Visszhang: Dénes Ferenc

Dénes Ferenc, hazánk egyik legjobb sportközgazdásza csalódott, amiért a Manchester United kiesett a Bajnokok Ligájából, de továbbra is töretlen a hite Louis van Gaallal szemben.


A hazai- és nemzetközi szinten is elismert sportközgazdász hosszú évek óta erõsíti a Manchester United szurkolói táborát. Közel harminc éve oktat egyetemen, szakterülete a sportközgazdaságtan és a sportszolgáltatások menedzsmentje. Hatalmas örömünkre szolgál, hogy a kiváló szakember a Visszhang címû rovatunkban fejtette ki, mi vezethetett a Bajnokok Ligájából való kieséshez, s ez milyen szinten rendítheti meg a klub anyagi helyzetét. Elmondta, mit gondol Louis van Gaalról, valamint mely tulajdonsága kopott meg a csapatnak.

 


Nehéz helyzetbe sodorták magukat a Vörös Ördögök az utolsó, Wolfsburg elleni csoportmeccsük elõtt a Bajnokok Ligájában, amely találkozón végül 3-2-es vereséget szenvedtek, ennek köszönhetõen legalább egy évre elbúcsúztak a legnívósabb európai kupasorozattól.  Eközben a szurkolók és a kritikusok részérõl kritikák hada éri a „Vastulipánt”, mondván: „A Manchester Unitednek támadnia kell!”.

Mit gondol a kialakult helyzetrõl?


Dénes Ferenc: Elismerem és teljes mértékben támogatom Louis van Gaal munkáját, ugyanis a futballhoz, annak a szerkezetéhez, a környezetéhez jobban ért. 

 


„Lezárult a Ferguson-éra, amely egy 25 éves kulturális korszak véget érését is eredményezte a Manchester United életében. A klubnak meg kellett változnia. Kezdõdött egy új, bizonytalansággal teli idõszak, amelyben Van Gaal nagy érdeme az a stabilitás, amit hozott a csapatba, mint szervezetbe.”

 

A holland szakvezetõ elsõ misszióját teljesítette az elõzõ idény során, óriási erõfeszítésekkel hozta be negyedik helyre az együttest, kivívta a selejtezõben az indulás jogát, aztán belekezdett az építkezésbe. 

 

 

Az amerikaiak elõszeretettel használják az „organisation” nevû fogalmat az amerikai futballban, amelyet én is nagyon kedvelek, mert ez nem egyszerûen a csapatba, hanem egyenesen a szervezetbe hozott stabilitást. Ez a pályán is meglátszik, hiszen a védelmet erõsítette meg, miközben a szurkolók egész hada középhátvédért, bal- illetve jobb bekkekért ordított, ugyanakkor ez a hátvédsor a legutóbbi idõkig magabiztosan állt a lábán. Szervezettek vagyunk, a középpályán is kontroll alatt tudjuk tartani a játékot, viszont ennek szemmel láthatóan az az ára, hogy nem tudunk gólt rúgni, ami nem a képességbeli hiányosságok okán nem jön össze, hanem a stabilitással lett beáldozva az ellenfelek folyamatos nyomás alatt tartása.

 

 

Forrás: vs.hu

 

 

A játékosok egy része még nem szerepelt korábban a BL-ben, ha mégis, akkor nem a Manchester United színeiben. Mit gondol, ez mennyire befolyásolhatta a hullámzó teljesítményüket ebben a sorozatban?

 

Dénes Ferenc: Szerintem ez kevésbé, furcsa, mert David Moyes irányítása alatt kiválóan szerepeltünk a Bajnokok Ligájában, odahaza viszont nem jöttek az eredmények, jelen esetben pedig pont fordítva történik minden. Hollandiában nem lett volna szabad kikapnunk, Moszkvában nyernünk kellett volna, s hazai pályán illet volna megverni a PSV-t, és így tovább. Szerintem saját, belsõ problémáink voltak. Bastian Schweinsteirgert kifejezetten ebbõl a célból hoztunk, hogy rutint, stabilitást adjon a gárdának. David de Gea egyértelmûen a világ legjobb kapusa, Chris Smalling pedig ezen az õszön a világ legjobb középhátvédje lett, amit az európai kupában is bizonyított.

 

 

Milyen érzések kavarogtak Önben a lefújást követõen?


Dénes Ferenc: Nem éreztem a továbbjutáshoz szükséges erõt, talán a Ferguson-faktor hiányozhat. Az elmúlt 2-3 évben kiesett mindaz, amely hosszú évekig jellemzett bennünket, mint például a „Never give up”, vagy a „Fergie Time”. Ha belegondolunk, azok is esetlegesek, olykor véletlenszerûek voltak, de már-már önbeteljesítõ próféciaként funkcionáltak, még mi magunk is elhittük, hogy az utolsó pillanatban is képesek vagyunk betalálni a rivális kapujába, majd hol bejött, hol nem. Igaz, a mostaniaknál sokkal gyakrabban.

 

Gyakran járok sportkörökbe, ezeken a helyeken rendre azt tapasztaltam, nem csupán olyan zseniális edzõi ötletek és taktikai utasítások vannak, mint a „te menj át balról a pálya jobb oldalára!”. Lényegesen egyszerûbb dolgokon múlik, elmesélek egy harminc éves történetet: 

 

 

"Egy labdarúgó mérkõzésen az egyik legjobb játékosnak nem ment a játék. Az edzõ csak azt mondta neki, „persze hogy nem, mert ki lóg a pólód, tûrd be!” A focista így tett, s érdekes dolog történt, mert felszabadult, visszament a pályára, ahol bejött az elsõ csele és rájött, tényleg az volt a baj, hogy nem volt betûrve a meze. Végül mesterhármast szerzett ezen a meccsen."

 

 

Ez az, amikor ráérzel egy csapatra, egy hangulatra, és varázsszavakat tudsz vinni a rendszerbe. Természetesen hatványozottan nehezebb dolga van a külföldi edzõnek, aki sem a kultúrát, sem a nyelvet nem ismeri. Úgy érzem, ez a típusú erõ, úgymond mágia hiányzik most a csapat mögül.

 

Jürgen Klopp ezt hozhatja magával Liverpoolba, ahol elhiszik neki, s emiatt képesek lesznek akár hat gólt is lõni. Hirtelen megjelenik a szenvedély, elkezdenek bízni az edzõben, akinek megvannak a maga varázsszavai, s egymásra találnak. Õk nagy ellenfelek lesznek a következõ évtizedben.

 

 

Milyen mértékben befolyásolhatja a BL-bõl való kiesés a klub gazdasági helyzetét?

 

Dénes Ferenc: Elõször is azzal kezdeném, hogy Ed Woodwardról és a menedzsmentjérõl mindenkinek megvan a maga véleménye, én elfogult vagyok velük szemben, mert egyszerûen zseniális, ahogyan termelik a pénzt. Úgy vagyunk a harmadik legnagyobb bevételû klub, hogy az elõzõ idényben nem szerepeltünk a legrangosabb európai kupasorozatban, egyfajta világcsúcsot hoztunk a tavalyi üzleti évben. Egy-két meccs bevétele nyilván hiányozni fog, az Adidas-féle szerzõdés is bizonyára sokféle bónuszt takar, valamint a többi szponzori szerzõdések szintén, ezek a pénzek ki fognak esni a rendszerbõl, de nem rengeti meg a Unitedet. Ám a klub és Van Gaal nem engedheti meg, hogy jövõre se jussunk ki a BL-be.

 

 


A szezon elõtt kitûzött 500 millió fontos bevételi "álomhatár" így elérhetõ maradhat-e a klub számára? 


Dénes Ferenc: Igen, de ahhoz menetelni kell az FA-kupában és a Premier League-ben. Egy baj van, nem ezt tesszük. Igaza van a holland trénernek, ott vagyunk a tûz közelben, mégis forr az elégedetlenség, ráadásul a volt játékosaink is nagyszerûen „aládolgoznak”. Amennyiben a bajnokságban gyõzelmi sorozatokat érünk el, s végig harcban vagyunk az aranyért, amellett pedig begyûjtjük az FA-kupát, akkor teljesíthetõ. Anélkül semmi esély nincs rá.

 

 

Forrás: Facebook

 

 

 
Hogyan összegezné az idei BL-menetelést? 


Dénes Ferenc: Gyenge produkció volt. Ferguson minden alkalommal kiszámolta, hogy jön össze az a tíz pont, ami a szükséges a továbbjutáshoz, ezúttal elkalkuláltuk magunkat. A hollandiai túra során elszenvedett vereség is belefért volna, ha otthon legyõzzük õket, akkor most arról beszélgetnénk, miért másodikként jutottunk tovább a csoportunkból. A Manchester United költségvetése sokszorosa a Wolfsburgénak és a PSV-nek, tehát a nagy számok törvénye-, a sportgazdasági törvények- és az emberi számítások szerint is fölényesen, magabiztosan kellett volna továbbjutnia a csapatnak, ez nem sikerült.

 

 


Sir Alex Ferguson idejében nem vettük komolyan az Európa-ligát, hamar ki is pottyantunk a sorozatból. Most mit vár a csapattól a második számú európai kupaporondon?


Dénes Ferenc: Remélem, gyorsan kiesünk. Nem feltûnõen, mert az esetben megbüntetnek, de szerintem sokkal fontosabb most a bajnokság és az FA-kupa. Van Gaal vissza tudná hozni mind a csapat, mind a saját renoméját, ha legalább az utóbbit meg tudná nyerni. Valamit virítanunk kell, s ezt a kupát nagy becsben tartják az angol futballban. Megpróbálhatjuk megnyerni az Európa-ligát, ami elég kétesélyes dolog. Ráfeküdhetünk, erõket mozgósíthatunk, aztán ha az elõdöntõben búcsúzni kényszerülünk, plusz bevételi forrásként alig jelent valamit. Másrészt annyira nem erõs a keretünk, hogy három fronton is helyt tudjon állni. Ha a menedzsment helyében lennék, inkább a fiatalokat dobnám be, valamint a sérülésbõl visszatérõk számára is megfelelõ lenne.

 

 

A ManUtdFanatics.hu hatalmas köszönettel tartozik Dénes Ferencnek az interjúért!


Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!