Fletcher: A kölcsönidõszak jobb csatárrá tett

Öt részes, exkluzív interjú sorozatban mutatjuk be a Manchester United fiataljait, akik a 2016/17-es szezonban akár nagy áttörést is elérhetnek majd. Ebben a részben a Wembleyben két meccsen két gólt szerzõ Ashley Fletcherrõl olvashattok.


A United emberei márciusban elsõkézbõl tapasztalhatták meg, hogy Ashley mennyire érett játékot mutat, miután meglátogatták a Barnsley egy edzését. A szokásos viccek és ugratások mentek az Oakwellhez közeli edzõpályán és boldognak tûntek a játékosok Paul Heckingbottom, egy korábbi United ifjúsági edzõ irányítása alatt, aki a Bristol City-be távozó Lee Johnson helyét vette át a Barnsley-nál. Fletcher nagyon élesnek tûnt, gólokat szerzett fejjel és lábbal is egy kisebb edzõpályán focizva, de keményen kellett dolgoznia, hogy meggyõzze edzõjét, képes rá, hogy állandó kezdõként játsszon kölcsönidõszaka alatt.

Azonnal jó benyomást tett, amikor debütáló mérkõzésén betalált a Johnstone's Paint Trophy tornán a Fleetwood Town ellen, azonban minden kölcsönjátékosnak hatalmasat kell küzdenie, hogy az alap kezdõjátékosok helyére kerüljenek. "Ezt nem lehetett volna jobban megírni" - mondta Fletcher a mérkõzés után. "Nagyon örülök, hogy letehettem a névjegyem az elsõ mérkõzésen."

Az interjú elõtt Fletcher a Doncaster Rovers elleni derbin is gyõztes gólt szerzett - "egy igazi vérmes, csatárhoz illõ találatot". A beszélgetés a játékossal azonban nem fõképp errõl szólt, sokkal inkább arról, hogy mit érhet el a Barnsley-val, mint klubbal és személyesen, hogy képes-e fejleszteni a tehetségét és hogyan bírkózik meg az elsõ csapatbéli focival, hiszen ez az elsõ kölcsönidõszaka, mióta csatlakozott a Vörös Ördögökhöz még iskolásként.

A 'Kuvaszok' formája lenyûgözõ volt és kilátásba helyezett egy túrát a Wembley-be, ugyanis a Johnstone's Paint Trophy döntõ már elérhetõ közelségbe került. Fletcher eddig mindössze egyszer járt a stadionban a Bolton Wanderers-nek szurkolni még fiatalabb korában a Stoke City elleni 2011-es FA-kupa elõdöntõn, azonban számára csalódást keltõ, 5-0-s gyõzelmet arattak a 'Fazekasok'. Ekkor elhatározta, hogy jobb szájízzel szeretne visszatérni a nemzeti stadionba.

 


"Ez olyasvalami, amit meg kell ízlelnünk és élveznünk" - magyarázta határozottan. Mindenki megfogadta ezt, hiszen az Oxford City-t egy kiélezett párharcban végül 3-2-re tudták legyõzni. A United fiatalja szerezte az egyik gólt és így nyilatkozott utána: "Errõl ábrándoztam tegnap egész este az ágyban feküdve. Gólt szerzek a Wembley-ben - ez egy álom." A League One-ban szereplõ együttes története során elõször hódította el a trófeát, azonban a klub annak ellenére, hogy decemberben az utolsó volt, a szezon végén rájátszást érõ helyet elérve játszhatott a bajnokságban, hogy egy osztállyal feljebb kerülhessen.

Vajon önzõség lenne a 20 éves csatár részérõl, hogy alig elsõ Wembley szereplése után már a következõre pályázzon? "Amikor ide érkeztem, az volt a fõ célom, hogy annyi mérkõzésen szerepelhessek, amennyin csak lehet, és hogy tapasztalatot gyûjtsek, de a Wembley-ben való, újbóli szereplés lehetõsége is ott van elõttem" - mondta a fiatal csatár, ugyanakkor nem mindenkinek adatik meg, hogy rövid idõn belül kétszer is ellátogathasson az angol futball szentélyébe. "Az a célunk, hogy minél elõrébb végezzünk a tabellán, meccsrõl meccsre fogunk haladni, és meglátjuk, hol végzünk majd, de nem igazán van rajtunk nyomás a bajnokságban" - mondta a középcsatár. "Kívülállók vagyunk jelenleg és ez a mi malmunkra fogja hajtani a vizet."

Heckingbottom csapata nem tûnt valószínûnek, hogy eléri a rájátszást érõ helyek egyikét, miután egy késõi góllal kikaptak az akkor már csak 10 emberrel felálló Colchester United ellen az alapszakasz során. Fletcher kétszer is betalált, azonban Tom Lipse drámai, 98. percben szerzett fejesgólja gyõzelmet ért a már kiesõ Essex számára - még annak ellenére is, hogy a mérkõzést a kapuban egy mezõnyjátékossal fejezték be.

 


A Barnsley számára egy nem túl egyszerû túra következett az utolsó fordulóban a már bajnok Wigan Athletic otthonában, azonban egy meglepõen kényelmes, 4-1-es gyõzelmet arattak ellenük, aminek köszönhetõen a hatodik helyen álló Scuntorphe United lecsúszott a rájátszást érõ helyekrõl rosszabb gólkülönbségének köszönhetõen.

A Wallsall ugyan 10 ponttal a yorkshire-iak elõtt végzett a harmadik helyen, azonban Oakwellben 3-0-ra kikaptak, összesítésben pedig 6-1-es eredménnyel jutottak tovább, a visszavágón Fletcher újból feliratkozott a gólszerzõk közé.

A döntõben a Millwall állta útjukat a másodosztály felé vezetõ úton. Mindössze 88 másodperc volt hátra a mérkõzésbõl, amikor a Unitedbõl érkezett kölcsön csatár megmutatta klasszisát egy góllal, 3-1-re módosítva az állást, amivel jó ideje az egyik legsikeresebb Vörös Ördöggé vált, aki kölcsönidõszakát töltötte. Amennyiben az volt a kihívás a fiatal számára, hogy megmutassa értékét az Old Traffordtól távol, akkor ezt maradéktalanul sikerült teljesítenie az ifjúnak, aki elõtt még mindig hosszú út áll.

"Ha egyetlen okot mondhatok, hogy miért jöttem ide kölcsönbe, azt mondanám, hogy szerettem volna megtapasztalni ezt a fajta futballt, ahol fizikálisan erõs középhátvédek ellen kell játszani" - mondta Fletcher. "Itt ezzel kell megbírkóznod, nem úgy, mint az U21-ben. Itt a labdabirtokláson alapszik inkább a foci. Tudom, hogy ez olyasvalami, amit meg kellett cselekednem, és tudtam, hogy képes vagyok rá."

 


"Megtanultam a játékomat ravaszabbá alakítani. Mivel nagyon fizikális a foci, sokkal rosszabb, ha szabálytalankodsz itt, mintha az U21-ben szabadrúgást fújnának ellened, mivel nagyon sok átadás van. Nyilvánvalóan a védõ tudtára adom, hogy ott vagyok, azonban nem követek el ellene szabálytalanságot. Ezen még csiszolnom kell és továbbra is keményen kell dolgoznom, de azt hiszem most már jobbak a rálátásaim ezekre a dolgokra."

Marcus Rashfordot frusztráló lehetett végignézni, amint sérülés következtében élt a lehetõségével, azonban Fletchernek is megvannak saját célkitûzései, amelyeket szeretne elérni. Egyértelmûen a keserûség szikrája sem volt hallható, amint fiatal társát értékelte, akivel egy U20-as mérkõzésen egy keretben volt Kanada ellen.

"Ez csak egy része a futballnak, ez egy bonyolult játék" - nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy távolléte alatt lehetõség nyílt az elsõ csapatba betörni. "Nem voltam szerencsés, hogy távoztam, de ugyanakkor jó hatással volt a karrieremre, hogy itt voltam és remélhetõleg amikor visszatérek, megkapom majd a lehetõségem a jövõben."

"Megemelem kalapom Marcus elõtt, mert nagyon jól teljesített és megkapta érte a jutalmát. Fiatalkora óta vele játszom az U18-ban, és az U21-ben is és õ egy igazán nagy tehetség. Megkapta megérdemelt jutalmát."

 


Fletcher más típusú csatár, mint Rashford. Egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy a mai fociban már kevésbé találhatóak meg az igazi középcsatárok. "Az elmúlt átigazolási ablak során szétnéztem, és nem sok elérhetõ csatárt találtam" - mondta. "Azt hiszem a klubok most ezt keresik, egy olyan csatárt, aki képes gólokat szerezni."

Nyolc gólt szerzett 16 mérkõzése alatt a Barnsley-ban, ami a klub idei évétõl és Fletcher kiemelkedõ szerepétõl eltekintve is szép teljesítmény. Ezzel a tapasztalattal kész jobb játékosként visszatérni az Old Traffordra. Ez volt az õ mantrája; az Oakwellben történt interjú alatt háromszor is megemlítette valódi célkitûzését: "Ez a végsõ cél - játszani a Manchester Unitedben."

Ashley Fletcher egy jó példája a klub akadémiájának - beszédes, udvarias, barátságos és a pályán kívül is remekül összpontosít, pontosan azt érte el, amit márciusban kitûzött maga elé. Bármit is tartogat számára a jövõ, eltökélt lesz, hogy bizonyítsa, a 2016/17-es szezon áttörés lesz bimbózó karrierjében.
 


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!