A United továbbra is hisz a fiatalokban

A Manchester Unitednek hosszú és büszke történelme van saját nevelésû játékosok beépítésében. Ezt támasztja alá, hogy 1937 óta minden egyes meccsnapi keretben legalább egy akadémiai játékos megtalálható volt, ahogy az elmúlt szezonban is.


Jesse Lingard álomba illõ, FA-kupa gyõzelmet jelentõ gólja az elmúlt hónapban méltó módon zárt le egy olyan szezont, ahol a fiatalok egy újabb tehetséges generációja tört be a United elsõ csapatába. Utolsó idényében Louis van Gaal hét ifjúnak adta meg a debütálási lehetõséget (Cameron Borthwick-Jackson, Donald Love, Joe Riley, Marcus Rashford, Regan Poole, Tim Fosu-Mensah és James Weir), valamint további hét akadémistának adta meg a lehetõséget, akik már korábban szerepelhettek a felnõtt gárdában.

A Vörös Ördögök új generációja összesen 121 alkalommal léphetett pályára, ebbõl 76 alkalommal kezdõként, mely mérkõzéseken 16 gólt értek el, tovább nyomatékosítva, hogy mindig támogatnod kell a sajátneveléseket. A 16 találatból 14-et két kiemelkedõ játékos ért el ebbõl a csoportból - Rashford és Lingard.

Mindkét játékos nagy szerepet játszott az idei szezonban, legtöbbször sokkal tapasztaltabb játékosok mellett vállalva felelõsséget. Jesse bámulatos gólja a Chelsea ellen és persze a Palace-nak lõtt gyõztes találata hosszú ideig fog az emberek emlékezetében élni, de Rashford szezonja az, ami igazán kifejezi a United szellemiségét.

 


A szezont az U18-as csapat alkalmazásában kezdte, a manchesteri születésû támadó kitaposta saját útját az U21-es csapatig, majd amikor Anthony Martial a Midtjylland elleni Európa-liga mérkõzést megelõzõen megsérült, Marcus a reflektorfénybe került. A nyomás alatt könnyen összeroppanhatott volna, õ azonban szárnyra kapott és elõbb a dánoknak, majd az azt követõ Arsenal elleni hazai bajnokin is két gólt lõve valósággal berobbant a köztudatba.

Itt nem hagyta abba még. Miután segítette a Unitedet a West Ham United ellen egy remekbeszabott  góllal az FA-kupa negyeddöntõben, Rashford a szezont kupagyõztesként fejezhette be. Az álomszerû idény itt nem ért véget, meghívót kapott az angol válogatottba, ahol debütáló mérkõzésén már a harmadik percben gólt szerzett és új szerzõdést írt alá a Manchester Uniteddel, mielõtt Roy Hodgson úgy döntött, nevezi a 2016-os Európa-bajnokságra tartó angol keretbe. Forgószél szerû pár hónap volt ez a fiatal számára.

Természetesen nem csak ez a két helyi játékos volt képes arra, hogy szemkápráztató teljesítményt nyújtson. Borthwick-Jackson - aki Rashford mellett szintén új szerzõdést írt alá a múlt héten - fiatalkorát meghazudtoló produktumra volt képes a bal oldali hátvéd pozíciójában. Távolabbról érkezõk sem vallottak szégyent, a holland Tim Fosu-Mensah is a háta mögött tudhat pár meggyõzõ teljesítményt a jobbhátvéd és a középhátvéd posztokon, hogy biztosak lehessünk benne, õ is egy azok közül, akiknek érdemes követni a pályájukat az elkövetkezõ években.

Sir Matt Busby régi mondása, miszerint 'ha elég jó vagy, elég idõs is vagy', még mindig igaznak bizonyul az Old Traffordon. 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!