Átigazolási listák: 10 meglepetés

A manutd.com Átigazolási listák névvel egy új nyári cikksorozatot indított el az olvasók számára, melynek elsõ részeként a Manchester United 10 meglepetés igazolását mutatják be nekünk.


1. Eric Cantona (Leeds United - 1992.11.27., 1,2 millió font): Sokan úgy tartják, hogy Sir Alex Ferguson egyik legjobb igazolása volt pályafutása során. A Leeds elnöke, Bill Fotherby pedig a Uniteddel vette fe la kapcsolatot Denis Irwin megszerzése végett. Reménykedtek benne, hogy korábbi játékosukat sikerül visszacsábítani, ám a védõ alapembernek számított a Vörös Ördögöknél és mint tudjuk is a United alkalmazásában maradt. Lehet butaság, de a hiedelem azt tartja, hogy ennek következtében Ferguson leült Martin Edwards mellé és egy jegyzetpapírra csupán egy nevet írt fel: Cantona. Megtörtént a megkeresés, a többi pedig, ahogy mondani szokás már történelem.

 

2. Andy Cole (Newcastle United - 1995.12.01., 6 millió font + Keith Gillespie): Nagy csapatok között viszonylag ritkaságszámba mennek az ilyen jellegû transzferek. Cole átigazolása is sok vitát generált Angliában. A Szarkák akkori fõnöke, Kevin Keegan nem is igazán akarta a transzfer létrejöttét, ám Ferguson akkor brit rekordnak számító összegért, valamint a Vörös Ördögök ígéretes szélsõjét belevonva az üzletbe megkapta amit akart. Ezzel az igazolással a United megelõzte az addigi rekorder Blackburn Roverst, akik a Norwich Citynek fizettek 5 millió fontot Chris Sutton játékjogáért. A legmegdöbbentõbb az volt az egészben, hogy nagyon gyorsan pont került az üzlet végére.

 

3. Teddy Sheringham (Tottenham Hotspur - 1997.06.27., 3,5 millió font): A United Cantona utódját kereste és mindenkit meglepett, hogy egy harmincas éveiben járó játékossal akarják pótolni. Teddy elõször úgy tartotta, hogy bár szeretné elhagyni a Spurst, mégis öreg már ahoz, hogy a United le akarja igazolni. De amikor hallotta, hogy tényleg érdeklõdnek iránta nem kellett sokat gyõzködni a támadót.

 

4. Andy Goram (Motherwell - 2001.03.22., 100000 font): Általános kétkedés fogadta a hírt, miszerint a 36 éves hálóõr az Old Traffordra költözik. A legenda szerint a Rangers volt sztárja elõször hülyének nézte Fergusont, mikor az megkereste, sõt még szidalmazta is a skótot, hogy miért szórakozik vele. A dátum sem volt szokványos és az UEFA engedélyezte a tavaszi, kölcsönbe való átigazolását a United számára, mivel sem Barthez, sem Van der Gouw nem állt rendelkezésre.

 

 

5. Juan Sebastian Veron (Lazio - 2001.07.21., 28,1 millió font): A United a világ egyik legjobb csapatának számított már, mikor a klasszist az Old Traffordra csábította. Sir Alex Ferguson azt nyilatkozta, hogy "Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer egy játékosra ennyit fogok költeni". A Lazio játékmesterét a Real Madrid is csábította de az argentin akkor úgy nyilatkozott, hogy "Ez az egyik legnagyobb klub a világon, ha nem a legnagyobb".

 

6. Alan Smith (Leeds United - 2004.05.26., 7 millió font): Ez volt az a pillanat, amirõl az Elland Road hívei azt gondolták sosem jön el. Miután már egyre jobban körvonalazódott, hogy a Leeds egyre mélyebbre csúszik, szárnyrakaptak a pletykák, hogy Ferguson a csapatában szeretné tudni a játékost. Még a skót is elismerte, hogy sokszor tárgyaltak stábjával az igazolásról ám egy darabig úgy voltak vele, hogy õ egy leedsi fiú, aki sosem jönne a Unitedbe. De amint hallották, hogy a játékos nyitott a váltásra, akkor léptek is. Bátor döntés volt Alan részérõl.

 

7. Henrik Larsson (Helsingborgs - 2007.01.01., kölcsön): A veteránnak számító játékos érkezése hatalmas meglepetés volt. A United 360000 fontot fizetett a 35 éves játékos kölcsönvételéért, aki kora ellenére egy gyönyörû befejezésre kapott lehetõséget pályafutása végén. A Fõnök nagyon jól emlékezett Larssonra Skóciából, mikor az még a Celticben játszott. A skót a következõt nyilatkozta: "Lehet csak rövid ideig lesz itt, de ez lehet az egyik legfontosabb rövidtávú igazolás a klub életében".

 

 

8. Michael Owen (Newcastle United - 2009.07.03., ingyen érkezett): Megdöbbentõ igazolás volt, hiszen a játékos egykor a Liverpool csapatát erõsítette, majd miután a United ingyen megszerezte, egybõl megkapta a legendás 7-es mezszámot, melyet egészen addig Cristiano Ronaldo viselt a csapatnál. Michaelt hónapokon keresztül figyelték a csapattól mielõtt megkeresték volna. Benzema lett volna az elsõdleges kiszemelt, de õ nem jött, a Unitednek pedig lépnie kellett.

 

 

9. Javier Hernandez (Chivas de Guadalajara - 2010.07.01. 7 millió font): Egyike azon kevés transzfereknek, amikor a hír csak az utolsó pillanatban látott napvilágot. Borsócska érkezése azután vált hivatalossá miután nemzeti együttesében gólt szerzett Argentína és Franciaország ellen a világbajnokságon.

 

10. Robin van Persie (Arsenal - 2012.08.17., 22,5 millió font): A legtöbben azt várták, hogy a Manchester City lecsap az Ágyúsok támadójára. Mint tudjuk is a City elõszeretettel vásárolt be Wenger csapatából (Nasri, Toure, Adebayor...). Az Arsenalnál sem tudták biztosan, hogy mi a tervük a holland játékossal, akinek szerzõdése 2013-ban lejárt volna. A Juventus is érdeklõdött és Wenger inkább az olaszoknak szerette volna eladni játékosát, ám Robin a Unitedbe akart jönni. Ferguson kapott is a lehetõségen, majd a következõket nyilatkozta: "Õ egy világszínvonalú csatár. Az a játékos, akinek a képességeit nem kell bemutatni senki számára sem".


manutd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!