A Ryan Giggs sztori: 2011 - 2014

Ryan Giggs illusztris játékos karrierje a végéhez ért a 2013/14-es szezon végén. Utolsó három évében tovább szilárdította emblematikus státuszát a klubban amellett, hogy életének új, izgalmas fejezetét készült elkezdeni.


A United ugyan a 2011/12-es szezont üres kézzel zárta, Giggs továbbra is hengerelt. További mérföldköveket ért el és haladt tova rajtuk, a walesi még mindig egy nagyon fontos elem volt a gépezetben, azonban Paul Scholes szezon közbeni, meglepetésszerû visszatérésével nem sajátíthatta ki a "legidõsebb játékos" titulust magának. Ezt megelõzve Giggs a Benfica ellen 37 évesen betalált a Bajnokok Ligájában, amivel saját rekordját döntötte meg, mint a sorozat legidõsebb gólszerzõje. A szezon során a menedzser tartalékolt Ryan erejével, azonban így is szerepet kapott olyan mérkõzéseken, mint a Man City elleni FA-kupa összecsapás, ahol Paul Scholes visszatért visszavonulása után. Giggsy stílusosan ünnepelte 900. mérkõzését a klubban, a Norwich City ellen egy utolsó pillanatokban szerzett gyõztes találattal, mellyel a Meccs embere díjat is kiérdemelte. A Kanárik ellen nyújtott teljesítményük után Scholes-ról és Giggs-rõl (ketten együtt ekkor 75 évesek voltak), Sir Alex így nyilatkozott az MUTV-nek: 'a legjobb játékosok, akik valaha ebben a klubban játszottak'. Újabb különleges pillanat volt a szezon során, amikor az londoni Olimpián õ vezethette ki a brit csapatot a pályára szeretett stadionjában, az Old Traffordon. Második mérkõzésén betalált az Egyesült Arab Emírségek ellen, és bár a csapat kiesett Dél-Korea ellenében a negyeddöntõben, így is nagyszerû tapasztalatnak bizonyult az örökifjú számára. Giggs a 2011/12-es szezonban: 22 (11) pályáralépés, 4 gól.

 

 

 


A rekordok megdöntése tovább folytatódott a 2012/13-as szezonban, a United újabb bajnoki címet gyûjtött be, ez Ryan számára a 13. Premier League aranyat jelentette. A Vörös Ördögök céltudatosak voltak a ligában, esélyt sem adva a riválisoknak. Giggs februárban az Everton elleni 2-0 során betalált, amivel már 12 ponttal húztak el az élen. Ez egyben azt is jelentette, hogy 23 egymást követõ bajnoki idényben be tudott találni a walesi. Amíg Ryan az évekkel harcolt, addig a United bizonyította a kétkedõknek, hogy a csapat keretének minõsége még mindig magas szinten van, mi sem árulkodik errõl jobban, 11 ponttal a városi rivális Manchester City elõtt fejezték be a bajnokságot. A bajnoki címmel a zsebben Sir Alex Ferguson 26 nagyszerû év után úgy döntött visszavonul, melybõl Ryan 22 évet tölthetett az edzõlegendával. Nyilvánvalóan nem csak Sir Alex menedzseri zsenialitásán múlott, hogy az 1991 márciusában a csapatba dobott játékos még két évtizeddel késõbb is képes a legmagasabb szinten teljesíteni. Giggs a 2012/13-as szezonban: 18 (14) pályáralépés, 5 gól.

Giggs játékos karrierje a 2013/14-es szezonban ért véget, azonban talán nem úgy, ahogy azt sokan várták. Ferguson utódja, David Moyes játékos-asszisztenssé tette meg õt, így továbbra is a csapat egyik kulcsembere volt, és ezt egy nagyszerû teljesítménnyel jelezte is a középpályán, amint novemberben, mindössze két nappal 40. születésnapja elõtt 5-0-s eredménnyel küldték haza a Bayer Leverkusent. Ryan ebben a szezonban is sokat segített tapasztalatával csapatának. Az Olympiacos elleni BL találkozón az elsõ mérkõzést 2-0-ra elbukta ugyan a csapat, de Giggs is szerepet játszott benne, hogy a visszavágón tovább tudjanak jutni egy nagyszerû fordítással. Köszönhetõen annak, hogy Moyes-szal való együttmûködése a skót elbocsátása után véget ért, Giggs sokat látott karrierjében újabb mérföldkõhöz érkezett el, amikor az utolsó négy mérkõzésen megbízták az elsõ csapat irányításával egy nehéz szezonban. Az utolsó mérkõzése a Hull City elleni volt a Unitedben, ahol 20 percet adott saját magának és majdnem gólt is szerzett szabadrúgásból. Azonban mi sem bizonyítja jobban elszántságát a fiatal játékosok beépítésére, hogy búcsúzásakor megadta a lehetõséget a fiatal James Wilsonnak és Tom Lawrence-nek is a találkozón. Ifjúként megkapta saját lehetõségét, így õ is megtette ugyanezt a feltörekvõ fiatalsággal egy példátlan karrier végén. Giggs a 2013/14-es szezonban: 15 (7) pályáralépés, 0 gól.

A korábbi részek:

A Ryan Giggs sztori: 1991 - 1994
A Ryan Giggs sztori: 1994 - 1999
A Ryan Giggs sztori: 1999 - 2003
A Ryan Giggs sztori: 2003 - 2007
A Ryan Giggs sztori: 2007 - 2011


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!