl eltiltották, miután értesítették õket rasszista Facebook-hozzászólásairól, amelyekben többek között egy mecsetet "összeesküvésre lehetõséget nyújtó imaboltokként" említett. Kommentjeiben emellett támogatta, hogy hazája, Dánia zárja le határait, és tegyen "minden egyes keresztezõdésbe plusz egy embert, hogy kelet-európai szemetet és sz**t távol lehessen tartani".

 

A koppenhágai illetõségû Aakjaer 2011 óta dolgozott a Unitednél, amelyet megelõzõen a Hamburg alkalmazásában állt, és állandó látogatója volt a klub edzéseinek a potenciális átigazolás átbeszélése érdekében. Facebook-profilja további degradáló hozzászólásokat is tartalmaz a kelet-európaiakra nézve, egy üzenetében pedig támogatásáról biztosított a dán szélsõjobboldali Folkeparti nézeteit a határok lezárását illetõen, amely mellé egy olyan képet is csatolt, melyen hat malac látható, ezzel a képaláírással: "Itt az idõ, hogy bevessük fegyvereinket az Iszlamisták ellen".

 

Egy másik posztból úgy tûnik, örömet okozott számára egy újsághír, amely arról szól, hogy valaki a dán fõvárosban vizzel öntötte le egy koldus fejét. Egy felhasználó megkérdõjelezte Aakjaer véleményét, amelyre így felelet: "Túlzottan is be kell épülnöd a vörös koppenhágai maffiába ahhoz, ha nem hiszed, hogy az összes kelet-európai szemetet és sz**t nem kell seggberúgni ahhoz, hogy a határon túl tudhassuk õket. Igen, az ilyen esetekben általánosítok. Ezek nem keményen dolgozó lengyel fiúk egy építkezésrõl, vagy egy cseh taxisofõr. Ezek keményvonalas cigányok Romániából, Bulgáriából, stb. És itt nem lehet kegyelmezni. Nem legitimálom az erõszakot, de egy pohár víz nem fáj senkinek."

 

Aakjaer megerõsítette, hogy az õ személyes profiljáról van szó, és néhány kommentje kemény, de tagadja, hogy bármilyen rasszista vagy agresszív kijelentést tett volna, különösen a kelet-európaiakra írt "szemetet és sz**t" fordulatot illetõen, és állítása szerint profilját meghekkelhették "olyanok, akik nem kedvelnek engem vagy a Manchester Unitedet". A támadó jellegû posztok szinte percekkel azután eltûntek profiljáról, hogy a Guardian kapcsolatba lépett vele, és belsõ vizsgálatot kezdeményezett ellene a Manchester United a klub ügyvezetõ-igazgatója, Ed Woodward vezetésével, amelybe bevonták a klub skandináviai fõmegfigyelõjét, Simon Wells-t is.


"A klub bizonyítékokat kapott a Guardiantõl, azonnali vizsgálatot kezdeményezett és megszüntette együttmûködését Mr. Aakjaerrel. A Manchester United egy befogadó szervezet, amely nem tûri az ehhez hasonló viselkedést" - áll a Manchester United hivatalos közleményében.

 

 

Aakjaer korábban azt mondta az újságnak, kommentjeit "kiragadták szövegkörnyezetükbõl" és valószínûleg félre is fordították. "Hiszem, hogy le kellene zárnunk határainkat, mint ahogy rengeteg dán is ugyanígy gondolkodik, de soha nem használnék agresszív nyelvezetet" - mondta. "Soha nem írnám azt, hogy 'szemét és sz*r'. Soha nem írtam semmilyen rasszista hozzászólást, az nem én lennék. Egyáltalán nem vagyok rasszista, mélységesen sokkolt ez az eset. Amikor meghallottam, az egy teljesen másik ember képét mutatta, mint amilyen vagyok."

 

A Facebookon részt vett egy olyan beszélgetésben is a Charlie Hebdo szerkesztõsége ellen elkövetett terrorcselekmény kapcsán, ahol egy barátja azt írta, reméli, hogy Franciaország "az országukban lévõ többi sz**t ezután végleg eltávolítja". Aakjaer erre így válaszolt: "Ezzel csak egyetérteni tudok. Reméljük, hogy a többi ország, köztül hõnszeretett Dániánk is követi majd ezt a példát." Ez egyike volt azon kommenteknek, amellyel kapcsolatban Aakjaer elismerte, hogy õ írta, bár azt hozzátette, hogy ezt a terroristákra értette, nem a muszlimokra.

 

Aakjaer Facebook-profilja emellett a United-megfigyelõjeként Európában tett utazásairól is naprakész információkkal szolgál, illetbe betekintést nyerhetünk manchesteri mindennapjaiba, amelyrõl például egy olyan kép árulkodik, amelyen éppen Nemanja Vidic és Robin van Persie társaságában ebédel, vagy éppen egy olyan, amely a klub edzõi stábjának elõzõ szezonvégi találkozóján készült, és éppen Ryan Giggs és Paul Scholes hallgatja, amint a klub akadémiai játékosainak kiválasztásában betöltött szerepérõl beszél.

 

 

Azonban más posztjaiban azt állítja, Dániának el kellene távolítania országából a bevándorlókat. "Ha elveszik egy dán állását, akkor kifelé, de elõbb a határokat kell lezárni az olyan bûnözõk és koldusok elõl, mint akik Romániából, Bulgáriából stb. érkeznek". Egy másik kiírása egy olyan újságcikkel kapcsolatos, amely arról szól, hogy Caroline Wozniacki, aki lengyel szülõk gyermekeként egész életében Dániában élt, fotókat készített és hagyott Serena Williams telefonján, miután rejtélyes módon egy partin hozzákerült. "Nem véletlen egybeesés, hogy lengyel" - írja hozzászólásként.

 

A United arra a kiírására is magyarázatot várt Aakjaertõl, amelyet azzal kapcsolatban írt, hogy egy hentest börtönbe zártak, amiért disznóhúst adott el muszlimoknak évekig - "Tehát a nagyokosak még sem annyira okosak" - írta és egy másik posztjában tovább pocskondiázta a kultúrát.

 

A mecsetekkel kapcsolatban így nyilatkozott: "Ha csak egyetlen koronát is beleölnek ezekbe a mihaszna épületekbe, akkor jobb, ha úgy teszik, ahogy mondták nekik. Vagy csak egyszerûen be kell zárni ezeket az összeesküvésre lehetõséget nyújtó imaboltokat."

 

Aakjaer nem vitatta ezen kiírásának valódiságát, de közölte a Guardiannel, "1000%-ig" tagadja, hogy az összes kommentért õ lenne a felelõs, és azt is tagadta, hogy az Iszlámot gyalázó, vagy disznókat ábrázoló képeket posztolt volna.

 

 

A ManUtdFanatics.hu, mint a Manchester United által hivatalos szurkolói klubként elismert Manchester United Fanatics Klub Magyarország hivatalos oldala elhatárolódik minden rasszista megnyilvánulástól!


Guardian

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!