Sir Bobby Charlton debütálására emlékezett vissza

Sir Bobby Charlton ma, csütörtökön 60 éve, hogy debütált a Manchester Unitedben egy 4-2-es, Charlton felett aratott gyõzelem során, ahol két gólt is szerzett.


Charlton 1953-ban iskolásként csatlakozott az East Northumberland Iskoláktól hatalmas ígéretként és vágyakozva várta, hogy letehesse névjegyét Matt Busby csapatában. Tommy Taylor épp Anglia válogatottjánál tudta le kötelezettségeit Észak-Írország ellen, így elérkezett a hatalmas lehetõség számára öt nappal 19. születésnapja elõtt.

A futball hatalmas legendája néhány évvel ezelõtt nagy részletességgel mesélt a kezdetekrõl, mely végül egy hihetetlen kalanddá bontakozott ki.

"Ez volt a leghosszabb idõ, amit a pályán kívül töltöttem sérültként" - emlékezett vissza Sir Bobby. "Volt egy Keith Marsden nevû srác, aki a Manchester City tartalékcsapatánál játszott középhátvédet, mindketten egyszerre rúgtunk a labdába, és a bokám bedagadt. Három héttel késõbb Sir Matt Busby megkérdezte, hogy vagyok."

"Rengeteg gólt szereztem a tartalékoknál és azt hittem, mindenki megkapja a lehetõségét; kíváncsi voltam, hogy az én lehetõségem mikor érkezik el. Pénteken üzenetet kaptam, hogy a fõnök látni szeretne engem az irodájában. Ez két dolog közül az egyik lehet - bajba kerültél valami miatt vagy az elsõ csapatról akart veled beszélni."

"Bementem és megkérdezte: 'Hogy van a bokád, fiam?', és én így feleltem: 'Remekül.'. Volt egy érzésem, hogy mit készül mondani, és arra gondoltam, hogy nem hagyom veszni ezt a lehetõséget, hiszen régóta várok már rá. Azt mondtam, hogy rendben van ahhoz, hogy meccset játsszak az Elsõ Osztályban, a Manchester Unitedben teltház elõtt, amely mindig fantasztikus volt itt."

"Egész éjszaka fent voltam" - idézte fel. "Nagyon izgatott voltam, hogy elsõ mérkõzésemet játszhatom. Emlékszem, hogy a labda a jobb lábamra jött és én csak ellõttem, nem sikerült annyira erõsen, de bement és 4-2-re nyertünk. Két gólt lõttem, de nem zavart - az volt a lényeg, hogy az elsõ mérkõzésemet játszottam az elsõ csapatban. Rég óta vártam már és azt hittem, sosem történik majd meg."

 

 

 


Charlton rengeteg jó tanácsot kapott edzõitõl a felnõtt csapatba tartó út során, miközben ifi és tartalékszinten is lenyûgözõ hírnevet vívott ki magának.

"Jimmy Murhpy, Matt Busby, Bert Whalley, Joe Armstrong és a stáb minden tagja mindig összegyûlt és pontosan tudták, hogy hol is tartanak a fiatal játékosok karrierjükben" - mondta. "Amit Jimmy Murhpy mondott nekem, az mind meg is valósult."

"Ez már egy más szint volt, és 55-56 ezer ember kísért figyelemmel, szóval ennek volt egy kis extra jelentõsége is. Tudtam, hogy fáradt leszek, és az is voltam, de úgy gondoltam, túl leszek rajta és a fájdalomküszöbömet is átlépem. Ha futballistának készülsz hosszútávon, szenvedni fogsz ettõl, és én is így voltam."

"Megnyertük a mérkõzést és visszatértem a tartalékokhoz. Abban az évben ha jól emlékszem 14 mérkõzésen játszottam és bajnokok lettünk. Mivel 14 mérkõzésen is szerepeltem, kaptam bajnoki medált, és ez nagyszerû idõszak volt az Old Traffordon. Más, mint ma, de soha nem lesz ennél izgalmasabb."

"Úgy értem, amikor kis srác voltam, arról álmodoztam, hogy futballista leszek. Ezt határozottan kijelentheted, amikor játszottál az Elsõ Osztályban."


ManUtd.com

Kövess minket Facebookon, Instagramon, Twitteren és YouTube-on is!



Támogasd adományoddal a ManUtdFanatics.hu működését!

Hozzászólások

Támogatás

Támogasd adományoddal
a ManUtdFanatics.hu működését!